Am intalnit si cupluri fericite

cupluri fericite

Oamenii sunt ca marile. Mereu in miscare. Mereu in transformare. Mereu in cucerire de noi teritorii. Dar ce facem cand doua mari se intalnesc? Se imbratiseaza sau se lupta pentru suprematie? Ei, bine, dupa noroc si dupa intelpciune. Pentru ca tot la fel e si cu oamenii. Insa, noi am intalnit si cupluri fericite.

 

 

Si e de acord cu noi si Gaspar Gyorgy, psihoterapeut, Presedinte al Asociatiei Multiculturale de Psihologie si Psihoterapie. Iata ce ne spune el mai exact: „in viziunea mea acesta este compus din doi parteneri imperfecti, dar dornici sa-si manifeste atat inteligenta emotionala, cat si una dintre cele mai nou admise forme de inteligenta cea relationala sau i-am mai putea spune maritala.Mintea omului modern este tentata sa creada ca in aceste cupluri – unde si-a facut cuib fericirea – nu exista diferente intre parteneri, cei doi sunt adepti ai acelorasi valori, conflictul este zero si sunt exprimate doar emotiile pozitive, iar partenerii se intrec in a-si face surprize unul altuia zi de zi.

Cupluri fericite?

Insa daca este sa scanam realitatea, cuplul fericit este acela in care partenerii dau dovada de inteligenta emotionala  (isi gestioneaza sanatos emotiile negative), sunt constienti si de diferentele care exista intre ei si le trateaza cu intelegere, respect, integritate. Iar atunci cand au ranit relatia si implicit partenerul, nu intarzie prea mult in a recurge la „reparatii” psihologice. Atunci cand ma refer la acest termen destul de tehnic (reparatie) vreau sa evidentiez acele comportamente prin care atat unul, cat si celalalt partener se implica cu intentia de a preveni extinderea negativitatii sau escaladarea conflictului. As indrazni a spune ca acest gen de „reparatii psihologice” reprezinta baza inteligentei emotionale exprimata la nivelul vietii in doi.”, ne explica specialistul.

Cum arata oamenii fericiti?

Si totusi, oamenii acestia fericiti si senini nu impart aceeasi lume cu noi? Nu traiesc pe acelasi pamant? Nu sunt supusi stresului si atacului de energii negative asa cum suntem si noi ceilalti? Dinamica cuplului lor nu este afectata de aceste detalii?

„Foarte mult, mai ales in conditiile in care in cuplu ne simtim mai liberi, pentru tot mai multi oameni cuplul este singura conexiune de angajament  psihologic – singura relatie in care sunt autentici. Aici ajungem sa ne descarcam de frustrarile si supararile acumulate in alte domenii ale vietii.

Tonul face muzica

Ceea ce, ca mecanism de descarcare psihologica, nu este deloc rau, esential este sa facem asta constient, fara a ne lasa prada furtunilor emotionale pe care le indreptam uneori nedrept asupra partenerului. Este o diferenta uriasa intre: „Andreea, azi am avut o zi proasta la munca, nu mi-am gasit locul si colegii parca <intentionat> au incercat sa ma frece la ridiche. Cred ca mi-ar fi de mare ajutor sa vorbim despre asta sau cel putin sa ai putina grija de mine.” – care este un discurs bazat pe inteligenta emotionala, constientizare, asumare a vulnerabilitatii si un bun nivel de maturitate relationala. Fata de „Bai femeie!!! Nu vezi ca sunt terminat dupa ziua de munca si tu vii cu prostiile tale?!”. „, ne indica psihoterapeutul.

Cum ne vindecam?

Si tot el continua: „Ca pasionat al conexiunilor interumane, cercetez atat practic cat si teoretic legile scrise si nescrise ale puterii relatiilor. Si nu am niciun dubiu in a afirma ca relatiile sunt vindecatoare, dar este de datoria noastra sa utilizam intelept puterea lor. Mai exact sa ne dezvoltam inteligenta relationala si sa descoperim cum anume putem activa puterea vindecatoarea a relatiilor, pentru ca altfel usor ajungem sa distrugem relatia de cuplu. Cred ca nimic nu se distruge mai usor in plan relational, ca relatia intima dintre doi parteneri de viata.”

Asa ca, pastrati-va inima deschisa si mintea pe faza!

Nu ezitati sa mergeti la evenimentul lui Gaspar ca sa aflati mai multe despre cum puteti fi fericiti, AICI.

 

 

 

Photo credit: Cosmin Tuduran.

My title page contents