Când este momentul potrivit pentru înțărcare? Când e pregătit bebelușul?

Când este momentul potrivit pentru înțărcare? Când e pregătit bebelușul?

Când este momentul potrivit pentru înțărcare? Înțărcarea are loc atunci când un copil nu mai este hrănit exclusiv cu lapte matern și i se oferă hrană și din alte surse. Înțărcarea bebelușului este un proces care necesită răbdare și înțelegere atât din partea mamei, cât și a copilului său.

Și totuși, când înțarci copilul? Un răspuns general valabil nu există. Fiecare copil e unic și are propriile nevoi. De aceea, momentul înțărcării copilului este o decizie personală, care depinde și de semnalele pe care le dă copilul. O mamă ar putea fi influențată de revenirea la locul de muncă, de sănătatea ei sau a copilului sau, pur și simplu, de sentimentul că atunci când decide este momentul potrivit.

Când este momentul potrivit pentru înțărcare? Înțărcarea la 4 luni ale bebelușului

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă alăptarea exclusivă în primele 6 luni ale nou-născutului. Există totuși pediatri care „aprobă” înțărcarea bebelușului mai devreme de șase luni sau motive care pot determina o mamă (sau un doctor) să anticipeze introducerea de noi alimente. De aceea, este foarte important să discuți întotdeauna cu medicul pediatru, care îți va oferi cele mai bune sfaturi pentru a începe înțărcarea. După încheierea celei de-a patra luni de viață a bebelușului, mulți pediatri sugerează mamelor să înceapă să introducă fructe în hrana copilului. Acestea pot fi introduse sub formă de gustare la mijlocul dimineții sau la mijlocul după-amiezii. În general poți începe cu pere, care sunt unul dintre fructele cele mai digerabile și cele mai potrivite pentru stomacul delicat al nou-născutului.

Înțărcarea la 5 luni

Dacă ai început deja înțărcarea (chiar numai cu fructe) în a patra lună, poți continua să introduci alimente noi cu fiecare nouă lună a copilului. Unii medici sau chiar mame anticipează începutul adevăratei perioade de înțărcare la sfârșitul celei de-a cincea luni. În acest caz, mamele încep înțărcarea bebelușului cu lapte și cu bulion de legume. Există multe alimente care pot fi introduse începând cu a cincea lună. Dacă nu poți continua alăptarea exclusivă până în a șasea lună (care, așa cum știi deja, este întotdeauna cea mai recomandată alegere), decide împreună cu medicul pediatru o schemă de urmat pentru a începe înțărcarea. Respectă întotdeauna nevoile copilului. Dacă continui să alăptezi în mod regulat, poți continua să alăptezi exclusiv până în a șasea lună.

Înțărcarea la 6 luni

Cele 6 luni reprezintă un punct de hotar în alimentația copilului. Este momentul cel mai recomandat pentru înțărcarea bebelușului. Până în prezent, nou-născuții au avut o hrană pe bază de lapte, în timp ce după 6 luni pot începe să descopere și alte alimente. A venit timpul când înțărcarea chiar trebuie să aibă loc în toate cazurile. Mamele trebuie să permită bebelușilor să guste alimente noi, să descopere noi arome și texturi. Încearcă chiar să lași copilul să atingă noile alimente, astfel încât el să poată învăța să le cunoască cu toate simțurile. Nu există o singură metodă de înțărcare ci, așa cum am amintit mai sus, aceasta diferă de la copil la copil și trebuie să țină cont înainte de toate, de nevoile copilului. Discută cu medicul pediatru și decide ce metodă dorești să urmezi.

Înțărcarea naturală

În plus față de înțărcarea clasică, în timpul căreia sunt introduse puțin câte puțin noi alimente, există și o altă metodă de înțărcare a nou-născuților. O metodă considerată din mai multe puncte de vedere mai naturală. Ce este această metodă? În practică, în loc să introduci mâncare puțin câte puțin, poți permite copilului să înceapă imediat să mănânce din toate. Copilul se așază la masă (în scaunul înalt) cu părinții săi și începe să guste ceea ce mănâncă părinții săi. Evident, dacă alegi acest tip de înțărcare, este esențial ca voi, părinții, să urmați o dietă sănătoasă și echilibrată. Trebuie evitată sarea (sau să o folosiți foarte puțin) și alimentele picante. În principiu, totuși, copilul poate gusta tot ce vrea. Astfel va începe încă de la început să mănânce din mâncarea pe care o consumă părinții lui.

Înțărcarea cu fructe

Fructul este unul dintre alimentele care ar trebui să fie întotdeauna prezent în dieta copilului. De aceea este important să introduci fructele în alimentația bebelușului de îndată ce decizi să începi înțărcarea. Unii pediatri recomandă introducerea fructelor încă din a patra lună, chiar și pentru cei care vor începe înțărcarea propriu-zisă după 6 luni. În caz contrar, poți aștepta finalizarea celei de-a șasea luni pentru a începe să introduci fructele împreună cu primele alimente pentru copii. De obicei începi cu pere. Unii pediatri recomandă omogenizarea, deoarece astfel, fructul ar fi mai ușor de digerat. Pe de altă parte, alți pediatri sfătuiesc mama să-i dea bebelușului fructul proaspăt ras.

My title page contents