Simptomele hipertensiunii arteriale în timpul sarcinii

Simptomele hipertensiunii arteriale în timpul sarcinii variază de la o femeie gravidă la alta și, uneori, în unele cazuri, simptomele sunt chiar absente, fiind descoperite numai în timpul unei examinări făcute de medic.

Hipertensiunea arterială în timpul sarcinii constă într-o îngustare a arterelor care împiedică fluxul sanguin regulat. Lăsată netratată, hipertensiunea arterială poate duce la complicații pentru mamă și copil.

Care este rolul presiunii sângelui?

Presiunea pe care sângele o are în interiorul arterelor este întotdeauna exprimată prin două valori:

  • presiunea sistolică, adică presiunea pe care o are sângele atunci când inima se contractă;
  • presiunea diastolică, care este presiunea din artere între două contracții cardiace.

Când valorile depășesc 135 mm Hg pentru presiunea sistolică și 85 mm Hg pentru tensiunea arterială diastolică, vorbim de hipertensiune arterială.

Trebuie menționat că, în prezent, în societățile occidentale, în special, hipertensiunea arterială în timpul sarcinii reprezintă aproximativ 15% din toate cauzele de deces în timpul sarcinii.

Tipuri de hipertensiune arterială în timpul sarcinii

Există două tipuri de hipertensiune arterială în timpul sarcinii: hipertensiune cronică și hipertensiune indusă de sarcină.

Hipertensiunea arterială este cronică atunci când este prezentă înainte de sarcină sau înainte de a 20-a săptămână de gestație.

Hipertensiunea arterială este gestațională atunci când apare după 20 de săptămâni de sarcină și dispare de obicei după naștere. Aceasta din urmă este definită ca preeclampsie sau gestoză (Totalitatea manifestărilor patologice apărute în cursul sarcinii) atunci când apare întotdeauna după 20 de săptămâni de gestație împreună cu alte afecțiuni care indică probleme în funcționarea rinichilor, ficatului, complicații neurologice, disfuncții hematologice sau uter-placentare, cum ar fi întârzierea creșterii fetale.

Simptomele hipertensiunii arteriale în timpul sarcinii

Adesea, multe femei însărcinate suferă de următoarele simptome, care ar trebui să semnaleze prezența hipertensiunii arteriale:

Dureri de cap și amețeli;

Umflarea membrelor: mâini și picioare;

Creșterea rapidă și bruscă în greutate și senzația de greutate: Acest lucru apare ca urmare a nivelului ridicat de retenție de sodiu și lichide din organism;

Tulburări vizuale: cum ar fi vedere încețoșată sau dublă;

Tulburări ale sistemului urinar: adesea, în caz de hipertensiune arterială, sunt semnalate mai puține reprize de mers la baie decât de obicei;

Tulburări digestive: Debutul brusc al vărsăturilor și greții după a 20-a săptămână de sarcină poate fi un simptom al hipertensiunii arteriale;

Dureri abdominale: în special partea dreaptă a abdomenului sau în jurul stomacului;

Proteine în urină: acest lucru este demonstrat de analiza urinei pe care medicul o recomandă periodic în timpul sarcinii;

Modificarea rezultatelor controalelor periodice: cum ar fi testele funcției hepatice și cele ale funcției renale;

Hipertensiunea arterială în timpul măsurării: dacă măsurarea tensiunii arteriale este mai mare de 140/90, acesta este cel mai important simptom care confirmă medicului prezența hipertensiunii arteriale și, în acest caz, poate prescrie un tratament medicamentos adecvat.

Medicul recomandă ca pe parcursul sarcinii, în diferite faze, să fie verificate valorile tensiunii arteriale o dată pe săptămână sau ori de câte ori apare unul dintre simptomele menționate mai sus.

Care sunt cauzele care duc la hipertensiune arterială?

Studiile făcute de-a lungul timpului asupra cazurilor de hipertensiune la femeile gravide au condus către mai mulți factori de risc:

  • hipertensiune arterială înainte de sarcină;
  • nefropatii;
  • diabet;
  • boli autoimune;
  • vârsta femeii sub 20 de ani sau peste 40 de ani;
  • sarcini multiple:
  • prima sarcină;
  • mai mult de 10 ani de la ultima sarcină;
  • evenimente similare în timpul sarcinilor anterioare;
  • IMC ridicat, mai mare de 30;
  • predispoziție genetică.

Consecințele hipertensiunii arteriale în timpul sarcinii pot fi grave:

  • Preeclampsie;
  • Moartea mamei;
  • Moartea perinatală (moartea fătului în uter);
  • Naștere prematură înainte de 37 de săptămâni;
  • Întârzierea creșterii fetale.

Consecințele pe termen lung ale hipertensiunii arteriale în timpul sarcinii

Hipertensiunea arterială care apare în timpul sarcinii crește probabilitatea reapariției tulburărilor hipertensive în sarcinile ulterioare și riscul pe termen lung de hipertensiune arterială și alte tulburări cardiovasculare pe tot parcursul vieții. Medicii avertizează: Nu trebuie subestimată hipertensiunea arterială în timpul sarcinii, ci gestionată!

Controlul ginecologic, controlul tensiunii arteriale, chimia sângelui și scanările cu ultrasunete stau la baza prevenirii și a tratamentului adecvat.

În concluzie, nu trebuie deloc neglijată această problemă, chiar dacă nu suferi de niciun simptom, deoarece hipertensiunea arterială peste 160/110, fără tratament, poate duce la bruscarea placentară sau la travaliul prematur; de asemenea, poate duce uneori la nașterea copiilor cu o greutate mică. Așadar, atenție la sfaturile medicului pentru a te bucura de o sarcină sănătoasă!

 

My title page contents