Senzația de picioare grele. Cum poți rezolva această problemă

Senzația de picioare grele nu e deloc plăcută. Picioarele grele sunt adesea descrise ca picioarele care se simt umflate, rigide și obosite. O senzație că nu te poți deplasa. Ca și când ai avea legate greutăți. 

 

O varietate de condiții poate produce acest sentiment. Primul pas spre ușurare este determinarea cauzei de bază. Cauzele picioarelor grele pot avea la bază o colecție amplă de tulburări.

Acestea includ următoarele:

Varice – sunt vene, de obicei la nivelul picioarelor, care devin proeminente.

Venele varicoase apar de multe ori: odată cu vârsta, în timpul sarcinii (din cauza fluctuației de hormoni și a presiunii tot mai mari a uterului) sau în timpul altor evenimente hormonale. Cum ar fi menopauza la femeile care sunt obeze, dar și la cele care au un istoric familial al bolii. Varicele apar mai frecvent la femei decât la bărbați.

 

Senzația de picioare grele. Boala arterială periferică (BAP)

Reprezintă subțierea arterelor în afara celor care aprovizionează inima și creierul, care apare atunci când depozitele grase din pereții arterelor duc la îngustarea acestora. Deși BAP poate apărea oriunde, aceasta afectează cel mai adesea picioarele. Dacă nu circulă suficient sânge, îți poți simți picioarele obosite, grele și cu crampe. Aceste simptome sunt printre primele semne ale BAP. Nivelul ridicat de colesterol, fumatul, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială sunt factori de risc de top.

Sindromul supraantrenării

Sportivii depun în mod constant eforturi pentru a-și îmbunătăți performanța. Dar când se antrenează în exces, fără a-i da timp organismului pentru a se recupera, aceștia pot avea o serie de probleme legate de sănătate, inclusiv senzația de picioare grele. Aceasta din urmă reprezintă o plângere comună întâlnită la sportivi – în special la alergători și bicicliști.

Senzația de picioare grele. Stenoza canalului spinal lombar

Aceasta se referă la o îngustare a canalului spinal sau a fenomenului neural care duce la o presiune asupra măduvei spinării sau a rădăcinilor nervoase, cauzând durere. În timp ce durerea poate afecta partea inferioară a spatelui, de asemenea se poate resimți în picioare, cauzând slăbiciune, amorțeală, și stare de greutate.

Sindromul picioarelor neliniștite

Această condiție este marcată de un senzație de disconfort la nivelul picioarelor – adesea descrise ca dureri pulsatile și ca o gheară – care are loc în repaus. Senzația este eliberată odată cu mișcarea. Cauza nu este cunoscută, dar cercetătorii cred că există o componentă genetică, precum și o disfuncție în modul în care creierul procesează semnalele de circulație.

Persoanele cele mai expuse riscului sunt cele care fumează și beau alcool sau iau anumite medicamente care alterează neurotransmițătorii. De asemenea, pare a fi o asociere puternică între fibromialgie, o afecțiune care provoacă dureri musculare cronice și oboseală, și picioarele neliniștite.

Senzația de picioare grele. Când să ceri ajutor

Toată lumea se confruntă la un moment dat cu senzația de picioare grele. Este posibil să fi stat prea mult așezat sau să fi lucrat din greu. Dar când sentimentul este mai mult decât ocazional sau simptomele sunt stânjenitoare, ar trebui să consulți medicul.

Cum poți obține ajutor la domiciliu

Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a ajuta la ameliorarea durerii și la eliberarea senzației de greutate. Dar mai importante sunt:

  • Pierderea în greutate, dacă este necesar. Obezitatea poate duce la varice, diabet și acumularea de depozite de grăsime în artere, la blocarea fluxului sanguin;
  • Renunțarea la fumat. Fumatul este un factor de risc pentru mai multe condiții care cauzează picioarele grele.

Ia o pauză de la efortul fizic intens

Ridică picioarele aproximativ 6 până la 12 inch deasupra nivelului inimii tale. Acest lucru ajută sângele care este comasat în picioare să se scurgă afară, în restul corpului.

Masarea picioarelor este un bonus.

Fii activ/ă!

O modalitate eficientă de a controla greutatea, de a scădea colesterolul și de a îmbunătăți circulația este de a fi activ/ă. Obține îndrumare de la medicul tău.

Poartă ciorapi de compresie pentru a ajuta la promovarea fluxului sanguin. Deoarece picioarele grele sunt un simptom al unor afecțiuni grave, este important să cauți tratament.

Odată ce știi ce cauzează senzația de picioare grele și ai un plan de tratament, ar trebui să ai capacitatea de a controla durerea și de a trăi o viață normală, sănătoasă.

 

 

My title page contents