COPIL SENSIBIL LA MIROSURI. SENSIBILITATEA COPIILOR LA MIROSURILE PUTERNICE

Copil sensibil la mirosuri sau alergic? Ai auzit de așa ceva? Copiii, la fel ca și femeile însărcinate, prezintă o sensibilitate mai mare la mirosurile puternice. Această sensibilitate, dacă nu este descoperită la timp, se poate transforma într-o alergie permanentă, în cazul celor mici. Și poate duce de cele mai multe ori la astm bronșic.

 

Conform studiilor, fetițele au un simț olfactiv mult mai bine dezvoltat la vârste fragede. Ele au un miros mult mai fin decât al băieților. Și sunt capabile să distingă concentrații ale unor parfumuri de până la 1.000 de ori mai discrete. Clorul (hipocloritul de sodiu) este o substanță la care copiii pot dezvolta foarte ușor o sensibilitate (indiferent de vârstă), care poate duce la alergii sau iritații ale căilor respiratorii sau ale pielii. Părinții trebuie să țină cont de acest aspect și să nu folosească clor sau produse ce conțin clor pentru curățarea și dezinfectarea suprafețelor și obiectelor pe care le ating copiii. Pentru siguranța copiilor, poți dezinfecta suprafețele și obiectele cu care acesta intră în contact (de exemplu, jucăriile din lemn sau plastic, olița, cădița de baie, clanțele, capacul toaletei, etc.) cu dezinfectante care nu conțin clor. Sunt la fel de eficiente.

Copiii cu tulburări de spectru autist par să răspundă la mirosurile puternice, spre deosebire de cei care nu au astfel de tulburări. Într-un studiu recent, răspunsul oferit a fost suficient pentru a permite cercetătorilor să diagnosticheze cu precizie persoanele care au autism și care nu, în aproximativ 80% dintre cazuri doar pe baza „răspunsurilor olfactive”.

Teste olfactive care indică prezența autismului

Acestea sunt concluziile finale ale studiului: „O legătură mecanică între tulburări de olfacție și tulburări de autism” realizate de cercetători israelieni și publicate în revista Current Biology.

„Din moment ce știm că mulți copii cu autism sunt hipersensibili la atingere, sunet, gust, și stimuli vizuali, este deosebit de interesant faptul că aceștia nu par să fie la fel de sensibili la mirosuri”, a spus doctorul Glen Elliott, pshiholog șef și director medical al Consiliului de sănătate pentru copii din Palo Alto, California, care nu a participat la cercetare. Studiul poate conține indicii despre dificultățile sociale pe care le au copiii cu autism, sugerează autorii.

„Mirosul este într-adevăr o componentă importantă a interacțiunii sociale în dezvoltarea umană”

– a spus autorul Liron Rozenkrantz, student al unui doctorat la Institutul de Știință de la Weizmann din Israel. „Probabil că simțul olfactiv este alterat în autism. Această particularitate poate fi o provocare socială în autism?”, se întreabă medicul Liron.

Cercetătorii au comparat 18 copii cu tulburări de spectru autist, cu 18 copii aflați într-un proces normal de dezvoltare. Toți copiii au fost invitați să adulmece mirosuri plăcute și neplăcute, în momentul în care vizionau desene animate. Copiii au fost expuși de 10 ori la mirosuri plăcute, cum ar fi cel trandafir sau un șampon parfumat. De asemenea, copiii au fost expuși de 10 ori la mirosuri neplăcute, cum ar fi laptele acru sau peștele stricat. În această evaluare autorii studiului au luat în calcul de câte ori a respirat fiecare copil, rata de respirație, rata lor medie de respirație și cât timp au adulmecat mirosurile.

Cercetătorii au descoperit faptul că în cazul copiilor fără autism s-a schimbat modul în care au adulmecat mirosurile în decurs de 3 secunde. Aceștia au respirat puțin și repede în cazul mirosurilor rele. Și mai mult în cazul mirosurilor dulci, plăcute. Copiii cu autism au continuat totuși să miroasă fără nicio modificare de comportament, a arătat studiul.

Copil sensibil la mirosuri. Un rezultat important pentru diagnosticarea precoce

„Folosind numai răspunsurile copiilor la mirosurile rele, cercetătorii au fost capabili să identifice 17 din 18 copii ca fiind normali și 12 din 18 copii, cu autism”, a remarcat studiul.

„Aceasta este speranța, că aceste rezultate pot constitui baza pentru dezvoltarea unui instrument de diagnosticare aplicabil la o vârstă fragedă. Cum ar fi la copii de doar câteva luni, ” precizează unul dintre autorii studiului, Rozenkrantz.

Sursa: http://www.saluteokay.com/diagnosi-di-autismo-lanalisi-olfattiva-consente-una-valutazione-precoce/

 

 

My title page contents