Mituri despre anxietate. 5 mituri frecvent întâlnite despre anxietate

Mituri despre anxietate sau ce să crezi și ce nu. Singurul remediu al anxietății este voința? Este posibil să distingem anxietatea normală de cea patologică?

 

Fără îndoială, cu toții suntem supuși unei vieți agitate și stresante, dar există prea multe legende despre anxietate.

 

Iată 5 mituri frecvente despre anxietate, pe care ar trebui să le îndepărtăm din mintea noastră:

1. M-am născut neliniștit și până la urmă așa suntem cu toții

FALS: Conform specialiștilor, anxietatea este o condiție de tensiune psihică interioară generată de frică și îndoială cu privire la evenimentele viitoare, care determină o serie de modificări fizice și psihice pentru a pregăti un răspuns la evenimente sau stimuli potențial periculoși. Anxietatea este un fenomen fiziologic. Constituie un factor de conducere util și indispensabil pentru depășirea obstacolelor sau urmărirea unui obiectiv intens dorit.

Un exemplu dat de specialiști: anxietatea fiziologică a unui student care trebuie să susțină un examen joacă un rol decisiv ca stimulent pentru studiu, crește concentrarea și facilitează memoria. Anxietatea patologică, pe de altă parte, este dominată de îndoială și frică. Corelațiile fizice și psihice sunt exagerate și incontrolabile, având drept consecință evitarea realității. Dacă elevul se prezintă la examen, se va confrunta cu tahicardie, se va simți confuz, va avea rezultate dezamăgitoare care îi vor confirma temerile și probabil va fi respins. Prin urmare, anxietatea patologică nu este un fenomen normal sau înnăscut, nu poate fi considerată un stil de viață și trebuie recunoscută și tratată.

2. Anxietatea este întotdeauna aceeași

FALS: Anxietatea fiziologică diferă de anxietatea patologică prin faptul că este ușoară sau moderată. De asemenea, este temporară. Mai mult, nu este nici o sursă de disconfort pentru persoană și nici nu-i compromite viața emoțională și socială.

3. Singurul remediu este puterea de voință

FALS: Voința este decisivă pentru a alege și a efectua pașii adecvați pentru a ajunge la final. Poate fi utilă pentru a cere ajutor sau pentru a contacta un specialist. A-ți sugera pentru tine sau pentru alții să fii puternic, să nu te gândești la asta, care este doar o problemă de slăbiciune sau caracter, este o iluzie pură care alimentează problema și crește sentimentul de neputință și vinovăție.

4. Nu merg la psiholog pentru că acolo merg nebunii

FALS: Psihologul se adresează oricui simte nevoia de schimbare și se bazează pe un profesionist pentru a ajunge la o condiție de bunăstare fizică și psihică.

5. Mai bine mă bazez pe un anxiolitic decât pe o cale interminabilă și scumpă

FALS: Medicamentele psihiatrice trebuie utilizate corect și prin prescripție și control făcute de către psihiatru. Durata și frecvența unui tratament psihologic sau psihoterapeutic poate depinde de mai mulți factori, stabiliți tot de către psiholog.

Acestea sunt doar câteva dintre falsele mituri despre anxietate. Pentru a fi sigur de un diagnostic, pentru a beneficia de un tratament adecvat nevoilor tale, este necesară consultarea unui specialist.

My title page contents