Când îi poți da ceai bebelușului

Uneori, o ceașcă de ceai este exact ceea ce avem nevoie. Fie că este vorba de sete, de a ne ajuta să ne simțim mai bine atunci când suntem bolnavi, sau doar de plăcere, ceaiul este o băutură gustoasă, consumată de multă lume.

 

Anumite tipuri de ceai sunt considerate a avea beneficii pentru sănătate. Ca adulți, putem bea ceai ocazional sau în mod regulat. Dar te-ai întrebat dacă ceaiul este potrivit și pentru bebelușul tău? De regulă, nu auzim de niciun fel de efecte negative care apar în urma consumului de ceai, și într-adevăr auzim doar despre beneficiile acestuia asupra sănătății noastre. Cercetările au arătat că oferirea de ceai copiilor, nu este sănătoasă pentru creșterea și dezvoltarea lor generală.

Pot să-i dau bebelușului ceai special pentru bebeluși? 

Cândva se credea că ceaiul ajută la vindecarea copiilor care suferă de probleme digestive, cum ar fi reflux gastric sau chiar colici. De fapt, oferirea unui ceai pe bază de plante este încă o practică obișnuită în unele părți ale lumii. Din păcate, studiile arată că ceaiul – indiferent de tip sau de aromă – nu este sănătos pentru copii.

Mai bine fără!

Înainte să împlinească vârsta de șase luni, bebelușul nu trebuie să consume niciun fel de apă sau suc suplimentar. Lichidul care-i potolește atât foamea, cât și setea este laptele matern sau cel formulă.

Chiar și după ce bebelușul a împlinit șase luni, el încă nu are nevoie să consume prea multe lichide suplimentare. În plus, ceaiul poate scădea cantitatea de fier pe care o primește bebelușul. Acesta are nevoie de o cantitate mare de fier pentru o creștere și o dezvoltare sănătoase. Fierul în organism este folosit pentru a ajuta la alimentarea cu oxigen în corpul copilului și este de asemenea, un element esențial în dezvoltarea și funcționalitatea creierului copilului. Copiii care nu primesc suficient fier, pot avea probleme de învățare pe termen lung.

Ce conține ceaiul și ce efecte poate avea asupra bebelușului? 

Un ceai conține, de asemenea, zahăr în exces, pe care bebelușul nu trebuie să îl consume. Consumarea prea multor alimente sau băuturi dulci poate avea rezultate negative asupra dinților copilului, cum ar fi cariile dentare, dar și asupra greutății acestuia. În plus, un consum prea mare de alimente sau băuturi dulci poate reduce capacitatea corpului copilului de a absorbi cantitatea corectă de vitamine și nutrienți.

Copilul nu numai că poate suferi de probleme de greutate, dar poate suferi și de malnutriție. Bebelușul nu are nevoie de calorii suplimentare care sunt furnizate prin alimente și băuturi zaharoase. Caloriile din zahăr nu au niciun beneficiu pentru sănătate și sunt mai mult decât un risc decât o recompensă. În timp ce noi, ca adulți, ne putem bucura de o ceașcă de ceai, nu e recomandat să-i dăm și bebelușului.

 

My title page contents