Te-ai întrebat vreodată de ce este recomandat ca familia să ia masa împreună cât mai des? Știi câte beneficii aduce un moment pe care poate îl consideri banal și desuet?

Te-ai întrebat vreodată de ce este recomandat ca familia să ia masa împreună cât mai des? Știi câte beneficii aduce un moment pe care poate îl consideri banal și desuet?

 

În zilele noastre, membrii unei familii sunt împrăștiați peste zi, care încotro. Părinții la servici, copiii la grădiniță, școală sau liceu. Fiecare cu programul său, care nu coincide cu al celorlalți. Și totuși, de ce este recomandat ca familia să ia masa împreună cât mai des? Păi tocmai pentru că e nevoie să mai fie și laolaltă. Exact ca o familie.

De ce este recomandat ca familia să ia masa împreună cât mai des?

În principiu pentru că este mai ieftin, mai sănătos, mai educativ și mai… afectiv. Dacă ți se pare fără noimă sau exagerat, să știi că doar ți se pare. Sau poate nu ai dat atenție acestor mici… detalii. Chiar dacă o familie se adună în jurul mesei doar cu intenția de a se hrăni și atât, în esență lucrurile sunt mai complexe. Nu friptura cu piure, nu pastele bolognese sau mămăliguța cu brânză sunt câștigul mesenilor. E ceva mai mult de atât.

Se dezvoltă relațiile familiale

Dacă o zi întreagă ați fost despărțiți, cina este ocazia să fiți împreună. Să aflați unii de la alții ce ați făcut la servici, la grădiniță, la școală. Copiilor mici, masa în familie chiar le oferă un puternic sentiment de siguranță și de apartenență la aceasta. Iar dacă e vorba despre secretoșii adolescenți, masa ar putea fi ocazia în care… li se mai dezleagă limba.

Se mănâncă mai sănătos

Sondajele au demonstrat, fără tăgadă, că mesele servite acasă, în familie, conțin mai multe legume și fructe, mai puține grăsimi, prăjeli, alimente procesate și sare. Și chiar dacă se servește pizza, dacă este preparată în casă este categoric mai sănătoasă, mai gustoasă și mai ieftină decât una cumpărată. Și încă un mare avantaj: la mesele luate în familie sunt șanse mult mai mari ca discuția să ajungă și la nutriția sănătoasă.

Se oferă ocazii de a descoperi noi gusturi

Acesta este, în principal, câștigul copiilor mici. Mesele în familie s-au dovedit a fi oportunitățile perfecte pentru ca părinții să-i expună pe cei mici la diferite alimente și să le diversifice gusturile. Oricât ar fi ei de îndărătnici inițial, fie la îndemnul părinților, fie pentru a urma exemplul acestora, fie efectiv de poftă, până la urmă tot vor gusta și alimente noi pentru ei.

Se formează bunele maniere

Este bună și teoria, dar parcă practica e și mai și. Aranjați masa ca și cum ați fi la restaurant și propuneți copilului să se poarte ca și cum chiar s-ar afla într-un restaurant. Este un bun prilej să învețe la ce folosește fiecare tacâm, cum trebuie acestea mânuite, cum trebuie folosit șervetul de masă și cum se bea apă dintr-un pahar. Într-o bună zi toate acestea îi vor fi de mare folos.

Se reduce stresul acumulat peste zi

Aveți locuri de muncă stresante? Ați acumulat tensiune de-a lungul zilei? Un studiu realizat în urmă cu zece ani pe un grup de angajați de la IBM a demonstrat că la cei care serveau cina în familie nivelul de stres scădea considerabil.

My title page contents