Pedepsele sunt diferite de consecinţe?

Pedepsele sunt diferite de consecinţe? Cum este mai bine, sa pedepsesti un copil sau sa il lasi sa descopere consecintele faptelor sale?

In Romania exista o vorba veche: omu cand greseste invata! Tocmai de aceea, in ceea ce priveste educatila copiilor si pedepsele, apar si controverse: sa fie mai bine sa il las sa greseasca sau sa fie mai bine sa il pedepsesc eu daca a gresit?

Copiii si conduite

Cei mici, ca si adultii, potrivit drshefali.com, invata cel mai bine prin consecinte. Insa, daca primesc mustrari, sunt certati sau pedepsitit, ei nu vor mai stii ce si cum sa inteleaga din actiunea pe care tocmai au facut-o.

Pedepse vs consecinţe

Potrivit drshefali.com, consecinţele şi pedeapsa sunt fundamental diferite. Pedeapsa se refera la impunere si disciplina fortata, in timp ce consecintele curg spontan, ca urmarea a actiunilor noastre sau a celor mici.

Efecte, cauze

Cauza si efectul sunt doua lucruri ce decurg spontan, in urma actiunilor noastre. Potrivit dr.drshefali.com, atunci cand parintele impune o pedeapsa, nu impune si un efect sau o consecinta. Prin efect sau consecinta, cel mic invata printr-o situatie, ci nu constrans de un adult.

Frica

Potrivit  drshefali.com, in cazul in care cei mici vor fi pedepsiti, vor dezvolta sentimente de frica, insa acestea nu ii vor ajuta sa devina mai responsabili si nici sa invete lucruri intr-un mod folositor din actiunile si greselilelor.

 

Copiii si cum pot invata din consecinte?

Parintele este cel responsabil pentru copilul lui. Potrivit  drshefali.com, daca vrei ca cel mic sa invete din consecinte, ar fi bine sa fii tot timpul langa el si sa fii dispus sa ii accepti greselile.

Conform drshefali.com, aceasta este o modalitate prin care il poti ajuta pe cel mic sa invete singur: pentru a-l ajuta pe copilul tău să-şi dezvolte propria conştiinţa, ai nevoie de mult timp şi răbdare. Trebuie să faci de fiecare dată un pas înapoi şi să laşi consecinţele naturale să-şi facă treaba. Totodată trebuie să ai răbdare şi să permiţi acest lucru. De ce?  Pentru că, altfel, există posibilitatea să pierdeţi oportunitate după oportunitate, în urmă căreia, cel mic ar fi putut învaţă o lecţie singur.

Anxietatea

Conform  drshefali.com, pentru multi parinti anxietatea si dorinta de control impiedica invatarea din consecinte. Este important ca adultul sa fie responsabil, insa s anu controleze fiecare miscare a copilului sau!

 

Adaptare din: drshefali.co

My title page contents