cum înveți copilul să citească

În viața oricărui copil vine o etapă importantă: școala! Atunci când merge la școală cel mic se va ciocni de tot felul de lucruri noi. Tocmai de aceea, ar fi bine să știi cum înveți copilul să citească. Astfel îl poți ajuta să nu rămână în urmă, sau chiar să învețe tot mai multe lucruri!

Majoritatea copiilor nu încep să citească până la vârsta de 6 ani. Atunci, este momentul în care voi, părinții, puteți acorda mai multă atenție. Puteți citi alături de copilul vostru, îl puteți ruga să vă citească sau puteți vedea filme în engleză, cu subtitrare.

Totuși, ar trebui să știi că, există și copii care încep să citească mai devreme. Spre exemplu, în cazul în care ai un copil de 4-5 ani și unul de 8 ani, cel mic va învăța și va deprinde anumite reflexe de la copilul mai mare. La fel se întâmplă și în cazul cititului – mezinul va învăța de la frații mai mari, dar vârsta normală la care micuțul va începe să citească este în jur de 6 ani. Icanteachmychild.com iti ofera cateva sugestii:

Cum înveți copilul să citească în 10 pași eficienți:

Citește alături de copilul tău!

Potrivit Icanteachmychild, cititul este un proces pe care micuții îl învață încă din primele luni  de viață. Chiar dacă sunt mici și nu citesc, tu, partenerul/a, bunicii îi citesc poezii sau povestioare scurte din carți pentru copii.

Tocmai de aceea, conform Icanteachmychild, atunci când începi să îi citești copilului tău mic povestioare scurte, îl introduci într-o lume nouă, amuzantă, dar totodată îi arăți și cât de plăcut este cititul. Dacă micuțul învață treptat cât de frumoase sunt poveștile, atunci când va putea citi singur va fi și mai interesat să descopere lumea basmelor.

Sugestii de cărți pentru copii:

La 1 an: cărți cu poezioare scurte, cântecele scurte, cărți despre animale cu multe fotografii și propoziții scurte, cărți ilustrate cu text scurt.

Între 1 si 3 ani: cărți cu povești scurte.

Între 3 și 5 ani: cărți cu alfabetul, cărți de muzică, cărți ilustrate, cărți cu povestioare simple și scurte.

Cum înveți copilul să citească? Pune-i întrebări!

Icanteachmychild recomanda să îi pi întrebări copilului tău în timp ce îi citești. Este o modalitate perfectă pentru stimularea imaginației, dar și extrem de util, pentru a-i dezvolta capacitatea de a înțelege ceea ce citește.

Dacă cel mic este încă bebeluș, îi poți pune întrebări simple precum: vezi acea pisică? în timp ce îi arăți o poză cu pisica. Astfel, îl ajuți să își dezvolte vocabularul și îl încurajezi să interacționeze cu imaginile, povestea și cartea.

Odată ce copilul a împlinit 2-3 ani, îi poți pune întrebări înainte și după ce ai citit povestea. Spre exemplu, citește-i titlul și întrebă-l pe cel mic ce crede că se va întâmpla în continuare, iar la final îl poți întreba care au fost personajele lui preferate și de ce.

Tu trebuie să fii un model pentru copilul tău!

Potrivit Icanteachmychild, la început copilul tău va fi fascinat de cărți și de lumea magică pe care acestea o ascund. Însă, dacă nu te va vedea pe tine citind, admirația și interesul lui se vor pierde treptat.

Amintește-ți mereu că ești un model pentru copilul tău, iar acesta îți preia din obiceiuri și din comportament. În cazul în care îl încurajezi să facă ceva ce tu nu faci, el va deveni confuz și nu va mai reacționa atât de pozitiv în fața cerințelor tale. Spre exemplu, citiți împreună, unul lângă celălalt, fiecare din carte potrivită pentru vârsta lui.

Cum înveți copilul să citească? Începe cu fiecare literă!

Dacă vrei ca cel mic să citească, trebuie mai întâi să învețe alfabetul. Tocmai de aceea, ar fi bine să începi cu fiecare literă. Spre exemplu, îi poți decora camera cu litere, fie numele lui fie numele voastre și alte cuvinte simple lipite pe pereți.

Icanteachmychild iti recomanda ca atunci când merge și se plimbă prin casă, după ce a început să vorbească, îl poți învăța literele de pe pereți. Mai mult decât atât, dacă vrei să învețe cât mai multe poți aplica întrg alfabetul, cu stickere pe pereții camerei lui.

Folosește-te de alte activități prin care să învețe alfabetul! Spre exemplu, fiți creativi și realizați litere din tot felul de obiecte: decupează din carton colorat modelul fiecărei litere din alfabet, apoi folosiți hârtie creponată, sclipici, stickere, etc. pentru a le decora și a le colora. Astfel, îl ajuți pe cel mic să își stimuleze creativitatea și, mai mult decât atât, vei reuși să îl faci să rețină mai ușor literele.

Pune cărțile pe genuri!

Potrivit Icanteachmychild, odată ce copilul tău a trecut de vârsta la care nu făcea diferența între imaginar și real, povești cu animale și povești cu mașini sau zâne ori cărți cu poezii și cântecele, este momentul să-l înveți să le ordoneze.

Astfel, el va descoperi că, toate acele cărți frumoase pe care le citeai înainte de culcare se împart pe categorii, și fiecare categorie are o denumire. Mai mult decât atât, încearcă să faci o poveste pentru fiecare categorie și stimulează-i imaginația celui mic.

 

 

My title page contents