Există situații în care păstrarea laptelui matern este o necesitate.

Există situații în care păstrarea laptelui matern este o necesitate. Poate fi vorba despre câteva ore de odihnă pe care proaspăta mămică le merită (și altcineva va hrăni copilul) sau de cazuri în care aceasta este singura cale de a nu întrerupe alăptarea.

 

Desigur, bebelușul va prefera întotdeauna să fie hrănit la sân. Dar, cum afirmam, există uneori situații în care, deși se dorește acest lucru, el să nu poată avea loc. Răul cel mai mare este să întrerupi alăptarea. Și-atunci, pentru a evita întreruperea alăptării, se preferă păstrarea laptelui matern și oferirea lui atunci când bebelușul trebuie hrănit.

Metode de păstrare

În functie de perioada de timp până când copilul va primi la masă laptele mamei sale, există mai multe metode de prezervare a lui. Acestea îți vor permite ca, în cazul în care revii la serviciu înainte de a întrerupe alăptarea, copilul să poată fi în continuare hrănit cu lapte matern, chiar și în lipsa ta. Iată care sunt acestea:

  • Până la șase ore: la temperatura camerei, cu condiția ca aceasta să nu depășească 25 de grade Celsius.
  • Până la 24 de ore: într-o geantă frigorifică, între pachete de gheață.
  • Până la cinci zile: în frigider. Se recomandă ca recipientul cu lapte matern să fie așezat cât mai în spatele frigiderului, unde este mai rece, dar departe de carne, ouă sau alte alimente ușor perisabile.
  • Până la două săptămâni: în compartimentul de congelator al frigiderului.
  • Până la șase luni: într-o ladă frigorifică, la o temperatură de cel mult minus 18 grade Celsius.

Reguli de bază

Modul în care stochezi laptele matern depinde de cât de repede dorești sa îl utilizezi. Dacă intenționezi să îl folosești în câteva zile, refrigerarea este mai bună decât congelarea. Prin congelare laptele va pierde o parte din substanțele sale nutritive însă, chiar și așa, tot este mai bun pentru copil decât o formulă de lapte. Indiferent dacă alegi să refrigerezi sau congelezi laptele, urmează aceste recomandari:
1. Utilizează recipiente sterilizate. Sunt de preferat pungile speciale pentru lapte în locul sticlelor. Explicația este firească: sticlele se pot sparge.

2. Etichetează pungile (sau sticlele), precizând ziua și ora. Folosește-le mai întâi pe cele „mai vechi”.
Păstrează în permanență curată pompa de muls. Spală piesele cu apă caldă și săpun, clătește-le înainte de sterilizare.

3. Spală-te pe mâini înainte de exprimarea și manipularea laptelui pentru depozitare.

4. În laptele care se află deja la frigider se poate adăuga lapte proaspăt exprimat. Cu câteva condiții: să fie exprimat în aceeași zi și să fie răcit bine în frigider înainte de a fi amestecat cu cel deja existent.

Bine de știut

  • Dacă laptele matern a fost stocat de ceva timp, este posibil să observi că acesta se separă. Este un lucru este normal, așa că dacă vei agita recipientul, el se va amesteca la loc.
  • Înainte de a-l oferi bebelușului, încălzește laptele plasând sticla sau punga într-un castron cu apă calda.
  • Atunci când vrei să congelezi laptele, acesta trebuie să ajungă la rece cât mai curând posibil după exprimare. Nu umple sticla sau punga complet, lasă loc pentru că în timpul înghețării laptele se va extinde.
  • Când vrei să congelezi cantități foarte mici de lapte, o poți face în recipiente mici, cu capac. Porțiile mici sunt folositoare în diversificare, atunci când vrei să amesteci puțin lapte matern în alimentele solide pe care ai început să le oferi bebelușului.
  • Laptele dezghețat neconsumat NU se mai refrigerează, ci se aruncă!
  • Nu se încălzește niciodată laptele matern în cuptorul cu microunde.
My title page contents