Ce trebuie să le spui copiilor. Sunt buni si au nevoie sa stie asta

Ce trebuie să le spui copiilor. Sunt buni si au nevoie sa stie asta

Ce trebuie să le spui copiilor. Tu cum esti? Dar copiii tai? Tu stii sau ai puterea sa recunosti de ce iti este cel mai frica pe acest Pamant? Ai puterea sa iti rostesti temerile cu voce tare? Nu te mai intrebam ce ai raspuns. Cum crezi ca procedeaza copiii?

 

Pe acest pamant, copiilor le este teama cel mai tare de neiubire si de sentimentul de rautate. Sau mai precis, de faptul ca sunt rai sau considerati rai.

Fii cu bagare de seama si ia in calcul ca fiica sau fiul tau crede ca nu il iubesti suficient. Si aceasta idee apare la cea mai mica cearta, la cea mai mica ridicare din sprancene. Un mic incident negativ sterge tot ce ai construit pana in acel moment. Toata dragostea, toata staruinta, toata prezenta.

De aceea e important sa le spui in vorbe, sa ii feliciti, sa ii admiri, sa ii observi, sa le reamintesti toate gesturile lor de bunatate, de candoare, de dragalesenie.

Ce trebuie să le spui copiilor?

„”Miruna, mi-a placut asa de mult ca ai fost ingaduitoare cu sora ta la ziua Larei de sambata. Ca ai avut rabdare cu ea, ca i-ai vorbit frumos si ca ai fost protectoare cu ea.

Esti o fetita tare buna si draguta. Te iubesc si te apreciez foarte mult”

Si e important sa te intorci in trecut si sa ii aduci aminte de alte momente in care a avut un comportament pozitiv. Ca sa ii intaresti obiceiul pozitiv. Sa il incurajezi. Sa il faci sa mearga mai departe.

Ce trebuie să le spui copiilor? E important sa le reamintim mereu copiilor cat sunt de buni. Cat sunt de frumosi. Pentru ca ei au o nevoie reala ca noi sa ii convingem ca inca credem in ei si in bunatatea lor. De ce? Pentru ca sunt atat de multe momente in care ai nostri copii primesc mesaje subtile sau chiar directe ca nu sunt buni. Ca nu sunt perfecti.

Si, chiar noi, parintii, facem asta. Chiar daca fara sa vrem sau sa stim asta in mod constient.

Limbajul corpului, o privire, o vorba…si uite asa avem o pecepe pusa pe un copil.

Asa ca hai sa nu ne zagrcim. Hai sa le spunem ca sunt minunati si frumosi si atunci cand fac un dezastru total in casa. Sa le spunem ca ii iubim mereu. Ca sunt perfecti asa cum sunt. Ca sunt minunati si completi.

 

My title page contents