Perfecționismul la copii. Cum se manifestă și ce să faci când copilul tău este perfecționist?

Perfecționismul la copii. Cum se manifestă și ce să faci când copilul tău este perfecționist?

Perfecționismul la copii poate fi stresant și epuizant. Poate că ai auzit la un moment dat un părinte spunând cu mândrie: „Copilul meu a stat toată noaptea să-și facă corect proiectul la biologie. Așa e el, perfecționist!” Dar un astfel de părinte nu înțelege că perfecționismul este o problemă serioasă.

 

Specialiștii ne spun că a fi perfecționist nu este același lucru cu a avea standarde înalte. Dacă crești un perfecționist, știi cât de greu este. Indiferent dacă copilul tău se consumă pentru o greșeală făcută la școală sau la antrenament, pentru un rezultat mai puțin așteptat ori pentru orice alt motiv, trebuie să știi că perfecționismul afectează viața copiilor. Și poate avea consecințe toată viața.

În ce constă perfecționismul?

Specialiștii sunt de părere că e bine ca un copil să aibă așteptări ridicate de la el însuși. Dar dacă se așteaptă ca totul să fie perfect, nu va fi niciodată mulțumit de performanța lui. Perfecționiștii își stabilesc obiective nerealiste pentru ei înșiși. Apoi, pun presiuni enorme asupra lor înșiși pentru a încerca să își atingă obiectivele. Gândirea lor funcționează așa: totul sau nimic.

Perfecționismul la copii. Tipuri de perfecționism

Unii cercetători consideră că este posibil să fie un perfecționist adaptiv, ceea ce înseamnă că așteptările nerealiste ridicate ale copilului i-ar putea servi cu adevărat în viață. Dar alți cercetători susțin că adevăratul perfecționism este întotdeauna dăunător.

Cercetătorii au identificat, de asemenea, trei tipuri distincte de perfecționism:

  • Perfecționaliștii orientați spre Sine – Au așteptări nerealiste pentru ei înșiși;
  • Perfecționaliștii orientați spre alții – Stabilesc standarde nerealiste pentru alți oameni;
  • Perfecționaliștii prescriși social – aceștia cred că alți oameni, cum ar fi părinții sau antrenorii, au așteptări nerealiste de ei.

Conform specialiștilor, toate cele trei tipuri de perfecțiune pot fi dăunătoare pentru bunăstarea copilului.

Perfecționismul la copii. Simptome

Semnele de avertizare sau simptomele perfecționismului variază în funcție de vârsta copilului și de tipul de perfecționism pe care îl experimentează. Dar, în general, simptomele perfecționismului pot include:

  • Sensibilitate ridicată la critică;
  • Dificultate în realizarea sarcinilor, deoarece munca depusă de aceștia nu este niciodată „suficient de bună”;
  • Procrastinarea (întârzierea sau amânarea) pentru a evita sarcinile dificile;
  • Autocritica – un perfecționist este conștient de sine și ușor jenat;
  • Foarte critic față de alți oameni;
  • Probleme cu luarea deciziilor sau prioritizarea sarcinilor;
  • Toleranță scăzută la frustrare atunci când face o greșeală;
  • Anxietate ridicată în jurul eșecului.

Ce să faci tu ca părinte? Când să cauți ajutor specializat?

Când copilul perfecționist cauzează probleme sociale. De exemplu, dacă copilul tău refuză să socializeze, deoarece nu-i convine ceva sau plânge ori de câte ori nu primește nota maximă la școală, viața sa socială va avea de suferit și ar putea avea nevoie de ajutor specializat.

Dificultățile educaționale ale copilului sunt un alt semn de avertizare că acesta are nevoie să fie consultat și să stea de vorbă cu un profesionist în sănătate mintală. De exemplu, dacă copilul tău nu poate finaliza proiectele, deoarece consideră că munca lui nu este suficient de bună sau își strânge materialele de lucru ori de câte ori greșește, poate fi necesar un ajutor din partea unui specialist.

Dacă te preocupă faptul că ai un copil perfecționist, discută mai întâi cu medicul pediatru. Împărtășește-i acestuia semnele pe care le-ai observat și modul în care acestea îi afectează viața copilului. Există terapii care pot ajuta copilul să înțeleagă că nu e în avantajul lui să fie perfecționist și că e indicat să manifeste perfecțiune doar în anumite situații.

 

My title page contents