ÎNVAȚĂ COPILUL SĂ ADOARMĂ SINGUR. CE METODE SĂ FOLOSEȘTI?

Învață copilul să adoarmă singur. O problemă ce apare odată cu sosirea nou-născutului acasă este somnul de noapte. Părinții nu știu cum să gestioneze acest moment delicat, cum să-l adoarmă pe cel mic. Unii nou-născuți adorm ușor și dorm toată noaptea. Dar mulți alții suferă de treziri nocturne repetate, dăunând somnului părinților și, prin urmare, echilibrul familial. Dacă nu este vorba de copii care suferă de anumite patologii legate de insomnie, tehnica psihologiei cognitiv-comportamentale poate fi aplicată pentru a educa copilul să doarmă și să trăiască nopți fericite.

De unde să începeți?

Există mai multe lucruri de luat în considerare în acest proces. Mai întâi, trebuie să învățați să recunoașteți semnele de oboseală ale copiilor. De la 6 luni, un copil ar trebui să doarmă 9-12 ore pe noapte. Este foarte important să-i creați condițiile potrivite pentru somn, începând de la lumini și voci. Apoi, înainte de culcare, copilul nu trebuie să se agite.

Învață copilul să adoarmă singur. Cum să adormiți copiii?

În ce constă această metodă? Iată schema ce trebuie urmată, elaborată de Clinica de tulburări de somn de la Universitatea „Sapienza” din Roma, spitalul „Sant’Andrea”.

1. Creați un ritual de somn. De exemplu, puteți să salutați toate jocurile copilului, să cântați cântecul preferat sau chiar să-i citiți o poveste. În acest fel, copilul va asocia momentul somnului cu o stare plăcută.

2. Puneți copilul în pat cu câteva elemente familiare, care îl pot liniști în timpul trezirilor nocturne.

3. Rămâneți cu copilul până când este liniștit. E bine să-i spuneți o propoziție, care trebuie să fie întotdeauna aceeași, cum ar fi: „Mama te iubește atât de mult, dar de acum încolo vei învăța să dormi singur, alături de jucăriile tale.”.

4. Explicați-i copilului de ce părăsiți camera și unde mergeți. De exemplu, „mama merge la bucătărie să bea puțin apă și se întoarce imediat.”.

5. Vorbiți cu el chiar și de la o distanță, în timp ce vă aflați în afara camerei (și de fiecare dată când ieșiți în etapele următoare), pentru a-l liniști că vă întoarceți.

6. Dacă începe să plângă, lăsați-l să plângă pentru o perioadă scurtă de timp (5-10 secunde) înainte de a interveni.

7. Liniștiți copilul, asigurându-l că sunteți aproape de el, după care îl puneți din nou în pat. Dacă el strigă să fie luat în brațe, îl puteți lua și ține până se calmează, apoi încercați să-l puneți înapoi în pat. Rămâneți în camera lui până când se calmează, interacționând cât mai puțin posibil cu el.

Părăsirea camerei

8. Ieșiți din nou din cameră, explicând iar copilului unde mergeți și de ce (de exemplu, „mama merge la baie și se întoarce imediat”). De această dată intervalul ar trebui să fie puțin mai lung (20-30 secunde).

9. Dacă începe să plângă din nou, întoarceți-vă în cameră și reasigurați copilul, luându-l în brațe sau lăsându-l în pat. Puneți-l înapoi în pat și stați în camera lui până când se calmează, interacționând cât mai puțin posibil cu el.

10. Ieșiți din cameră cu o altă scuză și așteptați mai mult (40-50 secunde) înainte de a interveni din nou.

11. În prima seară puteți decide să așteptați până la 1-2 minute și apoi lăsați-l să adoarmă, după ce a fost legănat în brațe.

12. Dacă este posibil, puneți-l în pat înainte de a fi complet adormit. În caz contrar, lăsați-l să adoarmă complet și puneți-l în pat.

13. În seara următoare, aceleași lucruri se repetă de la punctul 1 până la punctul 12, prelungind timpul fiecărei intervenții cu 10 secunde.

14. Așadar, a doua seară trebuie să așteptați un total de până la 3 minute și apoi îl lăsați să doarmă singur, după ce a fost, de exemplu, legănat în brațe.

15. În a treia seară este de așteptat în total până la 4 minute și așa mai departe în următoarele seri.

16. Același comportament trebuie păstrat pentru trezirea nocturnă, urmând diagrama prezentată în tabel.

 

Timpii de așteptare în timpul trezirilor nocturne, înainte de a interveni

zi trezirea trezire II III trezirea Următoarele treziri
1 10 secunde 15 secunde 20 de secunde 25 de secunde
2 20 de secunde 25 de secunde 30 de secunde 35 de secunde
3 30 de secunde 35 de secunde 40 de secunde 45 de secunde
4 40 de secunde 45 de secunde 50 de secunde 55 de secunde
5 50 de secunde 55 de secunde 60 de secunde 65 de secunde
6 60 de secunde 65 de secunde 70 de secunde 75 de secunde
7 70 de secunde 75 de secunde 80 de secunde 85 de secunde

Timpii de așteptare sunt orientativi și pot varia. Pentru ca această metodă să aibă efect, trebuie să se calculeze și situația logistică și de mediu. Cu cât mai multe mame sunt convinse de ceea ce fac, cu atât metoda devine mai eficientă.

Sursa: http://wannabemum.it

My title page contents