Cele 10 reguli care îi ajută pe copii să mănânce…bine!

Cele 10 reguli care îi ajută pe copii să mănânce...bine!

De câte ori am auzit un părinte plângându-se: „Copilul meu nu mănâncă nimic!”. Sau chiar mai rău:„mănâncă numai prostii! De fructe și legume nu vrea să audă … „.
O problemă este cea a unei diete proaste, care nu trebuie subestimată, deoarece poate afecta sănătatea copilului și poate conduce la comportamente greșite care, în timp, vor fi din ce în ce mai greu de eradicat.

 

10 reguli pentru ca un copil să mănânce bine

 

1. Mâncați toți același fel de mâncare

Copilul tinde să-i imite pe cei mari. Prin urmare, este bine să nu faceți meniuri personalizate, ci să consumați toți ai casei același fel de mâncare, aceleași alimente.

2. Repetați alimentele de mai multe ori

Consumul repetat al unui produs alimentar, pe termen lung, îi obișnuiește pe cei mici cu o aromă diferită de ceea ce se așteaptă. Evident, nu trebuie să exagerezi. Încearcă să schimbi felul în care gătești alimentul respectiv și astfel cel mic să nu refuze preparatul, crezând că e același de data trecută, care probabil nu i-a plăcut. Poate de data aceasta, același aliment pregătit diferit va avea succes.

3. Nu forța copilul să guste

Forțarea sau obligarea și obiceiurile rele nu fac decât să crească doar aversiunea față de alimentele sănătoase. Chiar și recompensarea copiilor cu diferite premii nu e bună. Astfel, crește riscul ca cei mici să mănânce prea mult, doar de dragul promisiunii făcute.

4. Respectarea orelor de masă

Este foarte important să mâncați toți ai casei (sau cel puțin unul dintre părinți, în cazul în care celălalt are un program diferit de muncă) în același timp și la aceeași masă cu copilul. Acesta trebuie să aibă exemple bune. Nu e o tragedie dacă nu se întâmplă mereu, dar e bine să se întâmple cât mai des acest lucru.

5. Nu există jocuri sau televizor atunci când copilul mănâncă

Fără distragerea atenției: când mănâncă, copilul trebuie să se poată concentra asupra mesei și să aleagă liber, să fie conștient de alegerile sale.

6. Organizați în familie un mic „curs” de familiarizare cu produsele alimentare

E necesar să fie stimulată curiozitatea copiilor prin intermediul simțurilor: de la cunoașterea a ceea ce mănâncă, la experimentarea de noi gusturi.

7. Mergeți împreună la cumpărături

Lasă-ți copilul să te ajute în alegerea alimentelor! Acest lucru înseamnă a face copiii să participe și să fie conștienți de opțiunile pe care le aveți pentru pregătirea mesei.

8. Gătiți împreună

Implicați copiii în bucatarie pentru a-i încuraja să-și testeze propriile creații.

9. Gustați împreună din ceea ce ați pregătit

Chiar și degustarea înseamnă să împărtășiți o nouă experiență. Mai ales dacă cei mici au participat la selecția și pregătirea meniului zilei.

10. Petrecere în bucătărie

Nu există nici un bucătar fără pălăria sa profesională. Deci, musai cu pălărie! Pentru o petrecere cu gust și sănătate.

 

My title page contents