Copilul stângaci

Copilul stângaci, un copil ca oricare altul? În trecut, stângăcia a fost experimentată în cadrul familiei ca o adevărată dramă. Din fericire, a trecut timpul când copiii stângaci erau forțați să scrie cu mâna dreaptă. Astăzi, a fi stângaci nu mai este o problemă! Și asta pentru că știința a arătat că a te folosi de stânga nu este un semn de slăbiciune, ci de putere!

 

Copilul stângaci. Cine este el?

Persoanele stângace sunt persoane care tind să folosească, parțial sau total, partea stângă a corpului pentru a efectua mișcări și/sau gesturi automate și voluntare. După cum se știe, creierul nostru este compus din două emisfere, fiecare controlând diferite funcții. Emisfera dreaptă, asociată cu membrele din stânga, condiționează aptitudinile artistice, creativitatea și viteza raționamentului. În schimb, emisfera stângă, asociată cu membrele drepte, este responsabilă pentru aptitudinile matematice și logice. Prin urmare, în cazul stângacilor emisfera dreaptă este cea predominantă: pe lângă folosirea mâinii stângi, predomină chiar și gândirea intuitivă și creativitatea.

La ce vârstă afli dacă este stângaci copilul?

În general, în jurul vârstei de doi ani, copilul își alege mâna cu care va face majoritatea acțiunilor. Până la 12-18 luni, de fapt, cei mici folosesc ambele mâini fără discriminare. Din acest motiv, medicii pediatri îi sfătuiesc întotdeauna pe adulți să așeze obiecte într-o poziție centrală, astfel încât copilul să nu fie condiționat de alegerea mâinii pe care urmează s-o folosească. Stângacii adevărați sau omogeni (care utilizează partea stângă pentru a executa orice mișcare) sunt doar aproximativ 5% din populație.

Cum să te comporți față de un copil stângaci?

Stângacii nu trebuie niciodată corectați de către părinți. Nu este deloc recomandat să forțezi copilul să devină o persoană dreptace. Și aceasta deoarece interzicerea unui gest ar putea genera un stres emoțional și psihologic inutil la copii. Dimpotrivă, va fi mult mai productiv să ajuți copilul să crească și să-și dezvolte această particularitate pe care o are. De fapt, corecția forțată ar putea cauza întârzieri în dezvoltarea funcției motrice a emisferei cerebrale drepte. Stângacii gândesc în imagini, pot să realizeze conexiuni foarte rapide, uimitoare, originale.

Ușurează-i viața stângaciului tău!

A trăi într-o lume făcută pentru „dreptaci” nu este ușor pentru stângaci. De aceea, de ce să nu folosești articole special concepute pentru ei? Din fericire, industria s-a dezvoltat și putem găsi multe produse în comerț, cum ar fi: foarfece, deschizător de conserve, mouse-ul computerului, echipament sportiv, stilou și multe altele.

Avantaje în sport

Mulți stângaci pot obține rezultate strălucite în anumite sporturi. Și asta pentru că, în plus față de timpii de reacție mai rapizi pe care îi au, aceștia reușesc, mai presus de orice, să-și zăpăcească adversarii dreptaci, obișnuiți să-i înfrunte pe cei asemenea lor. De exemplu, în volei, mâna stângă este preferată în atacul din partea dreaptă a terenului sau în hocheiul pe gheață, jucătorii stângaci sunt preferați.

Mici dificultăți ale stângacilor

Pentru a evita orice problemă, este totuși important sa fiți atenți în privința grafismului (Redare în linii simple, grafice; simplitate; simplificare). Stângacii se pot confrunta cu disgrafii – dificultăți și inversiuni în scriere. Astfel, un stângaci poate scrie cuvântul „tata” în oglindă, adica „atât”.

De asemenea, poate face mai multe greșeli de ortografie decât un copil dreptaci. Asociate tulburărilor de scriere apar uneori și tulburările de vorbire – dislexiile. Acestea sunt mai frecvente la copiii stângaci. De aceea este indicat ca în cazul copiilor cu tulburări de scris să se ceară părerea unui logoped. Pentru a evalua corect nivelul disgrafiei: cum ar putea fi remediată, ce exerciții să facă un copil stângaci, împreună cu părinții sau cu educatorii.

Dacă școlarul stângaci nu va învăța să scrie corect de la început, va asimila noțiuni greșite, care apoi foarte greu se mai pot corecta.

 

Știai că …?

– Termenul „stângaci” derivă din cuvântul latin „mancus„, care este sinonim cu mutilat și infirm. Pe scurt, termenul inventat nu a vrut cu adevărat să fie un compliment, departe de el!

Ziua Internațională a Stângacilor este pe 13 august.

Oameni celebri stângaci: Albert Einstein, Jimi Hendrix, Barack Obama, Diego Armando Maradona, Leonardo Da Vinci.

 

 

My title page contents