Ar fi bună detoxifierea după Paște, nu crezi?!

Ouă. Drob. Friptură. Pască. Prăjituri. Cozonac. Alcool. S-a mâncat și s-a băut, trei zile sărbătoarea a ținut. Și-a fost urmată și de un 1 mai cu mici, cârnați, ceafă la grătar și bere… Ar fi bună detoxifierea după Paște, nu crezi?!

 

O săptămână de festin neîntrerupt, cu preparate greu digerabile, cu grăsimi și zaharuri din belșug, trece organismul pe avarii. Și ne mai mirăm de ce ne simțim abdomenul cât un balon cu aer cald, de ce nu dormim bine, de ce nu reintrăm în ritm… Cine suferă acum? Mai multe organe interne. Ce e de făcut? Doar detoxifierea după Paște ne mai poate reda energia pierdută.

Detoxifierea după Paște

Nu-mi spune că ai mâncat atât de echilibrat încât nu ai nevoie de o „curățenie generală” în întreg organismul. Nu te cred! Îți dau șase motive pentru care ar trebui să iei în calcul o cură de detoxifiere. Dacă îmi dai șase contraargumente, mă dau bătută.

Nivel crescut de zahăr în sânge

Cred că nici nu realizezi cât zahăr ai consumat. Pasca avea zahăr, cozonacul – deasemenea, prăjiturile – nu mai zic. Și toată ciocolata aia de care te-ai bucurat. Ai făcut o socoteală? Vezi tu, acum că toate bunătățile astea s-au terminat și nu mai consumi la fel de mult zahăr, te simți letargică, lipsită de energie. Și parcă îți este mai tot timpul foame, nu?! Schimbă meniul și revino măcar la alimentația de dinaintea sărbătorilor.

Ficat obosit, colesterol mărit

Ce-a mai tras sărmanul ficat… Că doar el a stat în prima linie a atacului alimentar. Când activitatea lui este îngreunată, echilibrul hormonal se clatină, circulația sângelui și digestia „leșină”. Grăsimile și alcoolul l-au răpus pe acest brav soldat, iar acum „zace” mărit și plin de grăsimi.

Piele care transpiră

Te și miri de ce, că parcă nu-i așa de cald. Păi știi de ce se întâmplă asta? Pentru că organismul tău, bietul de el, încearcă să scape de bagajul de toxine cu care l-ai împovărat.

Stomac balonat

La câți carbohidrați au fost îndesați în el, nici nu-i de mirare. Cât despre intestine, sub asaltul zahărului, ce să mai zicem? În mod normal și natural, când primește alimente și lichide, organismul produce gaze. Iar când alegerile sunt nesănătoase, gazele au și un miros urât. Ele se formează în colon și „se plimbă” căutând să scape. Dacă nu găsesc „ieșirea” sunt absorbite și reprezintă exact balonarea la care ne referim. Prin detoxifiere vei da bacteriilor bune șansa să-și facă treaba și să le oprească pe cele rele în a-și face de cap.

Respirație urât mirositoare

Zaharurile din alimentele nesănătoase sunt pur și simplu combustibil pentru bacteriile din gură. Ia încearcă să elimini din dietă tot ce conține zahăr și vei observa o reîmprospătare a respirației.

Rinichi care nu-și mai pot face treaba

Alcoolul, carbohidrații și zaharurile au pus o presiune teribilă pe acest organ-pereche, împiedicându-l să lucreze și să elimine toxinele din sânge. Ușurează-le misiunea și dă-le mai puțin de… lucru.

Ce să mănânci, ce să bei

  • De băut: apă. Multă apă. Cât mai multă apă. Ea îți va susține sistemul digestiv și îți va stabiliza pofta de mâncare. Bea apă regulat, pe parcursul întregii zile, chiar dacă nu îți este sete. Adaugă în pahar felii de lămâie sau castravete, căpșuni sau mentă, și îți va părea mai plăcută.
  • Consumă fibre la fiecare masă. Intestinele au mare nevoie de ele pentru a „mătura” toate reziduurile. De asemenea, consumă zilnic proteine (carne, ouă, lapte, nuci/semințe), pentru că ficatului îi trebuie aminoacizi pentru a-și îndeplini misiunea.
  • În dieta de detoxifiere, legumele, verdețurile și fructele trebuie să fie favorizate. Fructele și legumele în stare crudă, verdețurile sub formă de salate. Folosește turmeric pentru a condimenta.
    Uită de prăjeli, alcool, zahăr și grăsimi nesănătoase. Măcar o săptămână. Adică o perioadă de timp egală cu cea în care ai participat la dezmățul culinar.
My title page contents