Copilul care înjură: ce măsuri iei dacă cel mic are un limbaj inadecvat?

Copilul care înjură nu este nici rău, nici needucat și cu atât mai puțin nu are intenția de a te insulta. În general, cei mici încep să înjure pentru că adoptă comportamente pe care le-au văzut în jurul lor!

Tocmai ce te-ai dus la școală, iar educatoare sau învățătoare celui mic te oprește să-ți spună că fiul/ fiica ta și-a înjurat colegii! Nu estea cea mai comodă situație și cu siguranță nu vei fi mândră de ceea ce a făcut copilul tău. Însă, înainte să iei măsuri, ar fi bine să te gândești la câteva aspecte. Spre exemplu unde a învățat copilul tău astfel de cuvinte și mai ales dacă știe și semnificația lor.

Potrivit Risingchildren.net.au, iată ce trebuie să faci dacă copilul tău a început să înjure:

Cum ajuți copilul care înjură să înțeleagă că ceea ce face nu este corect?

Spune-i de ce nu e bine să înjure!

Pentru început, unul dintre cele mai importante aspecte în ceea ce privește limbajului copilului este conștientizarea. Discută cu cel mic despre cuvintele care pot ofensa sau răni alte persoane, mai ales dacă sunt spuse la nervi. Mai mult decât atât, îi poți sugera să se pună în locul persoanei pe care o înjură și să îți spună cum s-ar simți într-o astfel de situație.

Explică-i că fiecare loc în care merge este diferite, iar uneori cuvintele nepotrivite nu sunt admise!

Apoi, dacă în familia voastră sunt permise anumite cuvinte, explică-i frumos că ele nu sunt admise și la școală.  Acolo ar fi bine să folosească un limbaj decent și să îi trateze pe colegi cu respect.

Oferă-i modele cu un comportament pozitiv!

Dacă vrei ca cel mic să se oprească din înjurat, trebuie să îi oferi un model adecvat. Atunci când sunteți nervoși, tu și partenerul/ partenera ar fi bine să nu mai înjurați. Găsiți orice altă modalitate prin care să vă exprimați nervii și supărările. Astfel, cel mic va vedea că există și alte căi prin care să poată face față sentimentelor negative.

Învață-l să gestioneze situațiile!

Învață-l pe cel mic să reacționeze cu mult calm. Uneori, copilul care înjură poate răspunde unei provocări. Tocmai de aceea, dacă un coleg l-a înjurat sau l-a provocat, el trebuie să știe cum să gestioneze situația cu calm și cuvinte frumoase. În cazul în care vede că nici celălalt copil nu se oprește, cel mai bine ar fi să se detașeze de situație și să îl ignore.

Descoperă sursa de la care au venit cuvintele urâte și înjurăturile!

Gândește-te la locurile din care cel mic poate învăța un limbaj inadecvat. Copilul care înjură poate avea un model negativ în viața sa. Fie că vorbim despre jocuri video, emisiuni la televizor, videoclipurile de pe internet, eropii preferați sau chiar rude mai mari precum veri, unchi sau mătuși – înjurăturile tot au fost învățate de undeva. Încearcă să stai de vorbă cu cel mic și să afli cum a învățat să înjure și de la cine. Apoi, în funcție de caz, poți îndepărta treptat persoana din viața copilului, mai ales dacă este vorba de un personaj tv sau îl poți îndemna să își aleagă un model mai bun.

 

 

 

 

 

My title page contents