Când se afirmă că impactul fumatului asupra pielii este major, este adevărat

Categoric, fumatul este un viciu. Pentru sentimentul de relaxare pe care fumătorii spun că îl au, prețul plătit este mare. Foarte mare. În ani din viață. Daunele sunt și la interior, și la exterior. La acesta din urmă ne vom referi în cele ce urmează: impactul fumatului asupra pielii.

 

Când se afirmă că impactul fumatului asupra pielii are ca și consecință apariția ridurilor, este adevărat. Unele dintre toxinele din fumul de țigară afectează colagenul și elastina, componente fibroase ale pielii care o mențin fermă și suplă. Această deteriorare accelerează îmbătrânirea pielii, făcând fumători mai predispuși la riduri pe față și pe corp. Dar fumul de țigară afectează pielea și în alte moduri, punându-le acestora chiar și viața în pericol.

Îmbătrânirea prematură a tenului

„Liniile fumătorilor” sunt acele riduri verticale din jurul gurii, formate ca urmare a gestului de a trage din țigară. Ele apar oricum la persoanele în vârstă, chiar și nefumătoare, însă cu mult mai devreme la fumători. Distrugerea colagenului și a elastinei sunt factori importanți în îmbătrânirea prematură a pielii. Dar constricția vasculară cauzată de fumat joacă și ea un rol. Vasele de sânge restricționate inhibă fluxul sanguin și oxigenul de la nivelul celulelor pielii, favorizând îmbătrânirea acesteia.

Leziuni cutanate

Fumatul poate cauza leziuni cutanate, prin „ruperea” pielii în diferite părți ale corpului. În special sânii și partea superioară a brațelelor sunt adesea afectate de pierderea elasticității ca și consecință a fumatului.

Cancer de piele

Riscul unui fumător de a dezvolta carcinom cu celule scuamoase este cu 52% mai mare decât la un nefumător. Carcinomul cu celule scuamoase este a doua formă cea mai comună de cancer de piele și apare adesea pe buzele fumătorilor. Cercetătorii suspectează că acest risc crescut este consecința unui sistem imunitar slăbit de toxinele din fumul de țigară.

Psoriazis

Psoriazisul este o afecțiune a pielii care în general este pusă pe seama stresului. Dar și fumatul este un factor de risc cu „drepturi” egale. Medicii cred că legătura dintre această afecțiune și fumat poate fi nicotina din țigări. Nicotina afectează sistemul imunitar, contribuie la inflamația pielii și la creșterea celulelor acesteia, ceea ce contribuie la dezvoltarea psoriazisului. Femeile care fumează 20 (sau mai multe) țigări pe zi sunt de două ori și jumătate mai expuse riscului de a dezvolta psoriazis decât nefumătoarele. În plus, persoanele fumătoare sunt mai predispuse la o formă de psoriazis numită pustuloză palmoplantară. Așadar, o persoană care fumează pentru a combate stresul nu face decât să se expună unui risc suplimentar de apariție a psoriazisului.

Îngreunarea vindecării rănilor

Constricția vasculară cauzată de toxinele din fumul de țigară are un efect negativ asupra vindecării rănilor. Lipsa fluxului de sânge încetinește capacitatea organismului de a se repara. Majoritatea medicilor recomandă renunțarea la fumat înaintea unei intervenții chirurgicale, din cauza impactului pe care îl au toxinele din țigară asupra vindecării. De asemenea, fumatul crește riscul de infecție a plăgii, respingerea grefei de piele, moartea țesuturilor și formarea cheagurilor de sânge.

Acnee inversă

Hidradenita supurativă, cunoscută și sub numele de acnee inversă, este o boală inflamatorie a pielii care afectează zonele în care pielea se freacă de piele (axile, sub sâni, inghinal). Provoacă noduli din care ulterior se scurge puroi. Condiția este dureroasă și poate dura luni sau chiar ani. Fumatul este un factor de risc pentru acneea inversă.

Vasculita

Fumătorii prezintă un risc crescut de boală Buerger, o formă de vasculită. Boala afectează fluxul sanguin la nivelul mâinilor și picioarelor. Vasele de sânge din aceste zone se îngustează sau blochează, provocând durere și leziuni tisulare. Cazurile extreme ale bolii Buerger pot duce la apariția ulcerațiilor pe pielea degetelor și, în cele din urmă, la producerea de gangrene.

Impactul fumatului asupra pielii

În afara afectărilor descrise mai sus, substanțele chimice din țigări și lipsa de oxigen din celulele pielii schimbă culoarea tenului. Fumătorii au în majoritate o culoare neuniformă a tenului, care tinde spre gri sau portocaliu. Să nu uităm nici de culoarea galbenă de la nivelul degetelor între care este ținută țigara. Și care este imposibil de îndepărtat.

My title page contents