Ce faci când ai un copil hiperactiv

Dacă ești într-o astfel de situație, probabil că te întrebi ce faci când ai un copil hiperactiv? Hiperactivitatea sau agitația este un comportament specific copiilor cu vârste mici, mai exact o sensibilitate la supra-stimularea din mediul înconjurător.

 

Acești copii se concentrează mai greu asupra unei singure activități, când și alți stimuli din jur (vizuali, auditivi și tactili) acționează asupra lor. Comparativ cu alți copii, copilul hiperactiv este mai activ și se poate caracteriza prin: manifestarea de reacții emoționale mai puternice, impulsivitate, agresivitate, vorbire în exces, dificultate în desfășurarea unor activități statice (statul în bancă la școală, urmărirea unui film, lecturarea unei cărți). Dacă aceste trăsături nu sunt manifestate concomitent și constant pe o perioada lunga de timp, nu se pune problema unei dereglări sau a unei disfuncționalități. Mulți copii, prin natura lor, sunt mult mai activi decât alții.

Ce faci când ai un copil hiperactiv. Firescul și nefirescul

Unii copii pot manifesta o stare de hiperactivitate datorită bucuriei sau neliniștii pe care o resimt în legătură cu anumite evenimente ce urmează să se întâmple (serbarea zilei de naștere, participarea la un concurs, prima zi de școală). Sunt copii care devin agitați din cauza schimbărilor apărute în viata lor (începerea școlii, schimbarea domiciliului, divorțul părinților) sau din cauza plictiselii sau lipsei de interes pentru activitatea pe care o desfășoară. Dacă aceste trăsături se manifestă mai mult de 6 luni, atunci este recomandat un consult medical.

Programul trebuie respectat

Copilul hiperactiv are nevoie de un program echilibrat de activitate, relaxare și odihnă. Copiii hiperactivi au nevoie de rutină în viața lor, pentru că aceasta îi face să se simtă în siguranță. Astfel, și comportamentul li se va modifica treptat.

Dietă nepotrivită

Un consum mare de dulciuri poate fi una dintre cauzele hiperactivității copilului. Încearcă să reduci sau chiar să elimini dulciurile din alimentație și să le înlocuiești cu sucuri naturale sau gustări de fructe și legume. Un copil hiperactiv are nevoie și de vitamine și de un regim alimentar bazat pe o hrană sănătoasă.

Acțiuni duse până la capăt

Un copil hiperactiv se plictisește destul de repede. Nu e de mirare dacă el începe o activitate și apoi trece la alta. Îl poți ajuta, explicându-i că o treabă începută trebuie dusă până la capăt.

Soluții pentru calmare

Tehnica respirației:  timp de 10 minute să inspire aer pe nas și să expire pe gură. Printr-o respirație profundă, pulsul copilului și tensiunea arterială se echilibrează și copilul va fi cuprins de o stare de calm.

Tehnica îmbrățișării: îmbrățișările au un puternic efect antistres. Copilul simte siguranță, acceptare și iubire.

Tehnica imaginației dirijate: ia câteva jucării sau imagini (din cărți de povesti, reviste) și construiți împreună o poveste imaginară. Trebuie să-i fie captată atenția cu lucruri sau povești interesante, în care el să se implice și să-și devieze atenția de la ceea ce făcea.

Pe scurt, copilul hiperactiv:

  • Este într-o continuă mișcare;
  • Nu reușește să rămână așezat;
  • Nu poate aștepta în liniște, nu se poate juca singur o perioadă mai lungă de timp;
  • Îi întrerupe pe ceilalți și vorbește excesiv de mult;
  • La școală, are probleme atât de învățare, dar mai ales de relaționare;
  • Nu prea reacționează la pedepse.

Ce faci când ai un copil hiperactiv. Multă răbdare și calm

Copiii hiperactivi au nevoie de mai mult timp și mai multe explicații, pentru a asimila noul din viața lor. Voi, părinții, trebuie să manifestați multă înțelegere și să-l susțineți pe copil. Evitați critica și fiți calmi, pentru o comunicare mai bună cu copilul. De asemenea, e nevoie de o atitudine pozitivă și de folosirea unor propoziții scurte, la obiect în comunicarea cu copilul hiperactiv. Cerințele să fie clare și să se aplice imediat și consecvent un sistem relevant de recompense și penalizări, adaptat profilului copilului lor.

 

My title page contents