Tehnici de calmare pentru copii anxioși. 10 fraze pentru a calma un copil neliniștit

Vrei să afli tehnici de calmare pentru copii anxioși? Anxietatea face parte din dezvoltarea normală a copiilor. Unii sunt îngrijorați de schimbări, cum ar fi intrarea la grădiniță sau școală. În alte momente, temerile lor sunt mai puțin concrete și provin din imaginația lor, precum frica de întuneric sau de monștri. Dar aceste temeri, chiar dacă iraționale, generează și multă anxietate.

Specialiștii ne asigură că puțină anxietate este normală, dar este important să o limităm pentru a împiedica să se dezvolte în continuare. Dacă nu o facem, vom ajunge să avem copii temători. Anxietatea copilului nu trebuie minimalizată sau negată, ci trebuie conștientizată. Părinții trebuie să-l învețe pe copil cum să gestioneze aceste sentimente.

Cum putem transmite rapid siguranță și o stare de calm copiilor? Iată 10 tehnici de calmare pentru copii anxioși:

1. „Te iubesc. Ești în siguranță „

Anxietatea ne face să ne simțim nesiguri. Imediat, în creierul nostru se activează o alarmă. Așadar, când observi primele semne de anxietate la copilul tău, îmbrățișează-l și asigură-l că e în siguranță. În acest fel, creierul său se va calma și anxietatea va dispărea. Dacă este necesar, stai în preajma lui un timp.

2. Care este cel mai rău lucru care se poate întâmpla?

Anxietatea este practic o stare de așteptare negativă. Persoana crede că se va întâmpla ceva rău, chiar dacă nu poate spune exact ce despre ce este vorba. Prin urmare, este de dorit să-l ajutăm pe copil să-și identifice cele mai grave temeri și coșmaruri. Când își va da seama că este doar o senzație și că, în realitate, nu are de ce să se teamă, anxietatea va dispărea. De asemenea, îl poți ajuta să găsească o soluție. Știind cu ce are de-a face îl va ajuta.

3. „Numără …” – se încadrează în lista acelor tehnici de calmare pentru copii anxioși

Pe măsură ce devenim conștienți de anxietate, aceasta crește. Cu cât copilul se concentrează mai mult pe palpitații, pe starea de nervozitate sau stres psihologic, aceste simptome cresc. O strategie bună pentru calmarea copiilor anxioși este de a-și abate atenția de la anxietate. Pentru a obține acest lucru, îl poți ruga să numere câte persoane au telefon în mână în cazul în care sunteți într-o sală de așteptare a clinicii. Sau să numere copacii pe care-i vede din mașină. Ideea este de a-l face pe copil să se concentreze pe orice altceva pentru a-i distrage atenția.

4. „Desenează cum te simți”

S-a demonstrat că desenul, colorarea sau pur și atingerea cu mâna a unei foi de hârtie are un efect calmant surprinzător. Mai mult, desenul este și mai eficient la copiii mici. Un copil mic este capabil astfel, să-și exprime emoțiile pe care îi este greu să le exprime în cuvinte. Deoarece are un vocabular destul de limitat, iar inteligența lui emoțională nu este foarte dezvoltată.

5. „Suntem de nedespărțit”

În multe cazuri, copiii se tem să nu fie abandonați. Mai ales atunci când suferă de „anxietatea de separare”. Cu toate acestea, pe măsură ce cresc și devin conștienți de așteptările părinților lor, de asemenea se confruntă cu anxietate. Ai grijă, să-l faci să se simtă în siguranță.

6. „Respiră adânc”- una dintre cele 10 tehnici de calmare pentru copii anxioși

Nu este niciodată prea devreme să-ți înveți copilului o tehnică de respirație. Aflăm de la specialiști că atunci când suferim de anxietate, pulsul o ia la goană și respirația devine greoaie. Creierul percepe aceste schimbări și activează modul de luptă, deoarece consideră că suntem în pericol.

7. „Îți amintești când …?”

Anxietatea ne face adesea să nu mai fim raționali și anulează memoria. Deoarece nu ne putem gândi decât la cât de rău ne simțim. Este recomandabil să li se amintească aceste momente copiilor anxioși. „Îți amintești când am fost la stomatolog și cât de bine te-ai comportat? În acest fel, copilul își va recăpăta controlul și încrederea în sine.

8. „Anunță-mă când au trecut două minute”

Anxietatea alimentează anxietatea. Una dintre cele mai eficiente strategii pentru a o elimina, este de a ne distrage atenția de la senzațiile pe care le simțim. Spune-i copilului să se concentreze pe mișcarea limbilor ceasului, până când vor trece două minute. Acesta se va concentra pe ceas și va uita de anxietatea lui.

9. „Uneori, grijile sunt bune”

Multe persoane care suferă de anxietate se simt rău pentru că nu acceptă acele sentimente. Le clasifică drept negative și inadecvate și vor să scape de ele cât mai curând posibil. Aceste sentimente sunt acolo pentru un motiv și nu trebuie să le negăm sau să cădem pradă lor. Așadar, în loc să minimalizezi sentimentele copilului tău, confirmă-le și explică-i că uneori preocupările sunt bune. Dar în alte cazuri sunt pur și simplu excesive. Spune-i că pentru a evita să se simtă în acest fel, cel mai bun lucru de făcut este să caute soluții și să dezvolte un plan de acțiune.

10. „Am trecut și eu prin asta” – o altă tehnică dintre cele 10 tehnici de calmare pentru copii anxioși

Când suntem anxioși, ne simțim copleșiți de gândurile noastre. Pentru a ieși din acest cerc vicios, îl poți ruga pe copil să se pună în locul tău. Povestește-i despre acea perioadă în care și tu ai simțit frică și anxietate. Nu doar că îi vei capta atenția, dar îți vei transmite și ideea că nu este singur. Și că ceea ce trăiește este ceva normal, cu care avem de-a face cu toții, la un moment dat.

My title page contents