Viața cuplurilor după naștere

A deveni mamă și tată este o bucurie imensă. O emoție unică, dar și o experiență provocatoare. Obișnuirea cu noul rol al părinților, atât pentru ea, cât și pentru el, nu este deloc ușoară. Gestionarea creșterii unui copil, în special în timpul primelor luni de viață necesită un efort imens. Hrănirea, nopțile fără somn, primele dificultăți cu care se confruntă cei doi, în mod inevitabil, revoluționează zilele, obiceiurile, ritmurile și prioritățile. Modificări care de multe ori pun o presiune asupra armoniei și relației de cuplu.

 

„Nașterea unui copil – explică Marco Rossi, un psihoterapeut și sexolog – este o adevărată „răsturnare”, un eveniment care explodează adesea în cuplu. Din ce în ce mai mulți parteneri sunt în criză după nașterea primului lor copil. Se întâmplă mai ales în acele cupluri care au fondat relația pe baza narcisismului reciproc și formează o singură entitate. Sosirea unui copil poate fi trăită ca un cutremur emoțional, deoarece aduce un alt individ în relație și declanșează diferențierea. Nu numai a celor doi părinți în relație cu copilul, ci și între ei, pentru că acum, pe lângă faptul că sunt bărbat și femeie, sunt și ei tată și mamă. Ambii au un rol dublu și nu mai sunt o singură entitate.

Protejarea relației în primele câteva luni este esențială pentru a ști cum să ne confruntăm cu noua viață. Dar cum? Și care sunt greșelile care nu trebuie făcute?

1) Considerând partenerul doar un „părinte” și nu mai mult… ca un iubit

„După nașterea unui copil, intimitatea are un aspect foarte diferit de ceea ce a fost înainte de sarcină. Deja în cele nouă luni înainte de naștere, relațiile dintre cei doi viitori părinți sunt modificate treptat, în paralel cu schimbările corpului femeii, ale dispoziției, cu modificările hormonale, cu sosirea copilului, după naștere, situația se schimbă din nou. Noua mama simte totul „prins” și absorbit în rolul ei de mamă, dar tatăl se poate simți neglijat și puțin „gelos” față de nou-născut. În această fază, ambii au nevoie de confirmare și de reasigurare. Se simte „urâtă și grasă”, se simte „părăsită „, adaugă psihoterapeutul Rossi.

Sfatul expertului: Vorbiți unul cu altul, discutați problemele!


„Cel mai important lucru este să mențineți dialogul viu. Să vă spuneți unul altuia ceea ce vă doare: confesați-vă, simțiți-vă complici în a trata această mare aventură care vă implică complet. Comunicarea temerilor, anxietăților, dorințelor partenerului dvs. vă va ajuta să trăiți în acest moment mai bine ” este de părere specialistul.

2) Acordați tuturor timp și… atenție copilului

Copilul este cuprinzător. Un copil are nevoie de timp, dedicare și dragoste, chiar și de un control al părții materiale, mai ales în primele câteva luni. Deja totul pare dificil așa cum este, dar adesea peste toate se adaugă și mici neînțelegeri aduse de oboseală și dificultatea de a învăța să gestionezi un nou-născut, nopți nedormite, tulburări post-partum, baby blues.

Sfatul expertului: Acționează în timp util!


„Mai întâi trebuie să realizați că prioritățile voastre s-au schimbat de fapt, dar asta nu înseamnă că intimitatea devine sfârșitul final al zilei. Deci, profitați de momentele în care copilul doarme doar pentru a fi puțin „împreună”. Poate fi chiar un simplu moment de relaxare împreună. Pasiunea se estompează dacă nu este solicitată în mod constant. Este mai bine să te străduiești, chiar dacă nu pari că vrei, pentru că va veni dorința și, de asemenea, plăcerea” este de părere psihoterapeutul Marco Rossi.

3) Păstrați spațiile voastre intime mereu active

Important este să nu pierzi obiceiul de a fi aproape și în intimitate. Găsiți timp doar pentru voi doi, dar trebuie întotdeauna să reintrați în spațiul și intimitatea voastră.

Soluția: întreruperea rutinei.


În primele luni după nașterea copilului, fiecare trebuie să se adapteze. Secretul succesului? Găsiți oricând momente pentru voi: când bebelușul doarme, când bunicii se oferă să-l țină la ei câteva ore, când bona îl scoate la plimbare cu căruciorul.

4) Oferiți-vă unul altuia, ceea ce-i oferiți lui: iubire, grijă, atenție!

Copiii pot fi considerați atât „adezivul cuplului „, cât și un fel de „cutremur emoțional” capabil să înlăture partenerii, care de multe ori se transformă din „cuplu-iubiți” în  „cuplu-părinte”, completează specialistul.

Sfatul expertului: Începând din nou de la romantism.

„A deveni un părinte nu înseamnă a lăsa la o parte tandrețea și încrederea în relație. O ieșire în doi, un cadou neașteptat, un compliment pot fi oportunități utile pentru a recrea situațiile „de cuplu”. Trebuie să profitați de orice ocazie pentru a petrece puțin timp împreună. Important este să nu vă îndepărtați, ci să vă redescoperiți… mai ales ca și parteneri-părinți.

 

Mai multe despre viața cuplurilor după naștere aflați de aici!

My title page contents