Senzația de frig... Când e normală, când ascunde o boală?

Senzația de frig… Când e normală, când ascunde o boală? Sensibilitatea (sau intoleranța) la frig este o percepție modificată la temperaturi scăzute care depășește senzația normală de frig în mod obișnuit. În unele cazuri este doar o sensibilitate crescută, o caracteristică subiectivă, dar atunci când este deosebit de severă ar putea semnala prezența unor probleme de sănătate.

Unii oameni experimentează adesea o senzație de frig, chiar și atunci când afară e frig și chiar și atunci când cei din jur nu experimentează aceeași percepție a temperaturii exterioare. Această afecțiune se numește hipersensibilitate sau intoleranță la frig.

În general, această condiție este dată de o unei sensibilitate constituțională mai mare la temperaturi scăzute, o condiție pentru care nu este necesar (și nici posibil) să se găsească o soluție. Cu toate acestea, mai rar poate fi simptomul unei boli sau al unui deficit nutritiv.

Senzația de frig este considerată normală în caz de:

  • febră
  • sejur lung într-un mediu rece.

Dacă simți mereu frig, chiar și atunci când oamenii care sunt cu tine nu simt, și poate chiar apar frisoane, culoare vineție a mâinilor, picioarelor, buzelor, nasului, …furnicături la nivelul extremităților (mâini și picioare), piele de găină, tremur, este recomandabil să-ți consulți medicul.

Senzația de frig – Să vedem care sunt principalele cauze care pot explica acest simptom:

Constituția corpului

Unele persoane nu tolerează frigul din cauza unei constituții deosebit de subțiri, în care absența unui strat suficient de grăsime corporală reduce capacitatea de izolare a corpului față de temperatura externă. În acest caz nu este nimic patologic și, pentru a rezolva, este suficient să porți un pulover în plus și poate o pereche de pantaloni mai groși.

Anemie

Vorbim de anemie atunci când cantitatea de celule roșii din sânge care circulă este insuficientă și, prin urmare, nu poate fi asigurat un aport adecvat de oxigen la toate țesuturile și organele corpului. De altfel, există mai multe forme de anemie, fiecare cu o cauză diferită. Totuși, multe dintre ele se caracterizează prin apariția unei senzații persistente de frig, posibil împreună cu: stare de oboseală, dureri de cap, paloare, dificultate de concentrare, modificări ale bătăilor inimii.

Anemia este ușor de diagnosticat prin teste de sânge (în primul rând hemograma), iar tratamentul depinde de cauza declanșatoare.

Anorexie

Anorexia nervoasă este o tulburare de alimentație care provoacă pierderea severă în greutate și malnutriția severă. Persoana afectată trăiește cu frica de a se îngrășa și, prin urmare, își reduce drastic dieta, uneori asociind o cantitate excesivă de exerciții fizice.

Nu există o singură cauză și există mulți factori implicați (genetici, hormonali și sociali) în geneza tulburării.

Simptomele sunt numeroase, dar dintre cele principale:

  • piele uscată;
  • păr și unghii fragile;
  • dificultăți de concentrare, memorie și judecată;
  • depresie;
  • gură uscată;
  • sensibilitate extremă la frig (purtarea mai multor straturi de îmbrăcăminte pentru încălzirea corpului);
  • subțierea oaselor (osteoporoză);
  • pierderea mușchilor și pierderea grăsimii corporale.

Tratamentul este multidisciplinar (psihologic, dietetic etc.) și depinde de gravitatea situației.

Boli ale hipotalamusului

Hipotalamusul este o zonă a creierului care reglează temperatura, producția de hormoni, senzația de foame, starea de spirit, dorința sexuală, somnul, senzația de sete și tensiunea arterială. Hipotalamusul este capabil să regleze temperatura corpului pe baza informațiilor primite de la receptorii corpului. În principal acționând asupra tiroidei, care este capabilă să crească sau să încetinească metabolismul corpului în funcție de diferitele nevoi cerute de situație.

Orice problemă la acest nivel poate provoca o percepție modificată a temperaturii, de exemplu o senzație de frig și o scădere a temperaturii corpului. Cauza poate fi genetică, traumatică sau infecțioasă.

Frisoane de frig și glanda tiroidă

O tiroidă care nu funcționează suficient (hipotiroidismul) este una dintre cele mai frecvente cauze care pot explica o sensibilitate crescută la frig. Aceasta se poate manifesta, de exemplu, cu nevoia de a folosi mai multe pături în timpul nopții și nevoia de a te îmbrăca mai greu în timpul zilei.

Diagnosticul se poate stabili foarte simplu: se verifică funcționarea glandei prin analize de sânge

Simptomele caracteristice ale hipotiroidismului sunt:

  • constipație;
  • oboseală;
  • menstruații neregulate;
  • dureri articulare sau musculare;
  • piele palidă sau uscată;
  • tristețe și / sau depresie;
  • fragilitate a părului și a unghiilor;
  • slăbiciune;
  • creștere în greutate.

Tratamentul este în general farmacologic, prin stimularea glandei cu aportul zilnic de levotiroxină.

 

Alte cauze
În general, o boală severă și / sau cronică poate fi atât de debilitantă pentru organism încât provoacă simptome nespecifice, cum ar fi sensibilitate excesivă la frig, dar și unele medicamente (de exemplu, beta-blocante, utilizate pentru controlul hipertensiunii și ritmului cardiac) cazurile manifestă ca efect secundar o senzație constantă de frig.

My title page contents