Scorul Apgar sau nota bebelușului primită la naștere

Cu siguranță ai auzit de scorul Apgar sau nota bebelușului primită la naștere. Testul Apgar, cunoscut și sub numele de scorul Apgar al nou-născutului, este o notă dată bebelușului după ce s-a născut. Mai exact, acest scor reprezintă un sistem standard de evaluare clinică rapidă a nou-nascutului imediat după naștere: la 1 minut de la naștere, respectiv după 5 minute. Scorul obținut îl va ajuta pe medicul neonatolog să decidă dacă copilul are nevoie de tratament imediat, în primele lui momente de viață.

Ești una dintre mămicile care s-au confruntat cu un travaliu lung și dureros, dar la final eforturile ți-au fost răsplătite prin nașterea bebelușului tău? Ce se întâmplă imediat după ce ai născut? Bebelușul va fi supus imediat la o serie de teste, pentru a vedea dacă nașterea i-ar fi putut cauza un fel de suferință, nu mită și suferință fetală.

Scorul Apgar: ce este și ce dezvăluie acesta despre sănătatea bebelușului?

Testul Apgar cuprinde acele teste care i se fac bebelușului imediat ce s-a născut. Numele testului a fost dat după numele anestezistei din New York, Virginia Apgar care, în 1953 a inventat o metodă rapidă pentru a vedea dacă copilul era într-o stare bună de sănătate imediat după naștere, și cum să îmbunătățească ratele de supraviețuire.

De fapt, Apgar, numele de familie al medicului, este și acronimul folosit pentru a reține cei 5 parametri de luat în considerare:

A – aspectul – adică aspectul pielii;

P – puls – puls sau ritm cardiac;

G – grimasă – reflexe sau reactivitate la stimuli;

A – activitate – activitate sau tonus muscular;

R – respirație – respirație sau efort respirator.

Indicele Apgar este de fapt un test de punctaj și include mai multe aspecte:

– scorul pentru fiecare parametru variază de la 0 la 2 și sunt luate în considerare cele cinci funcții vitale fundamentale cărora le este acordată o notă:

1. Culoarea pielii: poate varia de la palidă/cianotică (0 puncte) la roz (2 puncte); această evaluare este, de asemenea, folosită pentru a evalua funcționarea plămânilor;

2. Bătăile inimii: pot varia de la absent (0 puncte) la mai mult de 100 de bătăi pe minut (2 puncte); acest test este folosit pentru a evalua funcția inimii;

3. Răspunsul reflexelor: poate varia de la absent (0 puncte) la plâns (2 puncte) și, prin introducerea unui tub în nas; acest test este folosit pentru a evalua răspunsul la stimuli;

4. Tonusul muscular: de la slab (0 puncte) la vioi și activ (2 puncte); testul este folosit pentru a evalua starea mușchilor;

5. Respirația: de la absentă (0 puncte) la obișnuită (2 puncte); tesatrea este utilizată pentru evaluarea capacității respiratorii.

Cu cât scorul obținut pentru acești cinci parametri este mai mare, cu atât copilul se va bucura de o sănătate excelentă:

  • scor de la 10 la 7: bebelușul a trecut perfect de momentul nașterii și este considerat normal;
  • scor de la 7 la 4: copilul este considerat „în pericol”, dar are șanse foarte mari de recuperare și, prin urmare, este ținut sub control pentru siguranță;
  • scor mai mic de 4: copilul are nevoie de îngrijiri medicale imediate.

După testul Apgar la nou-născut se evaluează și alți parametri

Așa cum am menționat deja, pentru a obține scorul Apgar, bebelușul este testat de 2 ori. Prima testare are loc la 1 minut de la naștere, a doua după 5 minute. Dacă testul efectuat după 5 minute este mai mic de 7, evaluarea se repetă la fiecare 5 minute.

Pe lângă test, în plus, sunt evaluați și alți parametri privind starea generală a copilului:

  • circumferința capului;
  • proporțiile corpului;
  • coloana vertebrală;
  • degetele de la picioare și de la mâini;
  • numărul de vase de sânge prezente în cordonul ombilical;
  • temperatura măsurată rectal;
  • măsurarea pH-ului prin prelevarea de sânge din cordonul ombilical.

Toate aceste teste nu trebuie să te îngrijoreze, deoarece sunt necesare pentru binele copilului și pentru o dezvoltare corespunzătoare a acestuia.

My title page contents