De ce sunt importante pauzele intelectuale?

Pauzele intelectuale pot fi interpretate foarte diferit. Dar știm să le exploatăm în mod eficient? Ei bine, ele sunt un motiv pentru care copiii învață majoritatea lucrurilor, la grădiniță, prin intermediul jocului – micile lor corpuri nu sunt făcute să stea liniștite și să se focuseze pentru perioade mari de timp.

 

Adevărul este că aceste lucruri nu se schimbă așa de repede precum o cere sistemul educațional școlar. Cercetările au arătat cu micuții cu vârsta sub 3 ani, au capacitatea de a se concentra între 5 și maxim 10 minute, în timp ce copiii între 3 și 9 ani au nevoie de “pauză intelectuală”, o dată la 15 min. Sunt convinsă că știi că micuțul tău nu ia pauză așa cum ar trebui la școală, așa că, atunci când ajunge acasă, cu siguranță va avea nevoie de una.

Pauzele intelectuale. Ce sunt și de ce sunt importante?

Indiferent că este vorba de copilul de grădiniță, de un adolescent sau chiar de tine, această pauză este, efectiv, ocazia de a te reseta și reconecta. Este de preferat ca această pauză să presupună mișcare (ridicarea de pe scaun, câteva exerciții de întindere a mușchilor, etc) care să restabilească circulația sângelui spre creier. În timp ce pentru tine o astfel de pauză presupune să te miști în voie la birou pentru câteva minute și să poți merge să îți iei o cafea după o ședință interminabilă, copiii au nevoie de pauze “personalizate” ce care să beneficieze după orele de la școală. Dă-i copilului șansa de a se reîncărca înainte de a face teme, de a merge la antrenament sau chiar înainte de a-l descoase despre cum a fost la școală. Iată, mai jos, câteva exemple de pauză.

Dansul în familie

Caută pe net liste cu cele mai bune cântece pentru copii,pe care se poate dansa. Salvează-le și folosește-le zilnic pentru “petrecerile” de după școală. Pe lângă mișcarea pe care o presupune dansul și care are multiple beneficii la nivelul creierului, o astfel de pauză are un impact major asupra dezvoltării fizice dar și asupra memoriei.

Cursa cu obstacole

Vremea urâtă face ca astfel de pauze intelectuale să fie mai puține, pentru că pauzele școlare au loc în interiorul claselor. În astfel de zile cei mici au nevoie și mai mare de a se restarta. Chiar și în interiorul casei, îi poți face să se miște, folosind mobila și jucăriile drept obstacole. Odată aranjat traseul, vă puteți întrece.

Pauzele intelectuale: activități senzoriale

De la nisipul ce trebuie pus în recipiente diferite până la plastilină, astfel de activități încurajează explorarea și creativitatea, în timp ce sunt implicate și diferite simțuri ale copiilor. Astfel, cu un set materiale cei mici pot experimenta texturi, culori și chiar mirosuri. Boabele de orez, de porumb, făina, mălaiul, lucruri pe care le ai în casă pot deveni cu ușurință obiecte senzoriale minunate.

 

My title page contents