Infecțiile urinare la copilași

Infecțiile urinare pot da multe bătăi de cap atât copiilor, cât și părinților. Infecția de tract urinar este o patologie extrem de frecventă la copii și ocupand al treilea loc in inierarhia patologiei infectioase pediatrice , după infecțiile respiratorii și infecțiile digestive

 

Infecțiile urinare  sunt afectiuni inflamatorii produse de diferite microorganisme care ajung la nivelul aparatului urinar, unde se multiplică și determină în timp modificări în funcționarea normală a rinichilor și a căilor urinare respectiv pielonefrite si cistite.

Infecțiile urinare. Cauze:

Infecția de tract urinar apare din cauza germenilor din flora intestinală a fiecărui individ și copil în parte. Aceasta nu este o infecție care să se transmită și să se ia de la altă persoană și nici prin folosirea toaletei ci datorita particularitatii anatomice a tractuluiurinar si anume faptului că vezica urinară este extrem de aproape de rect, germenii trec din materiile fecale, traversează peretele vezical și în felul acesta infectează urina din vezica urinară.

Microbii responsabili de o infecție de tract urinar sunt extrem de agresivi. Ei reușesc să se atașeze de mucoasa vezicală și să cauzeze circulația anormală a urinei, să infecteze urina și s-o facă să parcurgă traseul invers, dinspre vezica urinară spre tractul urinar superior și astfel să se ajungă la refluxul vezico-ureteral de la copii.

Infecțiile urinare. Semne și Simptome

Simptomatologia infecțiilor de tract urinar este extrem de nespecifică.

În cazul copiilor mici și la sugari, infecția de tract urinar se manifestă ca o boală severă, care îmbracă de foarte multe ori aspect de septicemie.Cel mai important semn este febra care poate depasi 38 de grade insotita de alte semne nespecifice, stare generala proasta, scaderea apetitului, varsaturi, dureri la uiranre insotite de plans la copilul mic si sugar, uneori scaune diareice. Taote aceste simptome impun ca in analizele paraclinice efectuate sa existe si un examen al urinii si o urocultura pentr evidentierea germenelui declansator

La copilul mai mare, semnele sun oarecum diferite, acestia manifestand urinari frecvente,cu usturimi si dureri la urinat si urina tulbure si urat mirositoare, uneori insotite de sangerari mictionale,

Infecțiile urinare. Diagnostic paraclinic

Asa cum am amintit sunt necesare un examen de urina si o urocultura pentru identificarea germenelui responsabil de aparitia simptomelor din infectiile de tract urinar inferior si eventual o ecografie abdominala iar pentru o  patologie mai severa cu afectarea cailor urinare superioare si a rinichilor sunt necesare si explorari radiologie si imagistice, consultul specialistului nefrolog fiind obligatoriu.

Majoritatea infectiilor urinare joase la copii au ca si etiologie un singur germene si anume Escherichia coli.

Tratamentul infecțiilor urinare

Infecțiile de tract urinar sunt tratate în funcție de gradul de gravitate, cele serioase, inalte-pilonefritele mai ales daca se asociaza si si o malformatie renala sau urinara necesita tratament antiobiotic administrat sub supravegehere medicala.

Prevenția infecțiilor urinare

Masurile igienico -dietetice folosite pentru a evita o infecție a tractului urinar, si recidiva acesteia la cei predispusi implica un consum adecvat de apa si lichide, fiindcă numai în felul acesta se asigură un lavaj bun al rinichiului și al vezicii urinare. Al doilea lucru important în prevenirea unei infecții urinare este legat de disciplinarea micțiunilor fiind necesar ca micutii sa urineze la fiecare trei-patru ore. Deloc de neglijat este igiena care trebuie asigurata atat sugarilor  prin schimarea scutecelor cat mai des, cat si copiilor de varsta mai mare care trebuie sa fie invatati sa se stearga corect din fat in spate pentru a nu infceta urina cu germeni dn flora rectala. O conditie ce predispune de asemenea la aparitia infectiilor urinare este si constipatia ce trebuie combatuta printr-un regim alimentar adecvat si echilibrat bogat in legume si fructe in stare cat mai proaspata.

Infecțiile urinare si gemoterapia

Tratamentul gemoterapic induce o acțiune benefică  locală și sistemică de durată ,are efect de detoxifiere concomitent cu efectul terapeutic, se poate administra și impreuna  cu tratamentul alopat potențând rezultatul terapeutic și diminuând reacțiile adverse ale acestuia.  Pentru profilaxia aparitiei infectiilor urinare si  prevenirea recidivelor se poate folosi Extractul din mladite de Merisor– Vaccinum vitis-ideea MG=D1, pentru efectul sau antiinflamator, antiscleros , cicatrizant si corector al dismicrobismului  cailor urinare, foarte util  mai ales in timpul si dupa tratamentul antibiotic pentru fixarea probioticelor pe mucoasa intestinal si urinara.

Gemoterapice utile

In ceea ce priveste tratamentul curativ, gemoterapicele utile in combaterea infectiilor urinare sunt pe langa cel din mladite de merisor, Extractul din mladite de Iarba neagra – Calluna vulgaris MG=D1  pentru efectul sau antiinflamator la nivelul cailor urinare , Extractul din mladite de Afin (Vaccinum myrtillus MG= D1) cu efect antiseptic si drenor urinar. Pe langa cele trei extracte mentionate mai pot fi adugate in functie de particularitatile simptomatologiei cate unul dintre urmatoarele macerate glicerinice: Extractul din muguri de Nuc – Junglas Regia Mg=D1– pentru efectul antiinflamator, antimicrobian si drenor mai ales cand urina este foarte tulbure si urat mirositoare,  Extract din muguri de Mesteacan  – Betula verrucosa     MG=D1, pentru efectul diuretic si imunostimulator la nivel urinar atunci cand ne confruntam cu infectii recurente, Extractul din muguri de Plop –  Populus nigra MG=D1,   cu efect antiseptic , antiinflamator si uricozuric util mai ales in cazurile cu sediment urinar cu urati sau Extractul din muguri de Stejar –  Querqus pedunculata MG=D1 cu efect uimitor in cazul enurezisului nocturn ce poate insoti infectiile urinare.

Tratament homeopat pentru infecții urinare

Tratamentul gemoterapic poate fi completat de tratament homeopat de teren sau simptomatic prescris de medicul homeopat in urma unei consultatii amanunatite in urma careia prescripta va fi una strict personalizata pentru pacientul respectiv.

Sa nu uitam totusi si componenta psihologica care poate duce la o sensibilitate a tractului urinar, si anume starile de frica, de nesiguranta ce epuizeaza energia vitala a rinichiului conform medicinii orientale si de aceea este important sa ne inconjuram copii cu multa dragoste, sa le oferim protectie sa- i ajutam sa-si depaseasca temerile si sa-si creasca increderea in ei. Un copil fericit, iubit si armonios e un copil sanatos.

My title page contents