La ce vârstă îți poți lăsa copilul singur acasă. Ce trebuie să știe acesta?

La ce vârstă îți poți lăsa copilul singur acasă

De la ce vârstă poate fi lăsat un copil singur acasăEste o problemă care-i preocupă pe mulți părinți, împărțită între acordarea unei mai mari independențe copilului și teama de a nu lăsa copiii în siguranță. Factorii care trebuie luați în considerare sunt totuși numeroși și nu există nicio regulă valabilă pentru toți copiii.

 

Legea spune că la 14 ani

Legea spune că limita de vârstă pentru a lăsa un copil singur acasă este de 14 ani. Pe de altă parte, practica arată că unii copii chiar și la 10 ani pot rămâne singuri acasă, în timp ce părinții fac cumpărături. De asemenea, copiii cu vârste între 10 și 11 ani încep să meargă și la școală singuri și se întorc acasă tot singuri.

De exemplu, copilul rămâne singur dacă ai nevoie să cumperi ceva la supermarket sau dacă este iarnă și frig și nu vrei să-l mai scoți afară. Sau poate chiar el nu vrea să iasă afară, iar tu ești nevoită să mergi să cumperi ceva urgent.

Înainte de a lăsa copilul singur acasă, ține cont de:

Vârsta și maturitatea copilului – fiecare copil are ritmul lui unic de dezvoltare și deși poate avea vârsta potrivită, emoțional poate să nu fie pregătit;

Măsuri de siguranță – Copilul trebuie să știe că nu are voie să umble la aragaz, la priză sau alte posibile pericole din casă. Dacă este încă destul de mic, lasă-i mâncare pregătită și tot ce are nevoie.

Ce trebuie să cunoască copilul care rămâne singur în casă:

– Ce are și ce nu are voie să facă, cât timp este singur acasă;

– Să aibă o persoana de încredere în apropierea casei, la care să poată apela în caz de urgență;

– Să știe cum să apeleze autoritățile în caz de urgență (poliție, pompieri și ambulanță);

– Să știe cum poate lua legătura cu unul dintre voi, mama sau tatăl; Să cunoască numerele voastre de telefon (sau să le aibă la îndemână) și să aibă acces la telefon;

– Cum să reacționeze dacă suna interfonul sau bate la ușă o persoană necunoscută.

Părinții se sperie la simplul gând că și-ar putea lăsa copilul singur în casă. Totuși, aceasta poate reprezenta o experiență pozitivă dacă vei hotărî să-l lași singur. Iar acesta poate că se va dovedi pregătit și suficient de matur pentru a sta singur câteva ore. Această experiență îi va spori încrederea în sine. Va încerca să demonstreze părinților că e responsabil și capabil să treacă la următorul nivel.

 

My title page contents