SIMPTOMELE GRIPEI, COMPLICAȚIILE ȘI PROTECȚIA ÎMPOTRIVA EI

Ca exact în fiecare an, suntem în plin sezon de gripă. Din păcate – tot ca în fiecare an – , cu victime. Află din articolul de față care sunt simptomele gripei, cum o recunoști și cum o deosebești de o simplă răceală.

Da, gripa face victime. Nu este o exagerare. Și, da, vaccinul antigripal oferă protecție împotriva acesteia. Nu este strategia de marketing a nimănui. Ceea ce mulți nu înțeleg și minimalizează importanța vaccinării antigripale spunând ”Lasă că am făcut eu vaccinul și mai rău m-am îmbolnăvit”, este faptul că vaccinându-te nu înseamnă că nu vei mai răci. Înseamnă că simptomele gripei nu vor fi așa de violente, fiind evitate și posibilele complicații ale gripei. Care pot ajunge, din nefericire, până la deces.

De ce e bună vaccinarea

Gripa este o boală respiratorie contagioasă cauzată de virusurile gripale. Fiecare sezon de gripă este diferit, aceasta fiind de altfel și explicația pentru faptul că vaccinarea este necesară în fiecare an. În primul rând pentru că virusurile gripale se află într-o continuă schimbare, conținutul vaccinului fiind revizuit și actualizat pentru fiecare nou sezon. În al doilea rând pentru că răspunsul imun al organismului scade în timp. Sistemul imunitar, pentru a funcționa bine, trebuie întreținut, că doar nu este un corn al abundenței care nu se golește niciodată.

Simptomele gripei

Gripa debutează brusc, violent, cu febră (temperatură de 39 – 40 de grade Celsius), frisoane, dureri puternice de cap, dureri oculare și musculare, dureri în gât, nas înfundat, tuse uscată, lipsa apetitului și o stare accentuată de oboseală. Frisoanele pot fi însoțite și de dureri ale oaselor, stări de greață și chiar vomă. În cazul copiilor poate fi prezentă inclusiv diareea. În gripă, febra durează între 3 și 5 zile, iar tusea poate persista încă multă vreme, chiar și după ce toate celelalte simptome au dispărut. Vorbim de săptămâni sau chiar două luni de zile.

Complicații grave, chiar fatale

Cele mai multe persoane se vindecă în câteva zile, cel mult două săptămâni. Însă există și cazuri în care gripa poate da complicații grave cum sunt infecțiile sinusale sau otita, pneumonia sau, mai grav, miocardita (inflamarea țesutului inimii), encefalita (inflamarea creierului), miozita (inflamarea țesutului muscular), insuficiența respiratorie sau renală. De asemenea, persoanele care suferă de diverse afecțiuni cronice se pot confrunta cu o agravare a acestora din cauza gripei.

Categorii la risc

De gripă se poate îmbolnăvi orice persoană, chiar și una sănătoasă. Iar urmările să fie, și în cazul acestora, extrem de neplăcute. În aceste condiții, cu atât mai mult vor avea nevoie de protecție unele categorii precum:

  • femeile însărcinate
  • copiii cu vârsta sub cinci ani (mai cu seamă cei cu vârsta sub doi ani!)
  • persoanele diagnosticate cu boli cronice (astm, diabet, boli cardiace)
  • persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

Vaccinuri contra virusuri

Vaccinurile gripale tradiționale (trivalente) sunt create pentru a oferi protecție împotriva a trei virusuri gripale: un virus gripal A (H1N1), un virus gripal A (H3N2) și un virus gripal B. Există și vaccinuri făcute pentru a proteja împotriva a patru virusuri gripale (tetravalente), care oferă protecție, în plus față de cel trivalent, împotriva a unui virus suplimentar B.

My title page contents