Tipuri de anestezii folosite la nastere

Pregateste-te sa-i urezi bun-venit micutului sau micutei cu bucurie, fara nici o teama pentru travaliul si nastrerea care vor urma. Uite detalii despre nastere, mai exact despre tipurile de anestezii folosite la nastere.

 

Povestile despre durerile din timpul travaliului si experientele dureroase ale nasterii sunt multe si difera de la femeie la femeie. Pentru ca fiecare simte si tolereaza diferit durerea. In timp ce unele dintre femei reusesc sa se concentreze pe tehnica respiratiei pentru a uita de durerile resimtite, unele au nevoie de analgezice sau calmante.

Tipuri de medicamente

Sunt doua tipuri de medicamente care calmeaza durerile, analgezice si anestezice. Primele nu suprima complet senzatia de durere, doar o diminueaza, fara ca pacienta sa piarda total senzatia de miscare. Fara amortirea musculaturii. Anestezia este cea care blocheaza durerea, inclusiv celelalte senzatii fizice. Cele mai frecvente forme de anestezii administrate la nastere sunt:

Locala

Locala – este o metoda eficace de ameliorare a durerii resimtite in timpul travaliului si provoaca putine efecte secundare. Este folosita pentru a amorti zona vaginului sau zona dureroasa in timp ce are loc nasterea.

Epidurala

Epidurala – consta in administrarea unui anestezic printr-un tub numit cateter plasat in spate, in partea de jos a coloanei vertebrale. Avantajul acestei anestezii consta in faptul ca mama poate participa  la procesul nasterii, putand sa simta atingere si presiune, dar fara a resimti intensitatea durerilor. In cele mai multe cazuri, anestezia se efectueaza atunci cand colul uterin are o dilatatie de 4-5 cm.

Spinala

Spinala – este procedura folosita cel mai adesea in timpul interventiei de cezariana si amorteste jumatatea inferioara a corpului. Practic, pacienta nu simte nimic in partea de jos a corpului. Acest tip de anestezie este plasata direct in maduva spinarii si anuleaza orice durere. Are efect de aproximativ o ora, urmand ca apoi efectele amortelii sa dispara treptat.

Generala

Generală – se efectueaza intravenos sau prin inhalare. Aare un efect rapid si se efectueaza in cazuri rare, atunci cand exista complicatii in timpul travaliului.

Tipurile de anestezii pot fi utilizate atat singure, dar si in diferite combinatii ori impreuna cu alte analgezice. De exemplu, anestezia spinala combinata cu epidurala. Prima are efect rapid, iar cea de-a doua asigura injectarea unei doze suplimentare doar la nevoie, pentru a mentine efectul analgezic pana la finalul nasterii.

Este deosebit de important ca viitoarea mama sa vorbeasca cu medicul anestezist. Sa il informeze despre existenta unor afectiuni cum sunt probleme cardiace, diabet zaharat, ast, pneumonie, bronsita, stari gripale, febra, afectiuni ale coloanei.

My title page contents