3 trucuri pentru a fi gata, la timp, pentru școală

3 trucuri pentru a fi gata, la timp, pentru școală

Azi, ai 3 trucuri ca sa fiti gata la timp. Pentru școală, birou, ce o fi. Spune drept, cum arată diminețile în familia ta? Ca rupte din scenele unui film de groază? Același nivel de stres, aceeași alergătură și aceleași lupte de convingere cu copiii tăi zi de zi, de dimineață până seara?

 

Dacă răspunsul este da, află că nu sunteți singurii părinți ce trec prin aceste lucruri! Una dintre provocările mamelor, este pregătirea, la timp, a tuturor membrilor familiei în fiecare dimineață. Desigur, teoretic este ușor de depășit această provocare. Practic, însă, aceeași scenă se repetă zilnic. Iata ce-i de făcut!

1.     Stabilește o rutină împreună cu cel mic

Pentru a simplifica, începe prin crearea unui grafic de activități cu copilul tău. Începe conversația prin alcătuirea unei liste de 4-8 sarcini pe care al tau copil trebuie să le realizeze dimineața înainte de a pleca la școală. Folosind o astfel de diagramă, fiecare știe ce are de făcut dimineața. Nu va mai fi doar  “mama face tot”.

Pact comun

Programul va fi cu siguranță acceptat de copil, dacă îl veți realiza împreună și nu dacă îl impui tu. Pentru a fi și mai ușor, uite ce poți face pentru a realiza graficul vostru:

  • Cumpără o tablă mică de scris și câteva instrumente de bază (cretă, markere)·

  • Pune-l pe cel mic să realizeze o listă cu tot ce este nevoie să facă de dimineață·

  • Ajută-l să reducă lista la doar 4-8 activități de bază·

  • Fă-i fotografii cu fiecare activitate în parte și printează-le·

  • Lasă-l pe cel mic să aranjeze fotografiile pe tabla, în funcție de cum își dorește el să le ordoneze

După ce ai făcut toți acești pași, lasă-ți comoara să se descurce, fără a întreba încontinuu “Ți-ai făcut patul?”, “Te-ai spălat pe dinți”, “Ți-ai scos geaca din dulap?”.  Poți, în schimb, să-l întrebi pe cel mic despre următoarea sarcină ce o are de făcut.

Fara premii

Nu este nevoie de bunătăți sau recompense pe care copilul să le primească, pentru că astfel nu va fi încurajat să se implice, ci va urmari doar “premiul”.  Trebuie să mai știi că o asemenea rutină cere timp și răbdare. Nu te descuraja dacă nu se întâmplă, peste noapte.  Dar vine. Vei vedea minunea de a-l vedea pe cel mic grăbindu-se să respecte programul pe care voi l-ați realizat.

  1. Pregătește gustări îmbietoare pentru copilul tău

Fiecare copil, fiecare familie, are propriile preferințe în ceea ce privește alimentația. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre ceea ce consumă copilul la masă, atunci când nu este acasă. Cum ar fi, de exemplu, gustarea de la școală. Adesea, s-ar putea să nu reușești să o controlezi sau să o verifici dacă ești la serviciu.

Alimente permise

De ajutor ar fi să ai o discuție cu copilul pentru a alcătui o listă cu alimentele pe care el și le-ar dori să le aibă în ghiozdan ca sa le ronțăie la școală. Acest lucru te va ajuta să găsești feluri de mâncare pe care copilul chiar dorește să le mănânce. Plus te va scuti pe tine de toate grijile și de dificultatea alegerii câte unui fel de mâncare zilnic.

Lista de gustari

O idee excelentă în întocmirea listei de gustări ar fi să existe înainte o discuție legată de alimentele sănătoase ce trebuie consumate. Pentru a-l convinge pe cel mic să consume cât mai multe legume și fructe, îi poți explica importanța acestora în menținerea unui organism sănătos.

  1. Somnul trebuie să fie o prioritate

Cine vrea să meargă la culcare atunci când distracția este în toi? Dar a sta până la ora 22, când a doua zi de dimineață la ora 8 copilul trebuie să meargă la școală, nu este deloc o idee bună! Numărul de ore de somn, de care copiii noștri au nevoie, variază. Există insa unele linii directoare generale pe care le putem urma pentru a ne asigura că sunt suficient de odihniți.

  • Copiii între 3 și 6 ani au nevoie de 10-12 ore de somn (dacă cel mic doarme la prânz, durata somnicului este inclusă în acest total)

  • Copiii între 7-12 ani au nevoie de 10-11 ore de somn

  • Adolescenții de 12-18 ani au nevoie de 8-10 ore de somn. Ei au insa tendința de a se băga la somn mai târziu. Motivul? Fie pentru că socializează, fie că au teme de făcut.

  • A merge la somn la o oră rezonabilă este de o importanță majoră.

Rutina stabilită, însă, de la o vârstă fragedă, va face ca lucrurile, în timp, să fie mai ușor de realizat, venind, practic, de la sine. Chiar și cercetările din domeniu au arătat despre creierul nostru, că se simte calm atunci când există un comportament repetitiv. Obiceiurile și rutina noastră sunt principalele metode de diminuare a stresului.

Diminețile nu trebuie să mai fie scene de groază, ci modalități minunate de a începe ziua și de a petrece un pic de timp alături de cei dragi. Încearcă sfaturile de mai sus și vezi ce se întâmplă!

My title page contents