În cât timp rămâi însărcinată? Cât trebuie să aștepți?

În cât timp rămâi însărcinată?

Unele cupluri își imaginează că atunci când își propun, chiar obțin sarcina rapid. Dar nu este chiar așa în toate cazurile. Este normal să dureze până la un an obținerea unei sarcini pentru un cuplu sub 35 ani, cu o stare bună de sănătate. Doar o treime din cuplurile sănătoase concep în prima lună de încercare.

Dacă aveți sub 35 de ani și aveți o stare bună de sănătate, este normal să vă acordați un timp de așteptare până la un an, pentru obținerea unei sarcini. Dacă aveți peste 35 de ani, aveți nevoie de mai mult timp. În cazul femeilor cu vârsta peste 38 de ani, 75% dintre cuplurile care au relații sexuale într-un ritm obișnuit, neprotejat, vor obține o sarcină după trei ani de încercări. Un cuplu din două ar putea încerca să conceapă la momentul nepotrivit. Deoarece puteți concepe numai în zilele care au precedat ovulația și ziua ovulației. Este important ca actul sexual să apară în această perioadă.

Se estimează că aproximativ unu din șapte cupluri are dificultăți de a concepe. Poate treceți prin perioade de stres sau chiar faptul că nu reușiți să obțineți o sarcină vă creează un stres. Dacă nu sunt întrerupte ciclurile menstruale sau viața sexuală, acest lucru nu vă va împiedica să concepeți un copil.

Cât durează?

Odată ce un cuplu încearcă să conceapă, cei doi așteaptă și doresc ca sarcina să se întâmple rapid. Mai mult de jumătate dintre femei se așteaptă să rămână gravide în primele șase luni. Iar femeile mai tinere se așteaptă să se întâmple și mai repede. Cu toate acestea, într-un studiu care a implicat mai mult de 1400 de femei care și-au planificat cea mai recentă sarcină, 30-44% au constatat că timpul a fost mai mare decât se așteptau.

Un factor comun, ușor de remediat, este alegerea unui moment necorespunzător pentru relațiile sexuale. Aproximativ jumătate dintre cupluri ar putea încerca să conceapă la momentul nepotrivit. Pentru că nu știu care sunt zilele sunt cele mai fertile. Este mai probabil să reușești să concepi, dacă faci sex în ziua ovulației, sau cu o zi înainte. Dacă încerci timp de mai mult de un an să rămâi gravidă și nu reușești, este recomandabil să soliciți sfatul medicului.

Ce poți face pentru a rămâne gravidă mai repede?

Puteți crește șansele de a rămâne gravidă dacă aveți contact sexual în ziua ovulației (atunci când corpul eliberează un ovul) sau în zilele anterioare.

Testele de ovulație detectează vârful unui hormon numit LH (hormonul luteinizant), care atinge valoarea maximă cu 24-36 de ore înainte de ovulație. Folosirea unui test de ovulație de îndată ce începeți procesul de concepere vă ajută să înțelegeți ciclul menstrual. Și să identificați rapid orice neregulă în evoluția ciclului. Deși un test de ovulație poate să nu elimine complet stresul, acesta vă poate oferi încredere, asigurându-vă că maximizați șansele de a rămâne gravidă.

Dacă după trei cicluri menstruale nu ați detectat o ovulație (fertilitate maximă), e necesar să consultați medicul.

Poate vârsta să afecteze capacitatea de a rămâne gravidă?

Dacă aveți peste 35 de ani, încercați doar șase luni înainte de a cere ajutor. Și dacă aveți vârsta de 40 de ani sau mai mult, e indicat să consultați medicul, de îndată ce decideți să încercați să aveți un copil.

Motivul pentru a cere sfaturi variază în funcție de vârstă. Dar această vârstă (de peste 35 de ani) este factorul cheie pentru probabilitatea de a rămâne gravidă. Fertilitatea naturală a unei femei începe să scadă spre sfârșitul celei de-a doua decade a vieții. Acest lucru se întâmplă deoarece are mai puține ovule, iar calitatea celor rămase va fi mai mică decât atunci când era mai tânără.

După vârsta de 35 de ani, șansele de a avea o sarcină scad destul de mult, iar după 40 de ani, în unele cazuri dispar cu totul. Acest lucru este valabil nu numai pentru concepția naturală, ci și pentru fertilizarea asistată.

My title page contents