GREUTATEA NORMALĂ A COPIILOR. CUM SE CALCULEAZĂ ȘI CE ÎNSEAMNĂ EXCES

Care este greutatea normală a copiilor, de la bebeluși până la școlari? Fiecare mamă se întreabă dacă cel mic crește conform graficelor, dacă este prea slab sau prea gras. Dar greutatea trebuie raportată la mai mulți factori. Nu este atât de important pentru dezvoltarea normală a bebelușului să se încadreze strict în limitele minime sau maxime stabilite de medici. Este mai important să crească constant atât în înălțime, cât și în greutate. De asemenea, curba de dezvoltare trebuie să fie permanent ascendentă.

 

Corpul copilului tinde să mențină un raport constant greutate/înălțime în timpul creșterii. Vârsta pediatrică este o etapă crucială pentru creșterea și sănătatea copiilor. De fapt, în acești ani se pun bazele a ceea ce se va întâmpla în viitor, atât din punct de vedere al activității motorii, cât și al nutriției.

Unii bebeluși cresc foarte repede în primii ani de viață, apoi mult mai încet. Există și copii care se dezvoltă cu adevarat abia la pubertate. Ambele situații sunt în atenția părinților, care devin îngrijorați, însa acestea sunt normale, având drept motiv moștenirea genetică.

Greutatea normală a copiilor. Cum iau în greutate bebelușii

În general, greutatea unui bebeluș la naștere este intre 2,6 și 4,3 kilograme. Deci, unii pot fi mai slăbuți, alții mai plinuți, dar ambele categorii reprezintă modelul unui copil cu o greutate normală.
În primele trei luni de viată, bebelușul trebuie să ia circa 25-30 de grame zilnic. Adică aproximativ 1 kilogram în fiecare lună, timp de 3 luni. Apoi, pe măsură ce crește, va lua mai puțin în greutate.

Primii ani și adolescența: momentele cruciale pentru greutate

Monitorizarea greutății copiilor este o activitate care trebuie urmată cu grijă și atenție. Deoarece consecințele unei modificări apar adesea abia mai târziu. Există două momente cruciale în care atenția nu trebuie să scadă. În primul an de viață, în mod normal, greutatea se poate tripla, în timp ce între primul și al doilea an copilul tinde să crească foarte mult. Acești pași sunt fundamentali.

Greutatea și înălțimea copiilor de 5 și 6 ani se modifică anual cu aproximativ 2 kg și 5-10 cm. Astfel, se poate ajunge la 18-20 kg și 105-115 cm. Aceste repere sunt însă determinate și de mediu și de moștenirea genetică.

Între 6 și 12 ani copilul va crește cu aproximativ 6 cm pe an și va lua în greutate aproximativ 3,5 kg pe parcursul a 12 luni. Creșterea se face inegal, când în înălțime, când în greutate.

Cum ar trebui să mănânce copiii?

Regulile de urmat sunt mai mult sau mai puțin aceleași ca la adulți. Acestea pot fi rezumate după cum urmează:

  • Să nu sară niciodată peste micul dejun, care trebuie să fie ușor, dar bogat în nutrienți;
  • Echilibru corect între carbohidrați, proteine ​​și grăsimi;
  • Cinci porții de fructe și legume pe zi;
  • Să evite băuturile carbogazoase și zaharoase;
  • Să limiteze consumul de alimente: gustări și biscuiți din comerț, adesea prea bogați în grăsimi și zahăr;
  • Să existe varietate în dietă și îngrijire în prepararea meselor din partea adulților.

 

 

 

My title page contents