Vrei să afli când înveți copilul la oliță? Super! Înseamnă că piciul a crescut și te pregătești să scapi de scutecele absorbante.

Vrei să afli când înveți copilul la oliță? Super! Înseamnă că piciul a crescut și te pregătești să scapi de scutecele absorbante. Ei bine, da, aceasta este o etapă importantă!

 

Nimeni nu spune că este o vârstă anume la care poți face trecerea de la scutec la oliță. Dar, într-adevăr, există un moment oportun când înveți copilul la oliță. Un moment în care cel mic este pregătit să facă această schimbare majoră din viața lui. Nu îi va fi nici ușor și nici pe plac, de aceea este nevoie ca tu să te înarmezi cu răbdare. Cu toată răbdarea din lume.

Se poate și înainte de un an

Nu este nimic greșit să începi antrenamentele pentru oliță pe la vârsta de șapte luni a micuțului. Este la vârsta la care, dacă este normal dezvoltat neuro-motor, poate sta în funduleț fără niciun ajutor. Dar este prea puțin probabil ca voi, părinții, să fiți dispuși să începeți această… luptă încă de pe acum. Pentru că, să recunoaștem, procesul este unul de durată. Și cere multă implicare. Și timp. Va trebui să puneți copilul la oliță din două în două ore, să nu îl lăsați să stea mai mult de 10-15 minute (răbdarea îi este limitată), să îi puneți o muzică veselă (pentru a asocia statul la oliță cu ceva plăcut). Greu de crezut că sunt multe mămici care să înceapă acest proces atât de devreme. Așa că mai poți lăsa timpul să treacă.

Cel mai bine este vara

În general, procesul de trecere de la scutec la oliță demarează pe la vârsta de doi ani, când micuțul poate să aibă controlul sfincterului, când scutecul murdar îl deranjează și când poate să spună că… face ceva. Când înveți copilul la oliță este de preferat să fie vară. Din două motive bine întemeiate: poartă puține haine și sunt ușor de dat jos iar statul pe oliță nu îl expune riscului de a răci.

Semne că a venit timpul

Dacă nu știi când e momentul cel mai potrivit, urmărește câteva lucruri pe care, dacă cel mic poate să le facă, înseamnă că este prăgatit și pentru ”Operațiunea olița”:
Când începe să spună când face treaba mare și treaba mică;
Când își poate da jos singur pantalonașii/chiloțeii;
Când are scaun regulat;
Când nu face pipi mai mult de trei ore.

Perseverență și recompensă

Nu înseamnă că acest lucru va garanta neapărat succesul, dar poate fi de ajutor să mergeți împreună pentru a cumpăra olița, și a-l lăsa pe cel mic să o aleagă. Până la urmă prietena lui va trebui să devină… De fiecare dată când cere să facă ceva la oliță, dacă chiar face acel lucru, recompensează-l. Încurajează-l și bucură-te de reușitele lui. Iar dacă uită să ceară și câteodată are loc un mic ”accident”, sub nicio formă nu îl certa! Și, foarte important: când înveți copilul la oliță, fii perseverentă! Orice-ar fi, nu mai da înapoi, spunând că dacă nu reușiți acum, o lăsați pe mai târziu.

My title page contents