Sfaturi pentru igiena personală a copilului

Din păcate, știm că cei mici tind să nu acorde prea multă atenție igienei personale, mai ales atunci când se plictisesc. Primul lucru pe care trebuie să-l faci, este să transformi orice moment dedicat igienei personale într-unul distractiv. Și să urmezi câteva sfaturi pentru igiena personală a copilului.

 

Iată câteva trucuri!

Ai putea cumpăra o carte specială pentru a citi împreună în timp ce copilul stă pe oliță. Pentru cei mai puțin răbdători și creativi, ar fi utilă o oliță muzicală sau cu o jucărie atașată. Această ultimă soluție este ideală, mai ales atunci când vrei să ai un copil independent în momentul în care are unele necesități fiziologice.

Grijă la igienă!

Atunci când copiii încep să folosească olița pe cont propriu este întotdeauna interesant. Nu uita, trebuie să ai întotdeauna grijă de igienă! Învăță copilul cum să se spele imediat ce a folosit olița. Ajută-l cu accesoriile necesare: hârtie igienică moale și umedă, un scaun mic pe care să se urce să-și spele mâinile, săpun lichid delicat și un prosop care este întotdeauna curat. Niciodată nu trebuie să uite să se spele pe mâini, înainte să se așeze la masă și chiar și după ce s-a jucat, mai ales dacă în casă există animale de companie.

Nu uita de dinți! 

Spălatul pe dinți este un alt pas important în lumea igienei personale, pe care copiii trebuie să-l cunoască. Chiar dacă la început nu pot face acest lucru singuri, trebuie să se obișnuiască cu modul corect de a face acest lucru atunci când cresc. Periază-ți dinții în prezența copilului și ajută-l să facă și el același lucru. Învață-l că trebuie să utilizeze periuța de dinți timp de cel puțin două minute. Pentru a face acest lucru, poți folosi un cronometru sau puteți să faceți un concurs: cine e gata primul și respectă și timpul. De fapt, chiar și timpul dedicat igienei dinților devine mai plăcut, dacă îl transformați într-o mică distracție. De exemplu, te poate ajuta și alegerea unei paste de dinți specifică pentru copiii cu gustul preferat de copilul tău.

Fii model pentru copilul tău!

Și nu uita, întotdeauna cei mici învață de la noi! Prin observarea adulților, copiii noștri învață (sau nu!) igiena personală și respectul față de ceilalți. Atunci când folosim toalete publice, trebuie să acordăm atenție pentru a le arăta modul corect de a se comporta. Nu puneți niciun obiect pe jos, nu acoperiți scaunul de toaletă cu prosoape sau scaune speciale, spălați-vă și uscați-vă mâinile, folosiți coșul de gunoi, curățați toaleta și lăsați totul în ordine. E important să faceți împreună aceste lucruri, pentru că astfel, copilul le va învăța corect.

 

My title page contents