Când are nevoie un copil de vitamine? Este corectă o dietă bazată pe suplimente?

O dietă pe bază de vitamine la un copil?

Ca mamă, te-ai întrebat, cu siguranță, când are nevoie un copil de vitamine. Suplimentele alimentare sau suplimentele nutritive au funcția de a furniza acei nutrienți care nu pot fi luați în cantități suficiente în mod natural. Suplimentele pot fi vitamine, minerale, aminoacizi, acizi grași și alte substanțe furnizate în diferite formate: tablete, capsule, lichide. În principiu, un copil nu are nevoie de vitamine suplimentare, atât timp cât are o dietă adecvată.

 

Când are nevoie un copil de vitamine? O dietă echilibrată

Înainte de a recurge la un supliment nutrițional, este important ca alimentația copilului să fie una adecvată. O dietă care include o mare varietate de fructe, legume, întregi sau semi-întregi boabe, cantități adecvate de proteine ​​și grăsimi sănătoase, în mod normal, furnizează toți nutrienții necesari pentru o sănătate bună.

Din păcate, nu toată lumea poate avea o dietă sănătoasă și corectă, în parte din cauza stilului de viață modern.

 

Deficitul de vitamina D

Cercetările recente au constatat că aproximativ 50-70% din populația europeană are statut de deficit de vitamină D. Vitamina D, în special D3, are efecte multiple asupra sănătății, incluzând activarea și replicarea a peste 3 000 de gene, diferențierea și activarea celulelor albe din sânge și reducerea tulburărilor de dezvoltare.

Vitamina D prezentă în organism nu depinde numai de aportul său la alimente, ci și de expunerea la raze UV. Cei care petrec mult timp acasă sau trăiesc în locuri care nu sunt însorite ar trebui să ia măsuri suplimentare.

Piramida alimentară pentru copii – Copiii ar trebui să facă multă mișcare. Ei trebuie să petreacă câteva ore pe zi în aer liber, să bea multă apă și să mănânce multe fructe și legume de sezon. Ei trebuie să consume, de asemenea și un pic de carne, ouă și brânză, cu atenție la zaharuri. Uleiurile vegetale presate la rece sunt cele recomandate în dieta copiilor.

 

Când are nevoie un copil de vitamine? Suplimente alimentare pentru copii

Copiii care trăiesc în aer liber, chiar și iarna și care urmează o dietă variată, bogată în legume și fructe de sezon de o anumită origine, nu au nevoie de vitamine speciale.

Dr Mihaela Bilic, medic primar nutriție spune că „alimentație sănătoasă înseamnă o alimentație diversă și bazată pe mâncare, nu pe suplimentele nutritive. În alimente, substanțele nutritive nu sunt numai împreună, dar se și potențează.

Luam exemplul vitaminei D. O bună absorbție se face doar cu sprijinul vitaminelor A, C al fosforului și al calciului. Toate se găsesc, în proporții ideale, într-un cubuleț de unt de 10 grame.

Vitamina C

Vitamina C este foarte importantă, mai ales pentru că este necesară pentru producerea de colagen și pentru că mediul în care trăim (poluare, stres, substanțe chimice etc.) duce la o cerere mare de vitamina C în corpul nostru.

Vitaminele și copiii vegani

În cazul în care copilul urmează o dietă vegetariană sau vegană, trebuie să se acorde o atenție specială la posibilele deficiențe de vitamina B12, vitamina D, fier, zinc, calciu și omega 3. Ultimele două în special în dieta vegetariană, și deci trebuie integrați mai bine acești micronutrienți.

 

Vitamine pentru copii

Vitaminele pentru copii ar trebui să fie o completare pentru copiii care nu mănâncă bine, nu un substitut pentru o dietă echilibrată. Toate substanțele nutritive de care are nevoie un copil sunt prezente în produsele alimentare. Dar în cazul în care copilul este pretențios și refuză să mănânce și să guste mâncarea, poți apela la multivitamine. Trebuie căutate cele care oferă calciu, fier, acid folic și vitamine. Există multe tipuri de suplimente alimentare pentru copii, fiecare având propriile caracteristici. De exemplu, ele sunt în formă lichidă, pulbere fără gust, care trebuie adăugată la alimente sau sub formă de bomboane de mestecat.

Obiceiurile alimentare corecte trebuie dobândite de la o vârstă fragedă, deoarece este dificil de corectat obiceiuri însușite greșit.

Dacă într-o zi copilul nu are poftă de mâncare, nu te îngrijora! De exemplu, între doi și cinci ani creșterea este mai lentă și, prin urmare, copiii trebuie să mănânce mai puțin. Dacă, în schimb, persistă lipsa poftei de mâncare, ar trebui să consulți medicul pediatru, mai ales dacă printre puținele alimente pe care le consumă, nu există fructe și legume.

Când are nevoie un copil de vitamine? Vitaminele sunt esențiale pentru dezvoltarea și creșterea copilului

Vitaminele sunt produse din alimente cum ar fi produsele lactate, cerealele, fructele și legumele, peștele și carnea. Dacă copilul nu are un consum suficient de alimente, poți apela la suplimente: vitaminele A, D, C și E, B12, B6 și acidul folic. Riboflavina, tiamina și piridoxina sunt de asemenea foarte importante.
Nu este recomandabil, totuși, ca un copil să învețe că-și poate lua vitaminele necesare sub formă de capsule, de exemplu. El trebuie să știe că hrana este principala sursă de vitamine și minerale de care are nevoie corpul lui.

Ar trebui sau nu ca un copil să ia vitamine?

My title page contents