Scarlatina la copii este o boală infecțioasă care provoacă o erupție cutanată.

Scarlatina la copii este o boală infecțioasă care provoacă o erupție cutanată. Este cauzată de streptococul beta-hemolitic de grup A și se caracterizează printr-o erupție cutanată ce acoperă tot corpul, fiind însoțită de durere în gât și febră ridicată.

 

Bacteria care declanșează scarlatina la copii trăiește în nas și în gât. O persoană infectată răspândește boala prin tuse, strănut, secreții nazale și obiecte contaminate. Un copil se poate îmbolnăvi prin atingerea uneia dintre suprafețele pe care au ajuns bacteriile, urmată de atingerea nasului, gurii sau ochilor. Un copil mai poate contacta boala și dacă folosește aceleași tacâmuri cu care a mâncat o persoană bolnavă. Contactul cu leziunile deschise poate răspândi, de asemenea, boala.

Scarlatina la copii

Cei mai expuși îmbolnăvirii sunt copiii cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani. Un copil este mai expus riscului de a face scarlatină dacă se află în preajma unei persoane infectate. Simptomele pot fi ușor diferite de la copil la copil. Debutul bolii include simptome precum febra, durerea de gât, dificultățile la înghițire, roșeața de la nivelul feței și a limbii, frisoanele, durerile de cap și de stomac, vărsăturile, ganglionii limfatici măriți. La 1-2 zile după apariția acestor simptome se instalează erupția, care are aspectul unei arsuri. Apare la început pe față sau pe gât, după care se extinde pe spate și abdomen, brațe și picioare. Pliurile de piele din jurul bustului, axilelor, coatelor, genunchilor și gâtului devin, de obicei, de un roșu mai pronunțat decât erupția din jur.

Tratament urmat „cu sfințenie”

Tratamentul depinde de simptomele copilului, de vârsta și de starea generală a sănătății lui. De asemenea, va depinde si de cât de gravă îi este starea, de cât de violent se manifestă boala. În niciun caz nu se va administra medicație „după ureche”, ci se va lua legătura cu medicul pediatru. Bineînțeles că, pentru a limita răspândirea bolii, copilul va fi izolat la domiciliu. Medicul va prescrie tratament cu antibiotice. Este deosebit de important ca tratamentul să fie urmat întocmai după recomandările pediatrului și să nu fie oprit atunci când copilul pare că se simte bine. Netratată corespunzător, corect și complet, scarlatina poate determina complicații, acestea ducând la afecțiuni grave ale inimii, ficatului și rinichilor.

Cum îl mai poți ajuta

Pentru ameliorarea durerilor în gât este foarte utilă gargara cu apă sărată.
Asigură-te că cel mic consumă o cantitate optimă de lichide. Nivelul de hidratare este deosebit de important.
Împotriva durerilor administrează-i numai medicamentele recomandate de pediatru. Nu îi da niciodată aspirină, pentru că poate declanșa sindrom Reye, care este foarte periculos.
Nu trimite copilul în colectivitate decât după cel puțin 24 de ore de la terminarea tratamentului cu antibiotic. Este recomandat ca, la apariția primelor simptome, să informezi și părinții copiilor cu care acesta a intrat în contact.

Prevenirea îmbolnăvirii

Nu există vaccin care să imunizeze copilul împotriva scarlatinei. Cea mai bună metodă de prevenire a îmbolnăvirii este, în primul rând, spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun. Spălarea să fie temeinică, insistându-se pe spațiul dintre degete și de sub unghii. Uscarea acestora se va face fie la aer, fie cu șervete de hârtie de unică folosință. Pentru situațiile în care nu ai la dispoziție apă și săpun, folosește un produs de curățare pe bază de alcool, cel puțin 60%.
De asemenea, este interzisă folosirea veselei și a tacâmurilor „la comun”.

My title page contents