Ce trebuie să știe un copil de 3 ani? Cum sunt copiii la 3 ani? 

Ce trebuie să știe un copil de 3 ani? Cum sunt copiii la 3 ani? 

Ce trebuie să știe un copil de 3 ani? Cum sunt copiii la 3 ani? Această perioadă a dezvoltării copilului este, de asemenea, numită „vârsta de ce” … și nu întâmplător! Copilul este curios și pune întrebări despre tot ceea ce îi atrage atenția. Vorbește, cântă, dansează … acum are, de asemenea, capacitatea de a stoca informații și se bucură de o lume nouă la grădiniță. Vine acasă cu multe informații, pe care le repetă. El este foarte mândru de abilitățile sale și dorește să facă lucrurile singur.

 

Ce trebuie să știe un copil de 3 ani? Cum sunt acești copii, ce fac ei?

Se spune că la doi ani copiii sunt grozavi, în ceea ce privește schimbarea și noile „provocări” cu care părinții se confruntă în acea perioadă. În realitate, chiar și vârsta de 3 ani aduce cu ea o serie întreagă de noutăți în modul de a fi al copilului, în ceea ce privește dezvoltarea, cât și în comportamentul copilului. Părinții se confruntă cu întrebări și situații noi și complet diferite din partea acestora.

Cum trebuie să fie un copil de 3 ani din punct de vedere fizic?

La această vârstă, copilul măsoară între 90 și 96 cm și cântărește între 13 și 16 kg. El dobândește simțul echilibrului. Va putea sta într-un picior, va putea lovi o minge, reușește la această vârstă să meargă cu spatele sau pe o linie dreaptă. Iubește să se dea pe tobogan sau să sară pe ritmul muzicii. Își folosește mâinile foarte bine în diferite activități: decupează, mânuiește creionul și pensula. În plus, la această vârstă, copiii sunt foarte preciși și pricepuți în toate jocurile manuale. De exemplu, le place să se joace cu pastă de modelare, plastelină, creând obiecte și animale. Le place să facă colaje, nu numai cu bucăți de hârtie sau material textil colorat, dar, de asemenea, cu frunze, pene, panglici, bile de bumbac sau lână colorată. Băieții, în special, sunt încântați să asambleze și să dezasambleze diferitele piese pentru construcții: cuburi, lego.

Ce trebuie să știe un copil de 3 ani? Cum se schimbă copiii de 3 ani?

Gândirea

Învățarea devine mai reflexivă și copilul începe să-și dezvolte abilitatea de a folosi simbolurile și reprezentările verbale ale obiectelor și evenimentelor. Copilul reușește să se concentreze asupra unui concept la un moment dat, are o gândire activă, dar încă foarte rudimentară și simplă. Poate începe să facă clasificări printre obiecte.

În această etapă, limbajul explodează. Adulții au sarcina de a-și ajuta copilul să-și dezvolte limbajul. Să dea sens experiențelor pe care le întâlnește copilul, numindu-le, accentuându-le și explicând valoarea, importanța și semnificația lor. Practic, va ajuta copilul să „traducă” ceea ce trăiește din punct de vedere mental, în concepte pe care copilul le va stăpâni treptat mai bine.

La această vârstă, copilul, în general, merge la grădiniță. Începe să învețe poezii și rime scurte pentru serbările cu ocazia Crăciunului, a zilei mamei sau a petrecerilor organizate în grădiniță.

Copilul la 3 ani spune fraze scurte

Copilul de această vârstă a dobândit o bună cunoaștere a limbajului și nu se mai limitează la asocierea a doi sau trei termeni între ei. Acum, el este capabil să producă și să pronunțe propoziții puțin mai lungi, chiar dacă nu poate încă să facă fraze mai complexe. Poate spune fraze precum „mama, vreau paste” sau „vă jucați cu mingi colorate”. Cu toate acestea, el nu știe cum să conjuge verbele perfect și nu folosește corect conjuncțiile, chiar dacă experimentele sale lingvistice devin din ce în ce mai îndrăznețe în fiecare zi. Este demn de amintit, totuși, că procesul de învățare și de dezvoltare al limbajului variază foarte mult de la copil la copil. Se poate întâmpla ca unii copii să vorbească mult, folosind un vocabular bogat, în timp ce alții exprimă doar esențialul.

Jocul

Devine simbolic, copilul colectează imagini diferite din lume și le pune împreună, în funcție de propria logică originală, uneori chiar diferită de realitate. Aceste imagini sunt încorporate în sinele copilului, care colectează momente, episoade, situații din mediul înconjurător. Acestea îi vor influența în continuare comportamentul și experiențele pe tot parcursul vieții. Jocul reprezintă containerul în care copilul pune imaginile proprii: ele sunt colectate și redeschise în mod necontenit în timpul jocului. Adulții (pe de o parte) vor observa jocul copilului și îl vor ajuta să-și înțeleagă mai bine gândurile, emoțiile, sentimentele. Pe de altă parte, adulții trebuie să se joace cu copilul și se vor distra împreună, construind cu el lumi posibile.

Emoţiile

Mintea copilului în această etapă de dezvoltare este marcată de „egocentrism” și se centrează pe sine. El nu are încă o astfel de dezvoltare emoțională, încât să se gândească la emoții asupra gândurilor și comportamentelor altora. El se gândește doar la ce simte el.  Adulții îl vor ajuta să abandoneze treptat această logică „egoistă” și să se deschidă altora cu interes, atenție și dragoste.

Comportamentul

În acest stadiu, copilul este orientat spre ascultare, în scopul de a obține recompense personale sau doar laudă din partea adulților și de a evita pedeapsa. Rareori este capabil să înțeleagă că această acțiune este bună în sine, și mai presus de toate, nu este încă în măsură să înțeleagă pe deplin că, comportamentul său poate ajuta sau dăuna altora. Adultul trebuie să fie prezent și să-i explice urmările acțiunilor sale, dar ținând cont de capacitatea de înțelegere a copilului la această vârstă. Mare grijă, la felul în care îi prezentați și explicați o situație. Copilul nu trebuie descurajat, nici chiar dacă face ceva rău. Trebuie ajutat să înțeleagă că greșește.

Autonomie

Copilul se mișcă acum complet independent și își poate asigura nevoile de bază. Acest lucru îi permite să „exploreze” mediul din ce în ce mai mult. Își întărește tot mai mult sentimentul de auto-eficacitate și stima de sine. Adulții vor reprezenta baza sigură, punctul de referință fix pe care copiii (care sunt dornici și intenționați în explorarea lumii) știu și trebuie să știe că pot conta întotdeauna.

Copilul este acum în stare să-și scoată singur hainele. Știe cum să-și ridice brațele pentru a-și scoate puloverul, cum să-și descheie pantalonii sau șosetele. Cu toate acestea, nu se poate îmbrăca fără ajutorul mamei sau tatălui. Dar nimic nu pare să îl descurajeze. Începând cu această vârstă, copiii iubesc în mod special să se simtă minunați și să se comporte ca atare. Ei doresc, prin urmare, să imite adulții și în ceea ce privește îmbrăcarea. De aceea, nu doresc ca părinții să-i ajute să se dezbrace și se prefac că fac singuri acest lucru, chiar și atunci când sunt obosiți.

Leagă primele prietenii

Includerea în grădiniță, în multe cazuri, este prima experiență de socializare și de comparație directă cu colegii lor. După dificultăți inițiale, de obicei, copiii sunt fascinați de posibilitatea de a stabili noi prietenii cu colegii, de a se implica. Dar ei sunt, de asemenea, speriați de faptul că trebuie să facă ceva fără sprijinul celor mari. La această vârstă, căutarea prieteniei se bazează pe distracție și dorința de a se juca împreună, iar relația de prietenie depinde mai ales de apropierea fizică, de ideea de „a face ceva împreună”. Este interesant în acest stadiu al creșterii, să observați și de ce tip de băiețel/fetiță este atras copilul.

Respinge feluri de mâncare pe care nu le cunoaște

La trei ani, este indicat ca hrana să fie din ce în ce mai diferită. În această fază, totuși, este bine să fie incluse noi alimente, dar cu atenție, pentru a nu crea surprize neplăcute copilului. Un copil care a băut odată un suc de portocale și i s-a părut acru sau a gustat dintr-o porție de spanac „ciudat”, va crede că de fiecare dată e la fel și nimic nu e bun. Trebuie încercat ușor, până acceptă.

 

 

 

 

My title page contents