Jocuri pentru dezvoltarea atenției la copii. 5 jocuri de încercat

Jocuri pentru dezvoltarea atenției la copii. 5 jocuri pentru a stimula atenția și concentrarea

În cele ce urmează te ajut să descoperi câteva jocuri pentru dezvoltarea atenției la copii. Jocurile cu reguli sau cu o mică strategie au rolul suplimentar de a ajuta copiii să practice abilități importante cum ar fi memoria de lucru, controlul inhibitor și flexibilitatea cognitivă. Copiii trebuie să asculte și să-și amintească instrucțiunile, să acorde atenție adultului care conduce jocul și, în unele jocuri, să reziste înclinațiilor naturale de a opri/merge/alerga sau striga afară.

 

Succesul constă în a începe jocurile într-un mod simplu. Și continuă prin creșterea treptată a complexității, cu reguli, variații sau provocări suplimentare. Toate aceste jocuri au o componentă a activității fizice. În plus, pot fi adaptate pentru o sală de clasă, o sală de sport sau pot fi jucate în aer liber, afară.

 

Iată 5 jocuri pentru dezvoltarea atenției la copii:

 

1. Lumină roșie – Lumină verde

Un adult joacă rolul de „lumină de trafic” și se află la capătul opus al camerei sau al locului unde se află copiii. Ține în mână culori diferite pentru a reprezenta oprirea și plecarea. Poți începe cu semnale cunoscute de roșu și verde, dar apoi – pentru a provoca gândirea – încearcă să folosești diferite culori, cum ar fi purpuriu pentru „du-te” și portocaliu pentru „stop”. Încearcă și opusul (roșu înseamnă în acest caz, să pornești) sau folosește și forme sau sunete pentru a reprezenta acțiunile.

Atunci când cineva „merge” deși ar trebui să se oprească, pur și simplu e obligat să revină la linia de start. După testare, poți acorda unui copil rolul de semafor sau fiecăruia în parte.

2. Jocuri pentru dezvoltarea atenției la copii. Îngheață!

Toată lumea dansează și când muzica se oprește – toți se opresc, ca și când s-au congelat instant! Folosește o selecție muzicală care să cuprindă atât cântecele lente, cât și din cele rapide. Și dansați, începând cu stilul lent, apoi cu cel foarte rapid sau combinat. Provoacă-i pe copii să danseze, folosind indicii opuse: să danseze repede pe melodiile lente și lent pe melodiile rapide.

3. Realizarea unei orchestre

Fiecare copil folosește un instrument muzical (real sau improvizat), iar „liderul orchestrei” folosește un băț dirijor. Când bățul este ridicat și fluturat, copiii își iau instrumentele și cântă. Când șeful orchestrei lasă bățul jos, copiii se opresc.

Poți crește complexitatea și atenția necesare, prin faptul că jucătorii (copiii) își reiau rapid instrumentele când bățul se mișcă repede. Și încet, când bățul se mișcă încet. Încearcă să le oferi și indicii opuse.

4. Jocuri pentru dezvoltarea atenției la copii. Bătaia tobelor

Folosește bătăi de tobă pentru a reprezenta diferite acțiuni pe care copiii le pot face în timpul jocului sau în timp ce se deplasează în jurul camerei (de exemplu, mersul piticului sau dansul). De exemplu, copiii se plimbă repede pe bătăi rapide/lente, când aud bătăi ușoare în tobă, și îngheață atunci când sunetul se oprește.

Solicită-le copiilor să răspundă când aud indicii opuse (să meargă lent până la bătaia rapidă a tobei și rapid pentru a încetini bătăile tobei). Sau adăugă diferite acțiuni cu indicii specifice ale tobei. De exemplu, bătăile lente înseamnă picioare care merg pe vârfuri și bătăile rapide ale tobei înseamnă sărituri.

5. Cap-umeri-genunchi și degetele de la picioare

Această activitate clasică cere copiilor să lucreze la abilitățile lor de autocontrol, prin suprimarea răspunsurilor automate pe măsură ce piesa se schimbă.

Începe jocul prin a-i face pe copii să îndrepte capul, umerii, genunchii și degetele de la picioare în timp ce cântă piesa.

Provoacă-i prin omiterea părților corpului și/sau cerându-le să indice părți ale corpului opuse indiciilor. De exemplu, spune-le: „Când spun că să vă atingeți capul, atingeți degetele de la picioare!”. Sau „Când spun să vă atingeți burtica, atingeți-vă urechile!”. Totul este foarte distractiv.

 

 

My title page contents