Fobia socială la copii poate fi gestionată cu ajutorul părinților

Copilul tău este un singuratic. Nu interacționează cu ceilalți copii nici în colectivitate (școală) și nici în afara ei. Fobia socială la copii (tulburarea de anxietate socială) reprezintă de fapt teama intensă a acestora de a se afla într-o situație în care ar putea fi „studiați” sau judecați de alte persoane.

 

Fobia socială la copii este de fapt un complex de trăiri intense de anxietate. Declanșatorii pot fi diferiți: vorbitul în fața celorlalți, cititul cu voce tare, teama de a fi evaluat de ceilalți, teama de a fi jignit, rușinea. Copiii care suferă de anxietate socială se simt îngrijorați de toate situațiile în care se află în prezența altor persoane. De colegii de școală, de prietenii de joacă sau chiar de membrii familiei, atunci când se reunesc mai mulți la un loc.

Fobia socială la copii

Tulburarea de anxietate socială poate provoca suferințe semnificative copiilor și are un efect negativ asupra performanțelor școlare, relațiilor sociale și încrederii în sine. Copiii cu tulburare de anxietate socială sunt susceptibili de a evita să se implice în activitățile de grup, inclusiv cele școlare, alături de colegi, cum ar fi jocurile sportive. Teama se referă, ca și în celelalte situații, la posibilitatea de a fi „studiat” și judecat de aceștia.
Părinții pot ajuta copiii cu tulburări de anxietate socială înțelegând natura bolii și învățându-i cum să facă față sentimentelor pe care le au în diverse situații.

Simptomele tulburării de anxietate socială

Vârsta medie la debutul tulburării de anxietate socială este de 13 ani. Trei sferturi dintre copiii care se confruntă cu această fobie au la debut vârste cuprinse între 8 și 15 ani. Tulburarea poate fi consecința timidității sau inhibiției sociale, dar poate fi și declanșată de o experiență traumatică. Inclusiv de o situație în care copilul a fost intimidat de cineva.
Caracteristica definitorie a tulburării de anxietate socială include o frică marcată cu privire la una sau mai multe situații sociale în care poate fi supus unei eventuale examinări de către ceilalți. Alte simptome includ:

  • Înroșire la față, bătăi accelerate ale inimii, tremor, greață, dificultăți de vorbire;
  • Teamă care apare cu mai multe săptămani înainte ca evenimentul să aibă loc;
  • Producerea de tantrumuri atunci când se confruntă cu anxietatea socială;
  • Învinovățirea altor persoane pentru eșecurile personale;
  • Evitarea situațiilor considerate stresante.

Cum îți ajuți copilul să facă față fobiei sociale

Cel mai bun prim pas pentru a-l ajuta este să vorbească despre această teamă. Copiii cu tulburare de anxietate socială știu că se simt înspăimântați în situații sociale, dar nu știu întotdeauna de ce. Ajută-l să „lege” răspunsul emoțional de simptomele fizice și de declanșatori. Explicațiile cu privire la felul în care anxietatea are impact asupra gândirii și comportamentului este o lecție în a lucra cu emoțiile negative.

  • Copilul trebuie să învețe care sunt instrumentele pe care le poate folosi atunci când se simte copleșit. Respirația profundă este cel mai bun mod de a calma ritmul cardiac rapid, respirația superficială și senzația de amețeală. În timpul acesta vorbește-i cu voce scăzută, calmă, încurajându-l să se calmeze și să-și găsească echilibrul.
  • Relaxare musculară progresivă: copiii anxioși au tendința de a-și încorda mușchii atunci când sunt sub stres. Învață-l să-și relaxeze mușchii și să elibereze tensiunea începând cu mâinile și brațele. Îndeamnă-l să strângă pumnul și să îl mențină așa timp de cinci secunde, apoi să îl deschidă lent.
  • Învață copilul să recunoască gândurile negative și să le înlocuiască imediat cu cele pozitive.
  • Copiii cu tulburări de anxietate socială tind să devină maeștri ai evitării. Ei fac tot ce pot pentru a evita implicarea în situații care provoacă anxietate. În timp ce acest lucru poate părea calea cea mai ușoară de rezolvare, aceasta poate de fapt înrăutăți anxietatea socială în timp.

Când e nevoie de ajutor profesionist

Dacă tulburarea de anxietate socială afectează în mod negativ capacitatea copilului de a urma școala, de a socializa cu colegii săi sau afectează alte domenii, solicită o evaluare de la un psiholog autorizat. Vestea bună este că tulburarea de anxietate socială este tratabilă, iar copiii pot învăța să facă față simptomelor și să implementeze strategii care funcționează într-o mare varietate de situații.

My title page contents