Cum să reacționezi când copilul ia o notă mică

A venit acasă cu o notă de 6 la matematică, deși plătești bani grei meditatorului. Cum să reacționezi când copilul ia o notă mică? Să-i reproșezi ori să consideri că a fost un accident și să manifești toleranță? Cum e mai bine?

 

Unii părinți pun preț pe note, alții pe cunoștințele pe care le acumulează copilul în realitate. Să nu fim totuși ipocriți și să recunoaștem că obținerea unei note mici nu este cea mai fericită situație. Cum să reacționezi când copilul ia o notă mică, iată un posibil subiect de extemporal pentru părinți.

Câți părinți, atâtea reacții

Că ne place sau nu, notele sunt o reflectare a efortului depus de elev la școală. Cu toate acestea, carnetul de note pe care copilul îl aduce acasă nu descrie întotdeauna în mod corect capacitățile acestuia și nici cât de responsabil este el în privința studiului.
Părinții reacționează în mod diferit atunci când copilul vine acasă cu note mici. Unii își imaginează un viitor sumbru, ca și cum o notă mică e suficientă pentru a condamna copilul la eșec pentru restul vieții sale. Alți părinți se simt vinovați de această situație ori își învinovățesc partenerul/partenera de neimplicare în a motiva sau disciplina copilul. În realitate, nici una dintre aceste extreme nu este sănătoasă. O notă proastă nu înseamnă că totul este pierdut. Și faptul că cel mic nu excelează la școală nu te face să fii un părinte rău. Este doar o situație neplăcută, dar pe care o puteți depăși cu efort și înțelegere de ambele părți.

Cum să reacționezi când copilul ia o notă mică

Cel mai probabil că nici copilul nu este mulțumit de notele sale. Acum depinde de voi, părinții, să-l îndreptați înapoi pe calea cea bună. Că sistemul nostru de învățământ este sau nu performant, e discutabil. Însă școala nu este lipsită de importanță, asta e cert. Notele proaste reprezintă un avertisment că lucrurile nu sunt în regulă cu elevul, deci trebuie acționat cumva. Dacă o faceți imediat, câștigați timp mai mult pentru a îndrepta lucrurile. Așadar, dacă piciul vine cu note proaste, încearcă să respecți următoarele recomandări.

Rămâi calm/ă

Te poți simți supărat/ă sau neliniștit/ă, dar să știi că sentimentul de înfrângere nu duce nicăieri. Dacă țipi la copil sau îl pedepsești pentru eșec, nu faci decât să îi rănești stima de sine. Iar la următorul test sau proiect pe care îl va avea de făcut, teama de eșec îl va face să resimtă o presiune și mai mare.

Nu atribui eșecurile personalității lui

O mare greșeală pe care mulți părinți o fac este să dea verdicte: ”Ești prost”, ”Ești leneș” sau ”Nu ești bun la școală”. Nu este deloc adevărat. Tratați acea materie sau școala în ansamblu ca pe o provocare. Schimbați mentalitatea copilului. Învățați-l că o notă mică este un obstacol pe care îl poate depăși. Că e spre binele lui. Dacă îi veți răni copilului sentimentele cu negativismul nostru, îi anihilați orice motivație. Criticile de acest tip dăunează grav în timp. Copilul poate trece de la o simplă lipsă de concentrare la reale tulburări de comportament.

Căutați împreună soluții

Toți cei implicați trebuie să aibă o atitudine constructivă și pozitivă. Aceasta include copilul, părinții și profesorii. Odată ce a fost identificată problema, comunicați. Lucrați împreună pentru a găsi o soluție de îndreptare a notelor mici. Cauzele declinului pot fi diverse. Pot fi temporare (lipsa timpului pentru studiu sau gestionarea lui defectuoasă) sau mai grave (tulburări de somn, anxietate socială sau probleme de familie, stres, epuizare mentală sau dizabilități de învățare).

Lucrați împreună

Odată ce copilul este pregătit să vorbească despre notele lui și să încerce să le îmbunătățească, este timpul să lucrați împreună. Întrebați-l ce simte că trebuie să facă. Ce s-a întâmplat și cum îl puteți ajuta la îmbunătățirea situației. Poate că ar învăța mai bine dacă ar avea un partener de studiu. Poate că are nevoie de voi sau de un meditator. Dacă a luat note mici nu înseamnă neapărat că îi lipsește voința sau auto-disciplina. Poate că deja face tot ce-i stă în putință și se luptă să răspundă așteptărilor, însă puterile îi sunt limitate.
În concluzie, eșecul la școală nu este sfârșitul lumii. Lăsați copilul să știe că sunteți de partea lui și că îl sprijiniți cu entuziasm și hotărâre pentru redresarea situației.

My title page contents