De ce femeile sunt mai stresate?

Suntem diferiți și inegali în fața stresului. Unii factori de stres ne afectează pe cei mai mulți dintre noi, cum ar fi presiunea timpului și a obiectivelor de atins. Alți factori de stres nu privesc, din fericire, decât o minoritate: cazul agresiunilor și al violențelor. 

 

Să nu uităm că stresul este un proces în care joacă doi protagoniști: factorul de stres și persoana stresată. Ambii depind de alți factori: genă, mediul familial, rezistența fizică și psihică, educația etc. Peste toate acestea, sexul persoanei este și el un factor foarte important. Femeia, prin rolurile multiple pe care le are, trăiește mai intens stresul.

Mai mult stres la femei decât la bărbați

Ca femeie și mamă, jonglezi cu nevoile multor oameni și cu multele roluri pe care le joci. Indiferent dacă lucrezi sau nu în afara casei, munca ta nu se încheie la ora la care te-ai ridicat de la birou. Și nu se încheie nici când copiii se duc la culcare. Programul unei femei poate fi perturbat de nenumărate ori într-o zi. Pe lângă sarcinile clasice, fixe, femeia înfruntă nenumărate provocări de-a lungul unei zile. De multe ori, este nevoită să facă față, contra timp, unor situații aflate la granița dintre viață și moarte, mai ales când este vorba despre copiii ei. Ora de somn, poate fi amânată de multe ori. Ea se prezintă impecabil și la ore târzii în noapte și la ore foarte matinale. Îndatoririle ei sunt importante și ea consideră că trebuie să le respecte și să le ducă la îndeplinire cu brio. De aici apare presiunea pe umerii ei, uneori mult prea mare și pe perioadă îndelungată.

Stresul femeii este frecvent și constant. Acum există un studiu care să demonstreze acest lucru. Universitatea Tucson din Arizona a făcut un studiu pe 166 de cupluri căsătorite. Persoanele din studiu au ținut un jurnal zilnic de 42 de zile, înregistrând evenimentele zilnice și stresul.

Studiul a concluzionat că stresul la femei este mai mare decât la bărbați

Rezultatele fac însă o distincție importantă. Femeile sunt mai stresate deoarece întâmpină mai multe episoade de primejdie și nu pentru că își duc suferința de la o zi la alta.

Potrivit cercetătorilor de la Spitalul de Copii din Philadelphia, femeile chiar sunt sclavele propriilor hormoni, după cum relatează The Telegraph. Este vorba despre CRF, un anumit hormon al stresului, la care bărbații nu reacționează însă, indiferent cât de mare este nivelul acestuia.

Din acest motiv, femeile sunt de două ori mai predispuse la afecțiuni aflate în strânsă legătură cu stresul. Indiferent dacă este vorba despre depresie, anxietate și stres post-traumatic, dar și comportamentul lor de zi cu zi în cazul femeilor, comportamentul bărbaților este de departe mai degajat.

Factorii de stres

Stresul este reacția pe care o dezvoltă individul la factorii de stres. Totul se petrece ca în cazul valurilor oceanului. Când condițiile meteo sunt proaste, nu toată lumea are rău de mare în egală măsură: unora le va fi foarte rău, altora foarte puțin, în timp ce unora nu le va fi deloc rău. Pe de altă parte, unele valuri, deși mai puțin înalte decât altele, vor provoca mai multe stări de vomă. Astfel, în fața aceluiași factor de stres, noi reacționăm diferit. De reținut că, pe de altă parte, factorii de stres cei mai impresionanți, nu sunt neapărat cei mai periculoși. De aici, concluzia că trebuie să știm când chiar avem motiv de stres și când nu are rost să cădem pradă. Trebuie să ignorăm, să trecem peste. Furtuna se liniștește repede.

Lucrurile se complică atunci când consecințele stresului devin la rândul lor cauze de stres: astfel, faptul de a deveni agresiv și coleric sunt consecințe ale stresului care pot crea probleme în relațiile noastre cu ceilalți. Acest fapt generează stres. Este practic un cerc vicios între factorii și consecințele stresului.

De ce femeile sunt mai stresate decât bărbații? Tiparul după care sunt construiți bărbații și femeile

Stresul femeilor este cauzat de rolul lor diferit față de cel avut de bărbați sau pentru că ei trăiesc și înfruntă stresul diferit față de femei? Poate nici nu mai conteazăCa femeie, trebuie să vă găsiți căile care vă aduc pace în viața voastră.

Stresul la femei este ridicat. Acestea au o mare responsabilitate față de familie, prieteni și față cei dragi, în general. Este important ca și femeile să aibă o stare de bine, așa cum o creează celor de care sunt interesate.

Femeile multitasking

  • Femeile jonglează cu atât de multe roluri și îndatoriri încât se lovesc mai des de situații stresante. În loc să înceapă un lucru și să îl ducă la bun sfârșit, femeile au multe priorități simultan și toate trebuie duse la îndeplinire. Ele trebuie să gestioneze fiecare situație, să ducă sarcina la îndeplinire și să înfrunte stresul ce apare.

Poate că o singură concluzie este că femeile trebuie să muncească mai puțin.

Stresul la femei ar scădea dacă ar realiza o sarcină pe deplin înainte de a începe următoarea activitate? Nu mai sunați medicul dentist în timp ce mergeți la magazin alimentar! Nu mai vorbiți la telefon în timp ce alăptați! Nu vă mai implicați în acțiuni de voluntariat și nu vă împărțiți în multe părți! Mai întâi, aveți grijă de voi și apoi de alții, în măsura în care vă permite timpul.

Cea de-a doua concluzie este că, chiar dacă aveți mai multe sarcini, puteți învăța să vă concentrați atenția asupra a ceea ce faceți acum și să nu vă faceți griji cu privire la ceea ce urmează. De câte ori plănuiți ce veți face după cină, în timp ce luați cina? Fiți ocupate, dar fiți ocupate cu un singur lucru la un moment dat. Păstrați-vă atenția unică.

  • Femeile dau mai repede de suferință, dar au o mulțime de stresuri. Conform studiului amintit, stresul femeilor dintr-un moment a fost cauzat de multe evenimente stresante unul după altul; nu a fost cauzat de stresul de la un eveniment la altul. Deci, femeile renunță la un eveniment când se întâmplă, dar există întotdeauna un altul pe linie.

Puține femei au o comunitate de prieteni sau prieteni care îi ajută în fiecare zi. Adesea, femeile poartă poverile copiilor și ale soților, pe lângă pe cele ale lor. Poate femeile sunt stresate pentru că au nevoie de mai mult ajutor?

Combateți stresul în beneficiul tuturor celor dragi!

 

My title page contents