Exerciții de concentrare pentru copii. Recomandări de exerciții Montessori

Exerciții de concentrare pentru copii

Pentru a stimula concentrarea în cazul copiilor, metoda Montessori propune 3 exerciții simple. Ce se întâmplă atunci când acțiunile simple pe care le executăm în mod automat devin mai conștiente?

 

 Trei exerciții de concentrare pentru copii

Copilul tău este foarte distras? Iată trei exerciții care, conform metodei Montessori, pot stimula concentrarea celui mic. De fapt, acestea sunt acțiuni simple pe care le executăm în mod automat în fiecare zi. De exemplu: deschiderea sau închiderea unei uși, răsturnarea unei cărți sau susținerea unui obiect. Dar, conform Mariei Montessori, aceste acțiuni, deși sunt simple, ar trebui să învățăm să le facem corect și, mai presus de toate, cu mai multă conștinciozitate și atenție. Și apoi, la rândul nostru să-i învățăm și pe copii.

Maria Montessori susține că, întotdeauna în auto-educație, „atenția copilului nu poate fi menținută artificial de către profesor, ci este stimulată de un obiect: atenția este fixată pe el ca și cum ar fi un impuls interior, un impuls care, evident, se adresează numai lucrurilor necesare dezvoltării sale”. De bază, totuși, este libertatea copilului: adultul trebuie să încerce să observe o mulțime de lucruri, dar să intervină cât mai puțin posibil: aceasta favorizează concentrarea.

Adu un pahar!

Cereți copilului să ia un pahar și să îl transporte până la un punct anume, stabilit de voi. Prima dată, paharul va fi gol și ținut cu două mâini, dacă este necesar. Apoi, copilul poate încerca să folosească doar o mână, iar pahar trebuie să aibă și conținut.

Adu o tavă!

Mai întâi va fi o tavă goală și așezată la o înălțime potrivită cu cea a copilului, astfel încât să-i fie ușor să o ia. Dacă copilul are mai puțin de trei ani, el va sprijini tava de stomac. Rugați-l să o transporte de la un punct la altul. Adăugați o greutate de fiecare dată când termină de parcurs un traseu.

Deschide și închide un robinet!

În primul rând, copilul va trebui să aducă un scaun și să-l așeze în dreptul chiuvetei. Arătați-i cum funcționează robinetul. Dați-i comenzi de închis-deschis robinetul. El va trebui să se concentreze pe sarcina dată. La final, rugați-l să-și ducă scaunul la loc.

Acestea sunt doar câteva exerciții extrem de simple pentru noi, adulții, dar care necesită concentrare mare pentru copiii mici, cărora ne-am adresat în acest exercițiu. Cu cât sarcina crește, cu atât și concentrarea. În funcție de vârstă, puteți alege sarcini potrivite copilului și urmăriți modul de execuție.

 

 

 

My title page contents