Afecțiunile de sezon ale bebelușului

Afecțiunile de sezon ale bebelușului pot fi multe și pot părea grave pentru un părinte începător care nu a învațat încă să înțeleagă mesajele copilașului său. Să deslușeasca plânsul. Să vadă dincolo de febră. Iată câteva indicii care să te ajute să fii mai sigur pe tine.

 

  • Răceală sau gripă? Fă diferența!

  • Durerea de ureche

  • Febră sau supraîncălzire?

 

Febra – un simptom care îngrijorează părinții – este semnul că organismul luptă să învingă o infecție. Febra ne dă semnale că ar putea fi vorba despre o infecție a urechii, o simplă răceală, o viroză sau poate fi reacția la un vaccin. Copiii febrili sunt letargici și morocănoși. Vorbim de febră numai după ce temperatura corpului depășește 38 °C. Până la această cifră, nu e nevoie să-i administrezi copilului medicamente antifebrile. E suficient să-l dezbraci în haine ușoare, să-i oferi lichide, eventual să-i faci o baie călduță.

Despre febră

Dacă, însă, vorbim de un sugar (de 2 luni sau mai mic) nu aștepta nici măcar să ajungă mercurul din termometru la 38 °C. Anunță imediat medicul. La copiii mai mari, schimbările de stare (de exemplu devine și mai letargic decât era) sunt semne că trebuie să chemi de urgență medicul.

RĂCEALĂ SAU GRIPĂ? FĂ DIFERENȚA!

 

Strănut, nas înfundat,durere în gât, tuse, febră, frisoane, senzație de sfârșeală. Ceea ce am încercat să descriem mai sus sunt simptomele unei răceli sau ale unei gripe? Greu de apreciat, pentru că se pare, amândouă par să se manifeste la fel. Și atunci, cum le deosebim? Există trei simptome care fac diferența. Hai să vedem în tabelul de mai jos, ca să înțelegi care este diferența dintre răceală și viroză.

 

RĂCEALA                                               SIMPTOME                                     VIROZA

Oamenii care au răcit strănută mult mai des, însă nu destul pentru a putea spune că strănutul este un simptom al răcelii și numai al răcelii.

STRĂNUT

Viroza se transmite, de cele mai multe ori, prin tuse și strănut de la o persoană contaminată la alta, sănătoasă. Este cea mai rapidă cale de atac!

Nu prea, mai degrabă nu sunt

DURERE DE CAP

Da, dureri mari de cap însoțesc viroza
Da, în timpul răcelii durerea de gât este puternică

DURERE DE GÂT

Nu este un simptom caracteristic virozei

Nu prea,mai degrabă rar

FEBRĂ Ridicată

Nu prea, mai degrabă rar

FRISOANE

Da

Minore

DURERI MUSCULARE

Severe

Debutul este lent, se produce în câteva zile

EVOLUȚIE

Debutul este foarte rapid, de doar câteva ore de când este contractat virusul

Ușoară SENZAȚIE DE SFÂRȘEALĂ

Severă

Productivă, cu expectorații

TUSE Uscată

Da, de cele mai multe ori

NAS ÎNFUNDAT

Nu este un simptom caracteristic virozei

Moderat DISCONFORT TORACIC

Sever

 

Cel mai important lucru care face deosebirea dintre răceală și gripă este modul cum debutează. Răceala are un debut lent, de câteva zile, timp în care simptomele se instalează pe rând. Se înfundă nasul, apoi  începe să curgă, apare tusea și, eventual, febra. Pe de altă parte, viroza are un debut mai fulminant. La doar câteva ore de la contractarea virusului, se instalează starea de sfârșeală, apar probleme la respirație, tusea este seacă, chinuitoare (durerea se resimte în piep), crește febra, capul doare.

Atenție, durerea de gât nu este un simptom caracteristic virozei respiratorii, ci răcelii!

Un copil poate răci de șase până la opt ori pe an, senzonul preferat al răcelilor fiind de la începutul toamnei până la sfârșitul iernii. De cele mai multe ori, un copil poate duce pe picioare o răceală banală. Viroza însă, îl va face să-și piardă interesul față de joacă și de mâncare.

Ce poți face?

  • Evită medicamentele de tuse și de răceală, dar îi poți administra antifebrile când crește febra.
  • Folosește un umidificator în camera în care doarme copilul.
  • Pune câteva cărți sau pilote sub salteaua copilului, la cap, pentru a-i oferi o poziție care să-i permită să respire. Continuă să-l alăptezi ori să-l hrănești cu lapte formulă.
  • Poți să-i oferi între mese ceai, apă sau siropuri de rehidratare.

Dacă e vorba despre o viroză, tratamentul este la fel. Bolnavul are nevoie de multe lichide și ajutor în disconfortul pe care îl are când respiră. Niciuna dintre afecțiuni nu se tratează cu antibiotic! Viroza poate fi prevenită dacă vaccinezi copilul, dar numai după ce acesta împlinește șase luni.

Dacă bolnavul este sugar sau are febră mare trebuie anunțat de urgență medicul.

DUREREA DE URECHE

Poate avea cauze multiple dar, în funcție de acestea, vei ști cum să oferi primul ajutor. Pentru că, deși poate avea intensități diferite, durerea de ureche este foarte supărătoare, putând afecta una, sau ambele urechi.

Otita medie acută

Este cea mai frecventă cauză a durerii de ureche. Ea poate fi cauzată atât de viruși, cât și de bacterii. Când copilul plânge, se trage de ureche, nu poate dormi și face febră, ar putea fi vorba de otită medie acută, care afectează copiii cu vârste între 6 luni și 3 ani. De cele mai multe ori, otita medie acută apare pe finalul unei viroze respiratorii, din cauza infecției mucusului în exces, care nu a fost înlăturat.

Tratamentul este simptomatic, dar poate să includă și antibiotic, dacă este vorba despre o infecție bacteriană.

Oreionul

Este o boală infecțioasă determinată de virusul urlian, care se transmite prin tuse, strănut sau salivă de la persoana bolnavă. Boala debutează cu febră mare, 38-39 °C, care durează câteva zile. E adesea însoțită de frisoane, dureri musculare, de cap, senzație de gură uscată. Tratamentul constă în evitarea efortului fizic pentru două săptămâni, adminsitrarea de antifebrile, o dietă ușoară cu lichide în cantitate crescută.

 

Corp străin sau traumatism

Copiii au tendința de a-și introduce obiecte mici în nas sau urechi, ori de a răni cu unghia de la deget. Nu se face febră în niciunul dintre cazuri, dar incidentul poate fi dureros și ușor de confundat cu otita. Dacă, în cazul rănirii, apare înroșirea pavilionului urechii și inflamarea acestuia, trebuie sunat medicul.În cazul introducerii unui corp străin în ureche, pot vizita la medic rezolvă problema, recurgând la extragerea acestuia și aplicarea unui tratament local.

Urechea de avion

Din cauza diferenței de presiune dintre aerul din mediul înconjurător și el din urechea medie (de obicei, la aterizare, dar se poate întâmpla și pe serpentine sau la munte) poate să apară o durere de ureche, mai intensă dacă cel mic este răcit.

Trucuri

Fiind sezonul vacanțelor, este bine să știi că poți scădea din intensitatea durerii pe care o simte copilul când avionul aterizează, dacă îi administrezi un antiinflamator (ibuprofen) înainte de două ore de zbor. De asemenea, l-ar putea ajuta dacă bea apă cu înghițituri mici, suge o bombonică sau își suflă nasul.

Erupțiile dentare

Și erupția dentară poate cauza dureri de ureche, atunci când durerea de la gingie radiază spre ureche. Erupția unui molar poate provoca și creșterea temperaturii. Tratamentul constă în administrarea de analgezice și o dietă compusă din mâncăruri moi și hrănitoare. De ajutor sunt și masajele locale cu ajutorul alimenetelor mai dure sau cu al jucăriilor speciale.

FEBRĂ SAU SUPRAÎNCĂLZIRE?

Cel mai des motiv de prezentare la medic cu un copil mic este febra. Însă nu toți părinții știu că este necesar consultul medical pentru orice febră la nou-născut sau sugar mai mic de trei luni . Pentru sugarul mai mare de trei luni, copilul mic și copilul mare febra care depășește 38,5 °C, ori starea de letargie. La acestea se adauga respirația greoaie, erupția cutanată, vărsăturile ori diareea – toate sunt simptome pentru care ar trebui să suni medicul.

Fii atentă!

În sezonul rece, însă, febra poate fi ușor confundată cu supraîncălzirea corpului. Însă cele două diferă prin compararea temperaturii abdomenului cu cea a mâinii.

abdomen cald + mâini calde = supraîncălzire

abdomen cald + mâini reci = febră

  • Ca să eviți acest disconfort, nu îmbăca copilul mai gros decât trebuie.
  • Nu încălzi camera lui mai mult decât celelalte camere.
  • Nu uita, aerul cald este uscat și poate face mai mult rău decât aerul umed. Așa că aerisește zilnic!
  • Scoate-l la plimbare îmbrăcat corespunzător și nu-l ține înfofolit în casă. Altfel, vei avea un bebeluș deshidratat, riscând să se îmbolnăvească doar din cauză că e prea înfofolit.
My title page contents