Somnul de după-amiază la copii. Iată de ce e bun somnul de zi

Somnul de după-amiază la copii

Este important somnul de după-amiază la copii? Da, somnul de după-amiază este important pentru copiii care își reexaminează experiențele și își reîncarcă energia. Iată cum să se bucure copiii de acest somn, fără a compromite somnul de noapte.

 

Somnul de după-amiază la copii. De ce este bun pentru copii?

Numeroase cercetări arată că puiul de somn de după-amiază este bun atât pentru adulți cât și pentru copii. De fapt, s-a demonstrat că somnul pentru o anumită perioadă de timp după-amiaza produce numeroase efecte pozitive asupra creierului, îmbunătățind memoria și concentrarea și permițând recâștigarea stării de bine.

Când să tragi un pui de somn

Experții explică faptul că în timpul zilei, mai ales în intervalul de timp 14 – 16, există o scădere fiziologică a atenției și a vigilenței. În timp ce dimineața suntem foarte atenți și vigilenți, după – amiaza, în prima parte, ne ia somnul. Mai ales în timpul anotimpurilor calde. Acesta este un răspuns la ritmul fiziologic al corpului.

Dar acești parametri se aplică și copiilor? În general, știm cât de important este somnul și odihna pentru sugari și copii. Experții recomandă somnul de după-amiază până la vârsta de trei ani, deoarece, pe lângă faptul că permite recuperarea energiei consumate în prima parte a zilei, promovează învățarea și dezvoltarea proceselor cognitive.

Durata de somn

În ceea ce privește durata somnului, nu există reguli precise. Unii copii sunt „reîncărcați” în decurs de o jumătate de oră sau o oră, alții trebuie să doarmă mai mult. În general, copiii se autoreglează și se trezesc singuri. Cu toate acestea, dacă odihna de după-amiază durează prea mult, poate întârzia somnul de seară sau poate provoca probleme de insomnie în timpul nopții. În acest caz, este bine să permiți copilului să doarmă după-amiaza, dar să-l trezești ușor după un anumit timp.

Deci, în cazul în care copilul nu are un somn regulat în timpul nopții, este important să nu faci greșeala de a-l obliga să stea treaz după-amiaza, cu speranța că va cădea de oboseală seara. De multe ori obții efectul opus, deoarece copilul devine mai nervos și mai energic la sfârșitul zilei. Și, prin urmare, se va chinui să adoarmă seara.

Cum să convingi copilul să doarmă după-amiaza

Pentru a favoriza somnul de după-amiază, dar și cel de noapte, este posibilă recurgerea la strategii mici care sunt, în general, foarte eficiente. În primul rând, poate fi util să încerci să-l obișnuiești pe copil să se culce mereu în același loc. Atât în ​​timpul zilei cât și în timpul nopții, și, de preferință, în patul lui. În acest fel, copilul va învăța să identifice o cameră, un loc, care ar trebui să fie întunecat sau cu o lumină slabă. Și, eventual, departe de zgomote sau alți stimuli vizuali și auditivi. Îi poți cânta sau îi poți spune o poveste.

Dacă, în ciuda acestor încercări, copilul continuă să nu vrea să doarmă după-amiaza, nu este indicat să insiști. Probabil corpul lui nu are nevoie de un pui de somn după-amiaza.

My title page contents