VITAMINE PENTRU DEZVOLTAREA BEBELUȘULUI. CARE SUNT CELE MAI IMPORTANTE?

Care sunt cele mai importante vitamine pentru dezvoltarea bebelușului? De la A la K, cartea de identitate a vitaminelor pentru copii. Doctorii spun: NU la suplimente, DA la o dietă sănătoasă și echilibrată.

Ce vitamine nu ar trebui să lipsească în dieta copiilor?

Alfabetul de vitamine

Vitaminele B sunt folosite pentru a transforma alimentele în energie: B12, în special, asigură buna funcționare a nervilor și dezvoltarea celulelor roșii din sânge. Vitamina C sintetizează colagenul, o moleculă găsită în piele, oase, articulații și în vasele de sânge și stimulează funcționarea sistemului imunitar. Vitamina D este esențială pentru absorbția calciului din intestin și pentru reabsorbția de calciu și fosfor de către rinichi. Vitamina E păstrează sănătatea pielii, vasele de sânge și, de asemenea, asigură funcționarea sistemului imunitar. Vitamina K asigură coagularea adecvată a sângelui.

O vitamină importantă pentru dezvoltarea bebelușului este D. Pentru că bebelușul nu se expune la soare. Sau este expus foarte puțin și nu va putea sa sintetizeze singur vitamina D. Aceasta are rol și în sudarea corectă a oaselor craniului bebelușului. Medicii recomandă administrarea de vitamina D, alături de o hrană adecvată vârstei, în fiecare zi până la vârsta de 1 an și jumătate. Consultă medicul pediatru al copilului, înainte de a-i administra vitamina D.

Vitamine pentru dezvoltarea bebelușului. Alimentarea corectă este fundamentală

Deoarece organismul nu le sintetizează suficient, vitaminele trebuie asimilate printr-o dietă echilibrată și variată. Bazată pe consumul de alimente de origine animală și vegetală, în conformitate cu principiile dietei mediteraneene. Problema este că uneori copiii sunt selectivi sau au o dietă neechilibrată. În aceste cazuri stilul alimentar trebuie schimbat.

Întrebări frecvente

În cazul copilului mai mare, are nevoie acesta de mai multe vitamine dacă face sport? De regulă, nu! E suficient un consum de alimente proaspete și fructe de sezon pentru a asigura cele mai importante vitamine pentru sportivi, cele din grupele B, C, A, D și E. Vitaminele (D și B, împreună cu potasiu și fier) sunt reintegrate (împreună cu apă și minerale) în cazul unui sport competitiv sau intens și în timpul adolescenței, când se adaugă o schimbare psihofizică gravă încărcăturii sportive. Și suplimentele? Uneori, părinții le dau suplimente copiilor, deoarece îi văd obosiți sau lipsiți de libertate, pentru a-și spori performanța academică sau pentru că mănâncă puțin. Dar, de fapt, nu au nevoie, spun experții. În cazul în care copilul are un regim alimentar variat, care include legume, fructe, lapte și produse lactate, pește și carne, își asumă, de asemenea, toate vitaminele de care au nevoie.

My title page contents