Pregătirea copiilor pentru clasa pregătitoare. Cum îți ajuți și susții copilul?

Pregătirea copiilor pentru clasa pregătitoare

Prima zi de școală… un eveniment important din viața copilului, unic și mai presus de orice, plin de emoție atât pentru copil, dar și pentru părinți. Pregătirile pentru acest moment important trebuie să înceapă mult mai devreme. Părinții trebuie să-i povestească copilului în ce va consta această nouă etapă din viața lui și să-l asigure de sprijinul lor. În plus, copilul trebuie să știe că la școală este frumos și învață lucruri bune.

 

Cum pregătești copilul pentru clasa pregătitoare?

O mică poveste despre școală

  • Copilului trebuie să afle care este programul unei zile la școală și ce presupune acesta: că își va însuși cunoștințe noi, că va învăța să scrie și să citească, fapt ce-l va ajuta ulterior, să caute singur informații despre ce îl interesează.Trebuie să-i povestiți despre școală cu entuziasm, să simtă bucurie. Să-i explicați că la școală își va reîntâlni unii colegi de la grădiniță, dar, totodată, își va face și prieteni noi. Copilul trebuie să știe că imediat după școală va veni acasă, însoțit de cineva din familie sau de bonă. Sau, dacă este înscris la un after school, el va fi preluat de către personalul acelui centru. Prin urmare, el va afla că nu stă o zi întreagă la școală, ci are timp și de joacă acasă sau împreună cu prietenii lui.

Acomodarea cu rutina zilnică din timpul școlii

  • La începutul școlii, viitorul elev trebuie să fie acomodat cu ora de trezire și cu ora de masă. La această vârstă, copilul are nevoie de circa 10 ore de somn. Puteți începe un exercițiu încă din vacanță. Să-l obișnuiți cu trezitul și cu un mic program asemănător celui școlar.
  • El trebuie să aibă camera lui sau, dacă acest lucru nu este posibil, trebuie să-i amenajați un colț din cameră, care să fie spațiul lui pentru studiu. Să aibă un birou adecvat și un scaun ergonomic. Apoi, puteți alege obiecte de decor dragi lui, care să-i inducă dorința de a învăța. Nu va avea neapărat lecții la clasa pregătitoare. Dar va dori să coloreze, să deseneze sau pur și simplu să aibă un spațiu al lui.

Cunoașteți școala și învățătoarea din timp

  • Mergeți împreună la școala unde este înscris copilul. Întrebați dacă există o uniformă recomandată de școală și faceți împreună cumpărăturile necesare: îmbrăcăminte, încălțăminte, ghiozdan și câteva obiecte de birotică și papetărie. Din experiență, vă sfătuiesc să nu cumpărați prea multe. Învățătoarea vă va da o listă cu obiectele necesare. Ba chiar vă poate chema înainte de începerea școlii, la o mică ședință, de cunoaștere și informare.

Sfaturi, pe scurt, pentru părinți

  • Ajutați-vă copilul să înțeleagă că prima zi de școală nu poate fi decât un lucru pozitiv. Că profesorii și viitorii lui colegi îl așteaptă să se cunoască;
  • Liniștiți copilul, spunându-i că la finalul zilei, când va suna clopoțelul, veți fi acolo, îl veți aștepta;
  • Liniștiți-l deja cu o noapte înainte, pentru a vă asigura că în dimineața următoare nu se trezește nervos și nu face crize să rămână acasă;
  • Explicați-i că trebuie să înțeleagă din prima zi tot ceea ce spune profesorul, pentru că este important pentru el și că totul este spre binele lui.

Și mai ales că: școala este frumoasă și utilă!

My title page contents