Cauzele comportamentului impulsiv. Tulburări de comportament și de control al impulsurilor

Cauzele comportamentului impulsiv sunt stabilite doar de specialist. O persoană cu o tulburare de control al impulsurilor este adesea incapabilă să reziste brusc, unui impuls puternic de a face ceva care poate încălca drepturile altora. Aceste comportamente impulsive pot apărea în mod repetat, rapid și fără a lua în considerare consecințele unui astfel de comportament.

Piromania (nevoia de distruge prin foc) și cleptomania (dorința de a fura) sunt exemple binecunoscute ale unui comportament impulsiv, dar există și altele.

Semne și simptome

Există câteva semne și simptome care pot indica o tulburare de control al impulsurilor la unele persoane. Specialiștii sunt de părere că nu este întotdeauna ușor de identificat o tulburare de comportament. Totuși, următoarele semnale atrag atenția:

Simptome comportamentale: de exemplu furt, minciună, arsură, comportament riscant sau promiscuu și comportament agresiv sau volatil;

Simptome cognitive: comportament obsesiv, iritabil sau agitat, furie și capacitate slabă de concentrare, sunt doar câteva simptome;

Simptome sociale și emoționale care se manifestă adesea prin stimă de sine scăzută. Persoanele cu un comportament impulsiv sunt retrase sau izolate social, par detașate și/sau anxioase. Experimentează schimbări drastice în gânduri și stări de spirit și se simt vinovate sau regretă anumite momente, gesturi.

Cauzele comportamentului impulsiv. Când un comportament devine o tulburare

În general, acțiunea impulsivă derivă din tensiunea care s-a acumulat până la punctul în care persoana nu mai poate rezista lui. Apar sentimente precum vinovăția sau rușinea. De asemenea, actele impulsive repetate pot duce la o serie de consecințe negative, cum ar fi suferința emoțională crescută sau regretul, pe termen lung.

Atunci când suferința emoțională sau comportamentul impulsiv devin imperative sau întrerup serios viața de zi cu zi, este posibil ca persoana să se confrunte cu o tulburare de control al impulsurilor.

Factorii de risc

Atât factorii de stres intern, cât și cei externi sunt declanșatori cunoscuți ai controlului compromis. Conform specialiștilor, multe tipuri de tulburări de control al impulsurilor sunt considerate a fi cauzate de vulnerabilitățile neurologice asociate stresurilor de mediu.

Unii factori de risc includ:

  • Bărbații (bărbații sunt mai predispuși la tulburări de control al impulsurilor decât femeile);
  • Predispoziție genetică;
  • Utilizarea cronică de droguri sau alcool;
  • Persoanele supuse unor traume, abuzuri sau neglijări;
  • Expunerea la violență sau agresiune.

Probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia sau tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC), coexistă adesea la persoanele cu tulburări de control al impulsului.

 

 

 

My title page contents