Bebelușul la 6 luni. Ce este nou în evoluția lui? Cum se comportă?

Bebelușul la 6 luni. Ce este nou în evoluția lui? Bebe are 6 luni. O etapă importantă. Tocmai ce a ajuns la jumătatea primului anișor de viață, iar el este din ce în ce mai prezent în casă, în familie. Când copilul ajunge în a șasea lună de viață, el simte o atracție puternică față de orice. De asemenea, el încearcă să interacționeze mai bine cu lumea din jurul lui.

Dezvoltarea copilului de 6 luni

Copilul în vârstă de 6 luni începe să vadă lumea cu ochi noi. Dacă până de curând părea prea puțin atras de lucruri și de oameni, acum copilul simte nevoia de a înțelege mai bine ce se întâmplă în jur. De asemenea, începe să dezvolte o anumită curiozitate, în comparație cu abilitățile lor. Bebelușul distinge acum perfect persoanele cunoscute de el  și fețele noi. Zgomotele noi sau situațiile noi îl pot speria.

  • Nou-născutul identifică perfect originea zgomotelor și distinge sunetele plăcute de cele enervante.
  • Întotdeauna foarte atent la fețe, este capabil să perceapă schimbările de expresie pe care încearcă să le imite.
  • Veți observa că poate face multe lucruri. Se întoarce cu ușurință atunci când este așezat pe burtă, râde la mici joculețe amuzante (cum ar fi cel în care fața este acoperită cu mâinile și se joacă cucu-bau) și începe să-și coordoneze mai bine mișcările mâinilor. Reușește să treacă un obiect dintr-o mână într-alta.
  • În această lună, în general, este începută înțărcarea. Cu toate acestea, înțărcarea copilului nu înseamnă renunțarea la alăptare: dacă mama încă mai poate alăpta, poate să mențină un anumit număr de alăptări, de exemplu o alăptare dimineața și una seara. Sau îi poate oferi sânul după fiecare masă, ca o mică completare sau ca un mic moment de răsfăț în brațe la mama. Ideal ar fi ca alăptarea să dureze cel puțin până la 12 luni.

 

Capacitățile motorii ale bebelușului de 6 LUNI

 

Copilului în vârstă de 6 luni îi place să se ridice și își dedică o mare parte din efortul său în acest sens, dar are nevoie de ajutor. Întindeți-vă mâinile înspre el. Bebelușul va încerca imediat să se ridice. Îi place să stea în șezut, dar nu poate sta prea mult. Într-o poziție așezată, de fapt, nu-și poate încă ține spatele drept.

Susțineți copilul, apucându-l sub brațe și puneți-l într-o poziție verticală. Îndoiți-i picioarele și lăsați-l lejer cu toată greutatea lui pe picioare. El încă nu-și poate menține această poziție, dar începe să o aprecieze.

 

Bebelușul la 6 luni. Gurița testează tot.

 

În exercițiul de cunoaștere și descoperire de lucruri noi, bebelușul are tendința să „guste” din obiecte. Atenție mare, la tot ce e în jurul lui și la care poate ajunge destul de repede. E suficientă o clipă de neatenție pentru a se ajunge la accidente.

Acum e și vârsta la care începe să se joace cu jucării colorate, zgomotoase. Este foarte bine să nu-l opriți din acest drum, însă aveți grijă ca jucăriile să fie sigure, să nu conțină piese ce se pot desprinde și pot ajunge să fie înghițite de acesta. De asemenea, evitați să cumpărați jucării din magazine neautorizate. Deși sunt copii destul de fidele ale unor jucării renumite, acestea nu au aceeași calitate a materialelor din care sunt confecționate, sistemul de închidere poate ceda mai ușor și alte situații asemănătoare. De exemplu, o jucărie de proastă calitate, poate să nu fie sigură atunci când vorbim de baterii. Acestea ajung în mâna sau chiar gurița bebelușului și sunt toxice. Vopseaua de pe unele jucării se poate lua și tot așa se poate ajunge la o situație mai puțin plăcută. Nici jucăriile prea dure nu sunt chiar indicate la această vârstă. Cuburile de lemn pot fi periculoase la această vârstă.

 

La 6 luni apar primii dințișori

 

Unii copii au dinți chiar de la 5 luni, dar destul de mulți bebeluși au la 6 luni gingiile umflate. Prin urmare, bebelușul este agitat, nervos, nu doarme mereu bine, plânge, nu mănâncă. Pe lângă produsele recomandate de medic, îi poți oferi jucării pentru gingie, astfel încât el nu doar că se va juca, dar își va ușura și momentul neplăcut prin care trece.

 

Hainele nu-i mai sunt bune

 

În prima lună a vieții, creșterea nou-născutului este foarte accentuată. La sfârșitul primei luni măsoară cu 5 centimetri mai mult decât la naștere.
Acesta crește din nou cu 3 centimetri în a doua lună și apoi crește cu 2 centimetri de la a treia la a șaptea lună.
Din acest moment până când împlinește 1 an, lungimea copilului va crește cu un centimetru pe lună.

În luna a șasea sugarul crește în greutate cu circa 500 g pe lună, respectiv cu 125 g pe săptămână. 100 g în plus sau în minus nu trebuie să constituie motive de îngrijorare.

 

Bebelușul la 6 luni. Cât doarme?

Există bebeluși de 6 luni care dorm toată noaptea, fără întrerupere. La această vârstă unii copii mai dorm de 2- 3 ori în timpul zilei, dar nu este o regulă. Depinde de fiecare bebeluș în parte, de temperament și necesități.

 

Plimbările în aer liber

Plimbările sunt făcute la această vârstă nu doar cu scopul  de a „lua aer”, ci și ca un mijloc de petrecere a timpului și de linistire. Mișcările căruciorului, mișcarea frunzelor din copaci, forfota de pe stradă, din parc, toate acestea îi captează atenția bebelușului, îl obosesc și îl pregătesc pentru un somn bun. Totodată sunt o bună lecție de cunoaștere a lumii ce-l înconjoară. Dacă timpul este favorabil, îl puteți ține pe cel mic cât mai mult in parc. Ba chiar poate fi hrănit afară. Scoaterea afară se face în funcție de anotimp: vara, dimineața și spre seară, iar iarna, spre prânz și la începutul după-amiezii.

Bebelușul la 6 luni. Alimentația

La această vârstă, rezervele de fier depozitate pentru copil în timpul sarcinii se epuizează. El are nevoie de un aport zilnic de 3-6 mg/zi la sugar și 8 mg/zi de la 6 luni la 6 ani. Carnea este cel mai important furnizor de fier. Cu cât o carne este mai închisă la culoare (roșie), cu atât conține mai mult fier. Ficatul are un conținut ridicat de fier. Se poate da și pește slab. Sarea și zahărul trebuie ocolite.

Pentru masa de prânz se pot folosi legume: rădăcinoase, dovlecei, cartofi, broccoli, conopidă, gulie, mazăre verde fină, spanac, varză de Bruxelles, roșii.

Mâncarea se poate pregăti în cantitate mică pentru 1-2 zile sau în cantități mari, după care se împart în porții mici. Acestea se păstrează în congelator pe o durată de până la două luni. Zarzavaturile sau unele fructe culese proaspete se pot congela pentru lunile de iarnă.

My title page contents