Cum scapi de perfecționism? Permite-ți să greșești, să respiri!

Te-ai întrebat de nenumărate ori cum scapi de perfecționism? Dorința de a excela este, de obicei, un lucru bun, dar există o diferență între încercarea de a fi cea mai bună și aceea de a fi perfectă. Perfecționiștii pot avea rezultate foarte bune, dar eforturile lor le pot provoca, de asemenea, stimă de sine scăzută, timp greșit alocat și relații tensionate.

 

1. Cum scapi de perfecționism? Elimină „ar trebui” din vocabularul tău!

Perfecționiștii gândesc și vorbesc despre ce ar trebui să facă „în loc de ceea ce fac sau despre ce ar trebui să nu facă niciodată”. Aceste tipuri de absoluturi te duc inevitabil spre eșec. În loc să spui „ar trebui să lucrez la proiectul de săptămâna viitoare, în loc să mă uit la film”, ​​permite-ți ceva timp să te relaxezi. Programează-ți timpul de lucru pentru mai târziu.

2. Nu mai folosi limbajul alb-negru!

Perfecționiștii au stabilit scenarii în care singurele rezultate posibile sunt fie „perfecțiunea”, fie „eșecul”, fără teren intermediar. Acest lucru face imposibilă atingerea unui obiectiv cu câteva defecte inevitabile. Și te face să te simți ca un „ratat” chiar și atunci când îndeplinești o sarcină pentru satisfacția altcuiva. Adaugă cuvinte în vocabular precum „acceptabil” și „suficient de bun”. Le poți folosi atunci când îți evaluezi sarcinile și rezultatele.

3. Cum scapi de perfecționism? Nu privi totul în termeni catastrofici

Perfecționiștii tind să creeze cel mai rău scenariu în ceea ce privește eșecul. Vor spune: „Dacă nu înțeleg bine, toată lumea mă va urî” sau „Toată lumea va vedea că nu sunt făcut pentru această slujbă.” O parte a gândirii catastrofale este „supraestimarea probabilității” – adică depășirea cotei de eșec sau a consecințelor negative ale eșecului. Încearcă să privești situația dintr-o perspectivă detașată.

4. Fă greșeli intenționate în probleme minore de zi cu zi

Acest lucru poate fi de fapt puțin distractiv, dar adevăratul scop este să observi cât de puțini oameni au tendința să aibă grijă dacă faci sau nu totul perfect. În cea mai mare parte, ei nu vor observa nici măcar imperfecțiunile tale și dacă o fac, de obicei nu vor deranja. Vor trece peste. Încearcă, de exemplu:

  • să porți o cămașă cu o pată pe ea;
  • să inviți pe cineva la tine, fără să faci curat;
  • să faci câteva greșeli intenționate de gramatică într-un e-mail;
  • să pretinzi că ți-ai pierdut ideea în timp ce vorbeai în fața unui grup.

5. Lasă munca altora să fie neterminată, în loc să preiei tu sarcinile

Perfecționiștii simt de multe ori nevoia de a-și asuma munca altora, pentru a se asigura că este „făcut bine”, chiar dacă sunt deja suprasolicitați cu sarcini proprii. Rezistă acestui îndemn și observă ce se întâmplă. Probabil că va fi una dintre următoarele situații:

  • Cealaltă persoană va îndeplini sarcina la un nivel acceptabil;
  • Cealaltă persoană va face ceva inacceptabil și se va confrunta cu consecințele;
  • Nu se va întâmpla nimic rău și nimănui nu-i va păsa prea mult.

 

My title page contents