REPLICI PE CARE SĂ NU I LE DAI COPILULUI. DACĂ VREI SĂ SE DEZVOLTE SĂNĂTOS…

Cuvintele tale pot avea efecte dăunătoare asupra copilului, chiar dacă spui lucruri pozitive. Oricât de contra-intuitiv sună, există replici pe care să nu i le dai copilului. La urma urmei, mintea celor mici este impresionabilă.

 

Părinții nu sunt întotdeauna conștienți de impactul pe care anumite cuvinte îl au asupra copiilor lor. Dar, odată ce ești conștient de replici pe care să nu i le dai copilului, poți construi relații mai sănătoase cu el, bazate pe respect reciproc și iubire necondiționată.

Replici pe care să nu i le dai copilului

Orice părinte ar trebui să știe că, uneori, cuvintele devin niște cuțite care taie adânc. Și că ele nu ar trebui folosite niciodată în relație cu copilul. Iată doar câteva dintre ele:

„Nu o să te doară deloc injecția”

De multe ori, părinții recurg la minciuni, din diferite motive. Aceasta este cel mai grav model de parenting. Îți poți demoraliza copilul evitând adevărul și asta duce la neîncredere. Și, în cele din urmă, trimite un semnal că este în regulă să minți… Ești un model pentru copilul tău încă din prima zi. Evita să spui „minciuni albe” dacă nu dorești ca și el să înceapă să o facă.

„Hai, lasă, fac eu în locul tău”

Părinții vor, în mod firesc, să-și vadă copiii reușind. Este instinctiv să-ți ajuți copilul dacă îl vezi cum se luptă cu ceva. Cu toate acestea, oferirea ajutorului prea repede poate submina independența micuțului. Dacă vii constant ca o salvare ori de câte ori copilul nu poate face ceva singur, acest lucru creează o dependență de ceilalți. În schimb, fii antrenorul lui, susține-l și îndrumă-l să reușească singur. Chiar dacă greșește, permite-i să exploreze.

„Ești rău/prost/leneș”

Unii părinți cred că spunându-le copiilor că sunt răi sau proști (ori alte etichete negative) îi vor motiva să evolueze. Această abordare dură are efectul complet opus. Rușinea creează un sentiment de teamă care va produce confuzie în mintea copilului.

„Ești mai obraznic decât X”

Fiecare persoană se dezvoltă într-un ritm diferit. În loc să îl compari cu alți copii sau cu frații săi, mai bine tratează-l pe fiecare individual. Comparațiile nu sunt cea mai fericită abordare.

„Nu ești în stare de nimic”

Chiar dacă este aparent nesemnificativ, a critica efortul copilului face mai mult rău decât bine. În loc să-i critici rezultatele școlare sau chiar alegerea prietenilor, mai bine sărbătorește-i victoriile. Laudă-l când depune eforturi pentru că va învăța să fie mândru de munca sa.

„Aștept de la tine să te descurci mai bine”

Copiii nu sunt în niciun caz cei mai organizați oameni! Iar atunci când părinții pun presiune, pentru ei nu înseamnă altceva decât o sursă de stres. Orice activitate complexă, pe care nu o poate duce cu bine la capăt, poate fi fragmentată. Pas cu pas, din aproape în aproape.

„Nu mai plânge, totul este în regulă, n-ai pățit nimic”

Ca părinte, este normal să te simți îngrijorat când copilul tău este rănit. După o căzătură zdravănă, tentația este de a-l liniști spunându-i că totul este în regulă. Ei bine, când spui asta îl împingi să-și nege emoțiile. Va fi mult mai bine dacă îl vei îmbrățișa și săruta, dându-i dreptate pentru ceea ce simte. Indiferent că este vorba despre o suferință fizică sau un eșec. Făcând acest lucru îi hrănești abilitatea de a înțelege și a-și exprima sănătos sentimentele.

My title page contents